Vroeg opstaan voor Kinderdijk

Wandelen langs de molens van Kinderdijk, dat moet je eens in je leven gedaan hebben. Wij stonden vroeg op, maar hadden geen spijt want het is er fantastisch mooi. Deze wandelroute is ongeveer 10 kilometer, maar korter als je bij het bezoekerscentrum start. Prachtig om alle molens te zien en ondanks de rechte paden is de wandeling niet saai.

Kinderdijkpad

Een fantastische wandeling en zo fotogeniek.

Mini-cruise

Met de pont naar de overkant
De mini-cruise.

Al heel lang staat Kinderdijk op de lijst, want Adriaan wil er zo graag heen. Zoals gewoonlijk heb ik bezwaren, het is zo ver en zo populair en we hebben thuis toch ook molens. Maar na deze dag ben ik helemaal om en fan. Wat een ontzettend mooi gebied en echt prachtig al die molens bij elkaar.

Wandelen bij Kinderdijk
Veel te vroeg opgestaan, de lantaarns branden nog.

We rollen om 5.30 uur ons bed uit, want we willen er zijn als de zon opkomt. Weeronline voorspelt een stralende dag en Kinderdijk krijgt een 9. We rijden richting Krimpen aan de Lek, want daar nemen we de pont naar de overkant.

Ijskoud
Stilleven met stoelen langs de Lek.

Na even zoeken vinden we een parkeerterrein waar de auto langer dan 2 uur mag staan. Vanaf daar is het maar zo’n 5 minuten lopen naar de veerpont. Het is een mini-cruise van niks, want je staat zo aan de aan de overkant.

Is de Zaanse Schans mooier?

de eerste molens
Daar zijn ze!

Tot onze verbazing ligt er een beetje sneeuw en is het pad glibberig. We lopen voorzichtig en zeggen tegen elkaar: “Het is hier levensgevaarlijk je kunt wel al je botten breken.” Dat valt best mee, maar toch kijken we goed uit. We lopen het eerste stuk langs de Lek waar een rijtje dijkwoningen staan. Het is nog een beetje donker en de straatlantaarns zijn nog aan. We hadden wel langer in bed kunnen blijven liggen.

Mooie spiegeling
Overal waar je kijkt molens. Dat is toch echt wat anders dan de Zaanse Schans.

Ik verwacht elk moment de molens te zien, maar we zien nog niks. Ik begin al met teksten als: “De Zaanse Schans is mooier.” Soms kan ik zo zeuren. Het eerste stukje van de wandeling is ook inderdaad niet echt mooi. We lopen langs een gigantische souvenirwinkel, die van een afstandje op een fabriek lijkt en daarna langs een groot gemaal dat waarschijnlijk het werk van de molens heeft overgenomen. Er draait er ook geen eentje vandaag, maar dat komt waarschijnlijk omdat er geen wind staat.

Het wandelpad
Wat een mooi licht, de zon komt er aan.

Waar zijn de fotografen

Daar is de zon!

We lopen langs het bezoekerscentrum dat nog dicht is en vanaf daar begint het. Overal molens en natuurlijk maken we de ene na de andere foto. Ik ben in één klap mijn gemopper vergeten en ook de kou, want het is echt een prachtig gezicht. De zon komt op als een ronde bal en natuurlijk staan we net niet op de juiste plek, maar wat geeft het we genieten enorm. Wel vragen we ons af waar de andere fotografen zijn, want er is verder bijna niemand.

Westphil op de brug
Er is ook een mooi wandelpaadje tussen het riet.

Pas na een heel stuk lopen en zo’n vijftig foto’s verder zien we ze. Ze waren er al lang en staan op een kluitje bij elkaar op een brug allemaal dezelfde foto te maken. We gaan er maar even bij staan, want het is een prachtige plek. Een hele rij spiegelende molens achterelkaar. Nu weten we waar we moeten zijn als we nog een keer gaan.

Kijk hoe mooi.

Ondertussen lijkt het wel steeds kouder te worden, je ziet het water gewoon bevriezen terwijl je ernaar kijkt en de zon wordt ook steeds wateriger. Van weeronline kunnen we ook al niet op aan. Een negen? Eerder een zeven!

Wandelen bij Kinderdijk
Het wandelpaadje met achter het riet de molens.

Steigertjes

Het steigertje mag zelf ook op de foto.

Vanaf de brug is er om de paar meter een klein steigertje, waar je op kunt staan om een foto te nemen. Bij elk steigertje kijken we even en maken we een foto, want de ene molen is nog mooier dan de andere en het ene steigertje is toch dichterbij dan de andere. Jut en Jul schieten weer aardig op. Er zijn ook heel veel bankjes met prullenbakken, dus westphilzitten kan ook haar hart ophalen.

Eén van de vele foto’s vanaf de steigertjes.

Op de weg staat een tekst: “Middelkade” dat is zeker voor als een toerist verdwaald is dan weten ze waar ze zijn. Adriaan maakt er “Midden Aarde” van. Een beetje Lord of the Rings in de Alblasserwaard.

We zijn alweer een paar steigertjes verder.

We lopen steeds verder van de molens af en er komt steeds meer mist opzetten. Adriaan stelt voor om de drone te laten vliegen, maar ik denk dat hij dat beter later kan doen. Hij moet wat dat betreft helemaal niet naar mij luisteren, maar hij doet het toch. Er vliegen ook wel erg veel ganzen rond en Adriaan is bang dat ze tegen zijn drone aan vliegen. Later zegt hij dat hij toch de drone daar had moeten oplaten, want verderop komt het er niet meer van. Ik heb er inderdaad geen verstand van en de volgende keer hou ik mijn mond.

Bruggetjes zijn ook leuk.

Dorpen aan de Lek

Dag molens.
Oh kijk er staat er nog één.

We zien aan het einde bij een sluis nog een witte molen met wat bootjes er voor en een slingerende sloot. We doen moeilijk om een foto te maken, door en om een hek. Daarna lopen we een bruggetje over een fietspad op richting Nieuw-Lekkerland.

Westphilzitten is ook mee.

We denken dat we het leuke van de wandeling nu gehad hebben en dat er alleen nog maar fietspaden komen, maar gelukkig is dat niet waar. Pas nu we hier lopen snap ik dat Lekkerland en Lekkerkerk niets te maken hebben met het woord lekker, maar alles met de rivier de Lek. Ik heb vast weer zitten slapen op school.

Geen foto’s van het dorp, alvast één van het paadje waar we nog twee molens tegenkwamen.

In Nieuw-Lekkerland lopen we langs een huis waar “Belle Vue” op staat. Ik kijk gelijk naar de overkant, maar dat mooie uitzicht was vast vroeger. Nu staat er een groot waterzuiveringsstation voor de deur.

knotwilgen water en mist.

Verder is het dorp niet echt heel mooi en er wordt heftig geklust, dus zijn we blij als we linksaf een wandelpad in mogen.

Nog meer molens

Het paadje zonder Laura.
en met Laura

Langs dit pad hadden we ook kunnen parkeren in een woonwijk, maar dan waren we vast niet voor zonsopkomst bij de molens geweest. Het eerste stuk lopen we langs een voetbalveld, waar we bij de sloot een witte reiger zien en een klein leuk vogeltje. We denken dat het een vitus is, maar twijfelen want wat moet een vitus in januari in Nederland?

Hé kijk daar nog een molen.

Als we verder lopen komen we langs een natura2000 gebied. We lopen over leuke wandelpaadjes met hekjes en opstapjes en nog meer molens. We fotograferen gewoon door, want molens in de mist zijn toch weer anders. Dit zijn de Lage molen en de Hoge molen.

De lage molen.

Ook dit stuk is weer prachtig wat een leuke wandeling, waarom heb ik in hemelsnaam deze route zolang op de lijst laten staan?

Oh kijk nou hoe leuk en mooi, jammer van de mist.

Er komt wel een eind aan al het moois, want aan het einde van het pad moeten we een weg oversteken om over een fietspad langs de Lek te lopen. Niet echt en geweldig stuk, als we rechts kijken zien we de Lek, maar links zien we een prachtig natuurgebied. Volgens ons kun je ook langs dit natuurgebied lopen en een stuk verderop oversteken naar het fietspad.

Het natuurgebied van dichtbij dat vanaf de Lekdijk ook erg mooi is.

Het bezoekerscentrum

We besluiten voordat we weer de pont naar de overkant nemen, nog even een bezoek te brengen aan het bezoekerscentrum om wat te drinken en te eten en naar het toilet te gaan. Ik bestel een muffin en Adriaan een frikandelbroodje. Je hoort het al het is geen culinair hoogstandje. Pas als ik de muffin in mijn hand hou zie ik hoe groot hij is, of mijn hand is zo klein. Stiekem eten we ook nog onze eigen meegenomen broodjes op, want op het laatste stuk waren weer geen bankjes en eigenlijk is het ook veel te koud om buiten op een bankje te zitten.

Nog eentje van de hoge molen.

Als we terug lopen naar de veerpont heb ik het over mijn Iphone, die stokoud is en alweer helemaal leeg na deze wandeling. Dat als ik een nieuwe krijg ik er wel ook oortjes bij moet kopen, waarop Adriaan zegt: “Dan gebruik je toch je hardloop-oortjes” Waarop ik vertel dat ik  een keer aan het videobellen was met die oortjes en dat mijn collega’s me niet konden verstaan. Ik klonk zo zacht en dat klopt niet, want ik klink nooit zacht. Waarop Adriaan in lachen uitbarst. Wat een mop Laura die zacht klinkt en eigenlijk moet ik er zelf ook heel hard om lachen.

Daar komt de veerboot.

Wedden dat we nu bijna elke week zo vroeg moeten opstaan. Ik weet niet of ik dat zo’n goed idee vind, maar gelukkig hebben we de foto’s nog.

Wandelingen dichtbij

Het Vossenpad bij Barendrecht is dichtbij Kinderdijk

Meer over ons en informatie over de wandeling

Er groeit een huisje uit mijn hoofd.

Op deze pagina kun je je abonneren, dan hoef je geen blog meer te missen. Volg je ons al op Instagram, Facebook of Pinterest?

Start: Parkeerterrein Markt 104 2931 EC Krimpen aan de Lek

Provincie: Zuid-Holland

Afstand: 10.9 kilometer met aanlooproute

Bewegwijzering: Je komt vanaf het bezoekerscentrum langs wandelkeuzepunten: 37, 42, 41 en 95

Tarief veerboot: 0,80 p.p. voor een voetganger

Link: https://www.wandelnet.nl/wandelroute/1273/Kinderdijkpad

Link naar ons komoot bestand: https://www.westphil.nl/download/routes/Kinderdijkpad.gpx

Nog meer wandelingen in het Groene Hart

Wandelroute Landgoed Haarzuilens
Vroeg opstaan voor Kinderdijk
Vredevoetpad door weilanden en langs de Tienhovense Plassen
Wandelen in het Groene Hart Molenviergang
Bommelsteinroute – Nederhorst den Berg
Een waterrijke wandeling in het Groene Hart
Rondwandeling door historisch Warmond
Tussen Luistenbuul en Zouweboezem
1 2

8 Responses

 • We hebben zo genoten, die ochtend en die jas doet het altijd goed.
  Leuk je reactie Aritha,

  groetjes Laura

 • Hoi Anja, dankjewel voor je leuke complimenten. Deze wandeling is ook zeker een aanrader, op een winterochtend of een zomeravond.

  Groetjes Laura

 • Wat een prachtige foto’s weer. 4 jaar geleden met buitenlandse familie naar Kinderdijk geweest aan het einde van de dag. De busladingen waren vertrokken en ik werd geraakt door de mooie omgeving. Prachtig daar!!

 • Hoi Maria en Peter,
  Ja, het was echt fantastisch om daar zo vroeg rond te lopen en het scheelt ook dat er in januari nog niet zo veel toeristen zijn. Ook omdat de museummolens dicht zijn. We hebben genoten en dankjewel weer voor je leuke enthousiaste reactie.

  Groetjes van Adriaan en Laura

 • Hallo Laura en Adriaan,
  Wat een prachtige omgeving bij Kinderdijk. En de zonsopgang is daar echt prachtig.
  Het gebied met zijn molens straalt heerlijk serene RUST uit.
  Bedankt voor jullie foto’s en mooie verhaal bij deze wandeling.
  Liefs en groetjes van Peter en Maria

 • Hoi Ineke, wat leuk dat je genoten hebt. Het was dat het er best glad was, anders waren we gaan huppelen. Zo blij werden we ervan. Dankjewel voor je leuke reactie.

 • Geweldig wat is het er mooi. Ben er ooit een keer geweest rond 5 uur in de ochtend was geweldig. Maar alweer lang geleden. Dus ik heb volop genoten van jullie prachtige foto’s en wandeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *