Wandelen door het Vechtdal

De zandvlakte vlakbij het parkeerterrein

start: Parkeerplaats Beerzebulten bij wandelknooppunt L20

Provincie: Overijssel

Afstand: 8,5 km

Bewegwijzering: Diverse markeringen

Waarom je beter niet deze route kunt lopen

Wij hebben al jaren een abonnement op het tijdschrift de Roots. Deze wandeling komt uit de Roots van maart 2016. Je kunt de gehele route vinden op:

https://www.routeyou.com/nl-nl/route/view/4221877/wandelroute/dwars-door-het-vechtdal

Wij deden de verkorte route van 8,5 km, maar zijn toch een keer verkeerd gelopen, waardoor het 12 km werd. Het beste kun je één van de bewegwijzerde routes lopen. Vanaf het parkeerterrein kun je kiezen voor drie routes:

Geel 2,4 km, oranje 5,2 km of paars 9,8 km. Of koop een kaart en stel zelf een route samen. Het stuk dat wij fout gegaan zijn, de blauw-witte route langs het Vechtdalpad, is wel erg mooi.

De Vecht

Een zandvlakte en een saai recht pad

We beginnen op het parkeerterrein tegenover de camping en lopen met onze rug naar het bord “Startpunt Beerze Bulten” rechtdoor het bos in. We komen gelijk uit bij een zandvlakte. Altijd een mooi gezicht en dat willen we onthouden als we weer thuis zijn, dus maken we foto’s (foto zie boven het artikel).

De route is makkelijk te volgen en al gauw lopen we langs een recht graspad. Wij houden niet zo van rechte stukken en er is ook niet zo heel veel te zien. Aan het einde komen we ook nog bij een asfaltweg. We lopen lekker door en het fototoestel blijft onaangeroerd. Gelukkig mogen we bij de Vennedijk linksaf van de asfaltweg af.

Er was toch nog een leuk stukje langs het rechte pad

Een troosteloos gekapt bos

Er vinden zich natuurherstelwerkzaamheden plaats vanuit Natura2000. Delen van bos maken plaats voor het versterken en uitbreiden van heide, hoogveen en zandverstuivingen. Het wordt vast heel mooi, maar wij lopen langs een troosteloos gekapt bos en we lopen alweer een heel stuk rechtdoor. Gelukkig heeft het geregend en liggen er grote plassen, mooi voor een spiegelfoto.

Een regenplas op de Vennedijk

Vanaf hier wordt het mooi

Aan het einde van het rechte pad, lopen we naar rechts, langs de bosrand. Gelukkig valt hier wat te kijken en te fotograferen. Er staan weer veel paddenstoelen. We hadden nog geen paddenstoelenfoto’s. Uiteindelijk komen we bij het spoor uit en daar mogen we eindelijk het bos in. Leuke kronkelende paadjes stijgen en dalen. Wel vermoeiend, Adriaan loopt namelijk met een tas van 15 kilo op zijn rug en ik heb vanochtend ook al hardgelopen. Ilse was verstandig en bleef in het vakantiehuisje.

Je moet wel opletten als je een verkorte route doet

Het gaat nu lekker door het bos en we volgen de aanwijzingen uit de Roots. So far so good, maar dan staat er dat we bij knooppunt L42, de wit-blauwe route moeten volgen en dat doen wij braaf, we gaan linksaf en we zeggen nog tegen elkaar wat raar linksaf. We komen langs leuke huisjes met een bed and breakfast en we volgen het pad naar de Vecht. Natuurlijk worden er foto’s gemaakt. We lopen een stukje langs de Vecht en over camping de Roos.

Tot ik op een gegeven moment op mijn app kijk. Ik heb al 8 kilometer gelopen, maar ben nog lang niet bij het eindpunt en als we langs het water blijven lopen komen we er ook niet. Dus terug naar knooppunt L42, want we hebben al snel door dat het daar mis is gegaan. Op de terugweg spotten we nog een eekhoorn. We hebben elke dag meerdere eekhoorns in het vakantiepark op de tafel in de tuin, maar deze in het wild maakt mijn dag.

De eekhoorn bij ons Landalhuisje verstopt zich achter een pompoen.

Volgende keer toch de paarse pijlen route proberen

Als we weer terug zijn bij L42 zien we wat er fout is gegaan. We hadden rechtsaf gemoeten, maar dat konden wij niet zien vanaf de plek waar we aan kwamen lopen. Hadden we nu maar de paarse route van 10 kilometer gedaan vanaf het parkeerterrein. Veel makkelijker pijlen volgen. We lopen weer in het mooie bos en gaan weer omhoog en naar beneden. Als we op een gegeven moment uit het bos komen, moeten we weer even zoeken naar het pad, maar nu lopen we goed.

Bij 9 kilometer begint het ook nog te regenen, dus het fototoestel wordt verbannen naar de tas. Het laatste stuk lopen we in snel tempo. Ook de zandvlakte, die we nog passeren laten we voor wat het is. Eindelijk zijn we na 3 uur en 40 minuten terug bij de auto.

Geen aanrader deze route zonder kaart, maar gelukkig hebben we de foto’s nog.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

code