Ruige route Duursche Waarden

De uitkijktoren van Fortmond

Start: Infocentrum IJssel Den Nul

Provincie: Overijssel

Afstand: 8 km

Bewegwijzering: groene pijlen

Bijzonderheden: Bij hoog water niet begaanbaar

Wij doen een vervroegde herfstvakantie, dus kunnen we lekker op een maandag op pad. Het is goed wandelweer, aangename temperatuur en het regent niet.

We volgen de groene pijlen vanaf het parkeerterrein en komen uit bij een drijfbrug. Natuurlijk moeten er foto’s gemaakt worden van deze brug. De brug is niet alleen leuk om te fotograferen, maar ook geweldig om er op te lopen. Net alsof je op een boot loopt.

Drijfbrug bij het infocentrum

We lopen eerst door een weiland, ook dit keer is het oppassen dat we niet in de koeienvlaai staan. Bij de bomenrand aangekomen, kunnen we links of rechts. We kiezen voor rechts. Na een stukje lopen, komen we langs een bankje aan het water. Daar stoppen we even om een tussendoortje te eten. Er zitten twee zilver reigers bij het water, maar jammer genoeg vliegen ze weg. Als we verder lopen gaat de groene pijl rechtsaf, maar links is een vogelkijkhut. We gaan links. In de vogelkijkhut zit een man met een fototoestel, altijd leuk om even een praatje te maken. Hij komt er regelmatig, vroeger zag hij vaak een visarend, maar de laatste tijd niet meer. Jammer, maar als we een tijdje zitten te kijken, naar de aalscholvers, reigers en futen, vliegen er twee ijsvogels voorbij. De wandeling kan nu al niet meer stuk.

We lopen toch maar verder, want we willen de IJssel zien. Ook in deze wandeling zit weer zo’n saai stukje een pad langs een drukke weg. Gelukkig is er aan de linkerkant water en kunnen we naar futen, zwanen en meerkoeten kijken. Er moet ook nog hard gewerkt worden want om aan de andere kant van het water te komen, moeten we met een trekpontje. Al met al valt het mee, want hij vaart heel soepel.

Trekpontje

Na het pontje vervolgen we de weg rechtdoor en daar is hij dan eindelijk de IJssel. We lopen langs de IJssel en maken natuurlijk foto’s. Af en toe maken we flauwe grapjes, waarom we vreselijk moeten lachen Laura vraagt: “Wat zijn dat die rode dingen op die palen” Adriaan antwoord “boeien” Laura weer: “Het boeit mij ook niet, maar wat zijn het?” en Ilse lacht. Aan de overkant ligt het dorpje Veessen er is een camping een mooi huis en een molen. Aan onze kant staat een oude steenfabriek. We komen zelfs andere wandelaars tegen en dat op maandag.

De steenfabriek moet natuurlijk op de foto. Achter de steenfabriek zien we een uitkijktoren en uiteraard moeten we naar boven. Op allerlei manieren wordt de uitkijktoren op de foto gezet. Leuk voor Instagram. Boven kunnen we ver kijken, maar we zien nog steeds geen visarend.

Oude Steenfabriek van Fortmond

We wandelen weer verder en komen uit bij de Juttengatsbrug, ook weel leuk voor de foto. Verderop ligt er een regenplas op de weg, een boom in herfsttooi wordt er in gespiegeld en daar gaan we weer.

Juttengatsbrug

Eindelijk zijn we na bijna 3 uur en een kwartier terug bij het infocentrum. Wij hebben genoten en gelukkig hebben we de foto’s nog.

mooie weerspiegeling

Wandelingen in de buurt

Deze routes zijn 21, 25 en 27 minuten rijden vanaf Den Nul: Een leuke landelijke route langs een landgoed van 10 kilometer: Rond Den Aalshorst, een prachtige boswandeling op de Sallandse heuvelrug van 7 kilometer en Met een slakkengang op de Sprengenberg een route van ruim 6 kilometer vanuit Haarle.
Op onze pagina kun je je abonneren. Dan hoef je geen blog meer te missen. Volg je ons al op Instagram of op facebook?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *