Wandelen op de Sallandse Heuvelrug

Start: Buitencentrum Sallandse Heuvelrug, Grotestraat 281, 7441 GS Nijverdal

Provincie: Overijssel

Afstand: 7 km

Bewegwijzering: oranje pijlen

Je kunt ook om die brug heen

Als je in de buurt bent van de Sallandse Heuvelrug, moet je één van de routes van Staatsbosbeheer doen. Deze keer kiezen we voor de oranje route vanaf het buitencentrum van Staatsbosbeheer.

Vanaf het parkeerterrein lopen we gelijk het bos in. Er staat een brug over een waterplas en ondanks dat je er makkelijk omheen kan, gaat Ilse over de brug. Ach ja, nog niet zolang geleden was ze nog een kind. Zij weet het nog, hoe leuk dat is.

Ilse op de “brug”

Bos vol paddenstoelen

We hebben nog maar een paar stappen gelopen en daar staan ze de paddenstoelen. We hebben al foto’s van paddenstoelen, maar dit is een sponszwam en die hebben we nog niet. Om de paar meter staan er paddenstoelen, de één nog mooier dan de andere. Als we al een uur onderweg zijn, hebben we nog maar 2.5 km gelopen.

Sponszwam

Hé deze route hebben we eerder gelopen

Ik ben deze wandelblog begonnen, om te onthouden welke wandeling we al gelopen hebben. We komen vaak in Overijssel en er zijn zoveel uitgezette wandelingen en vaak kies ik toch weer dezelfde. Ook deze hebben we al gedaan, al was het de vorige keer lente en heel erg warm. Dat herinneren we ons weer als we over de hei lopen. Bovenop de heuvelrug kun je heel ver kijken. Toch een keertje terugkomen als de hei in bloei staat.

Dit Heideplantje bloeit nog.

We volgen de oranje pijlen naar de overkant van de weg. We zijn al heel wat vliegenzwammen tegengekomen, maar er zijn er al veel stuk, modderig of omgevallen. We spreken af dat we alleen nog foto’s gaan maken van zo’n glimmende bolle met een rokje en grote witte stippen uit een sprookjesbos. Natuurlijk houden we ons niet aan onze eigen afspraak. Als we een koraalzwammetje tegenkomen moet ook deze op de foto.

koraalzwammetje

Zijn er al herfstbomen?

We lopen weer verder en zien een paar bomen die al rood kleuren. Dat is het nadeel van een vervroegde herfstvakantie, dan zijn de bomen nog niet allemaal in herfsttooi. Toch maken we van die paar rode boompjes herfstfoto’s. We gaan weer verder achter de oranje pijlen aan, de bewegwijzering is goed in Overijssel, je kunt hier makkelijk zonder kaart of app lopen.

Boom in herfsttooi

Op een grote paddenstoel, rood met witte stippen

En na nog een paar keer stoppen voor een paddenstoelenfoto het klimmen en dalen over de zandpaadjes, over de mooie Sallandse Heuvelrug. Staat hij daar opeens, zo uit een sprookjesboek, de ultieme vliegenzwam van kabouter Spillebeen. Deze moet echt op de foto (zie boven aan de tekst)!

De laatste kilometers lopen we lekker door. We zijn tevreden. Onze apps geven aan dat we 8,5 km gelopen hebben, dat is iets meer dan de 7 km volgens de kaart.

Na bijna 3 uur zijn we terug bij het infocentrum. Wij hebben genoten en gelukkig hebben we de foto’s nog.

Paddenstoelen-flat

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

code