Wandelen in het Groene Hart Molenviergang

Molen 2 staat prachtig te spiegelen.

Start: Burgemeester Bruins Slotsingel 18, 2403 NC Alphen aan den Rijn

Of: Dorpsstraat 57, 2445 AK Aarlanderveen

Provincie: Zuid-Holland

Afstand: 15 kilometer of 8,6 kilometer

Bewegwijzering: Pijlen en wandelknooppunten

Zonneharpen!

Let op! Een deel van deze wandeling is niet toegankelijk in het broedseizoen van half maart tot half juni. Honden zijn niet toegestaan in de weilanden.

Link: https://www.groenehart.nl/verken-het-groene-hart/routes/1358295045/wandeling-molenviergang

De knooppuntenroute staat onderaan bij Extra Info

Het bezoekerscentrum

Bezoekerscentrum de Veenweiden. Geweldig dat dak!

Bij het parkeerterrein is van alles te doen. Er zijn diverse restaurants, er is een kinderboerderij, een klimpark, een bezoekerscentrum en een mooi wandelpark.

De wandeling begint bij het wandelkeuzepunt nummer 11 aan de Zegerplas, maar wij nemen een kijkje in het bezoekerscentrum de Veenweiden. Ze hebben er een opgezette otter en dat is de trots van het bezoekerscentrum. Het is een otter uit de buurt. Ze zwemmen o.a. in de Nieuwkoopse Plassen, maar overdag kom je ze niet tegen omdat het een nachtdier is

Er hangen voedersilo’s buiten, die wij thuis ook hebben. Als ik thuis voor het raam ga staan vliegen de vogels weg. Hier niet, hoe mooi de otter ook is, wij vinden de levende vogeltjes het leukst.

Het bezoekerscentrum is een mooi startpunt, om dit gedeelte van het Groene Hart te ontdekken.

In het begin hebben we nog mooi weer.

Wij doen de verkorte route, omdat 15 kilometer in ons tempo te lang duurt en wij altijd verkeerd lopen. Dan wordt zo’n wandeling wel erg lang. Dus rijden wij met de auto naar de Dorpsstraat in Aarlanderveen en starten daar de route.

“Verkorte” route

Als je hier langs loopt, dan moet je terug.

We wandelen en kletsen en zien weer van alles om ons heen. We zien het eerste knooppuntenbordje en een bordje dat naar Nieuwkoop gaat. Vervolgens zie ik een pijl, waarvan ik denk dat hij rechtdoor gaat. Maar ik let niet op, we zijn aan het fotograferen en ik vertrouw op de Komoot-mevrouw.

We lopen langs een begraafplaats met een heel bijzonder hek. Langs spiegelende huizen, schapen en een hele grote zwanenfamilie. Verderop zie we nog meer zwanen, maar deze zijn met z’n tweeën. Adriaan zegt: “Zij hebben hun kinderen naar de crèche gebracht.“ Vandaar dat die andere zwanen-familie zo groot was.

De zwanen crèche.

Ik vraag me af, waar en wanneer we het weiland in gaan, want we lopen nu verder van de molens af. Je raadt het al, de Komoot-mevrouw heeft gewoon haar mond gehouden en nu zijn we al 1 kilometer te ver gelopen. Dus lopen we terug, gelukkig hebben we voor de verkorte route gekozen.

Weer over het weer

Het weer is niet zo geweldig vandaag. We hadden de wekker gezet om heel vroeg op te staan, want gisteravond gaf Buienradar aan dat er mist zal zijn. Maar toen vanochtend de wekker ging was er geen mist en buienradar had stiekem de voorspelling weer aangepast. Dus sliepen we nog even door. Het leek ons wel wat een molen in de mist.

Hier begint het wandelpad.

We moeten bij een wit huis waar Aurora op staat het weiland in. Als we het eenmaal gevonden hebben wijst het zich vanzelf, maar je moet er niet voorbij lopen. Meteen staan we al weer stil want we zien een valkje op een hek zitten en hij blijft zitten.

Het valkje wilde wel even blijven zitten voor ons.

In de verte zien we de watertoren de Meije, beter bekend als Pietje Potlood en zonneharpen. Nu nog een onderwerp dichtbij zoeken voor een leuke foto.

Het eerste stuk lopen we over een pad dat voor een groot deel overwoekerd wordt door gras. We moeten iedere keer onze voeten hoog optillen. Adriaan zegt dat het een rare trap is, die we oplopen en zo voelt het wel een beetje.

De “trap”.

Molenviergang

Al snel zijn we bij molen nummer 1, de Ondermolen. Hij spiegelt mooi in het water en daar moeten we natuurlijk foto’s van maken.

De Molenviergang Bij Aarlanderveen is de enige nog werkende molengang in de wereld. Het overtollige water wordt vanuit de diepe polder (5,4 meter onder Zeeniveau) de Oude Rijn in gemalen. Daar komen alleen wieken van de vier molens en wind aan te pas én vier deskundige molenaars.

Molen nummer 1 en 2.

Als het nodig is worden de elektrische hulpgemalen ingezet zoals bij windstilte of als één van de molens buiten gebruik is.

In de verte zien we molen nummer 2, de Middenmolen al. De molens lijken op elkaar, maar voor deze staan koeien en dat geeft weer een heel ander plaatje.

Nog eentje van molen 1 de Ondermolen.

Na ook deze molen uitgebreid te hebben gefotografeerd lopen we verder, maar niet zo heel snel. We kijken af en toe achterom want vanaf de andere kant is de molen ook heel mooi.

We lopen langs het Sifon, zowel bij de molens als bij het sifon staan er borden waarop uitgelegd staat hoe het overtollige water wordt afgevoerd. Hartstikke interessant, maar ik ga het hier niet vertellen, anders weet je alles al.

De achterkant van molen 2.

Wie moet ik bellen als Adriaan in het water ligt?

Aan de overkant zien we een koeienoptocht, ze lopen in een lange rij achter elkaar aan. Adriaan zegt: “Kijk koeienwandelt.” Weer een nieuwe variatie op westphilwandelt.

We lopen langs een bordje waarop staat dat je een 06 nummer moet bellen als er een schaap in het water ligt. Daar moet je dan wel even een fotootje van maken, of je moet het 06 nummer onthouden. Ik doe beide niet en ben blij dat de schapen op het droge blijven.

Molen 3 de Bovenmolen.

Ondertussen maak ik me zorgen wat ik moet doen als Adriaan in het water ligt. Hij gaat steeds heel dicht op de aflopende kant staan om een foto te maken. Gelukkig gaat het steeds goed.

Ondertussen zijn we aangekomen bij molen nummer 3, de Bovenmolen. Van een afstand blaft de hond van de molenaar naar ons, maar als we dichtbij zijn gaat hij aan onze voeten liggen en wil hij maar wat graag geaaid worden. Wat een schatje.

Zo’n leuk hondje.

De molenaar doet aan Molenaarsport. Hij is bezig de kap te draaien. Het is zo te zien een zware klus. Hij lacht naar ons als ik zeg dat hij niet meer naar de sportschool hoeft.

Oude Rijn

Aan het eind van het weggetje komen we uit bij een asfaltweg langs het water. Er staat een picknickbank, maar wij willen nog niet zitten. Aan de overkant spiegelen de huisjes mooi in het water en natuurlijk maken we daar foto’s van.

Prachtige plek om te wonen lijkt me.

Er zitten veel vissers langs het water, die zelf ook een beetje naar vis ruiken. Ze hebben van die grote koffers met allemaal maden en andere vieze dingen er in. Ik ben blij dat Adriaan een andere hobby heeft.

We zien een heel lief klein katje bij een boerderij. Net als we deze willen aaien komt er een andere kat met drie poten, of terwijl statiefje, heel hard aanrennen. Hij doet een rondje om de boerderij en opeens zien we alle kippen omhoog vliegen en de eenden floepen het water in. Dat kleine katje heeft ze allemaal te pakken zo grappig!

We zijn nu wel alert of we het bordje zien waar we het weiland weer in mogen. Gelukkig is het hier duidelijker aangegeven en zien we nu wel het bordje waar we af moeten slaan.

Ploegen door het weiland

Dit weiland loopt iets zwaarder dan het vorige en het is laveren tussen de koeienpoep. We zien veel vogels waaronder één die op een tureluur lijkt. Zijn die niet al naar het zuiden? Er staat aldoor een witte reiger voor ons, die steeds weg vliegt.

Verderop loopt een haas. Hij gaat er als een haas vandoor, wat een snelheid. We kijken er met de verrekijker naar, zo’n mooi gezicht.

Een bruggetje.

Aan het eind van het pad liggen de koeien op ons te wachten. We lopen er rustig tussendoor, want je wil de dames toch niet storen. Ook hier maken we foto’s want ze liggen en staan zo mooi te poseren. Daarna komen we uit op een boerenlandweggetjes. Aan de overkant is een grijper bezig de sloot uit te baggeren en daar komen ooievaars op af. Er vliegen er drie over ons hoofd ik dacht dat ook zij al naar het zuiden waren, maar blijkbaar is het hier nog warm genoeg.

De koeien aan het einde van het wandelpad.

Eindelijk een bankje

Dit is geen wandeling voor mensen die graag zitten. Na de vorige picknickbank, zijn we geen bankjes meer tegengekomen. Gelukkig komen we langs een parkeerplaatsje met een picknickbank, want er moet nodig gezeten worden.

Na het zitten, lopen we verder langs de weg op naar Molen 4 de Putmolen. Ook deze is prachtig, ondanks dat deze langs de weg staat. Vanaf daar is het niet ver meer naar de plek waar onze auto staat. Maar eerst komen we nog langs een school die hoe kan het ook anders “de Viergang” heet. Ik wed dat als je hier uit eten gaat dat je een vier gangen menu krijgt.

Molen 4 de putmolen.

We drinken nog even een kopje thee bij “Het oude Rechthuis” zo’n café met tapijtjes op de tafel en rijden daarna moe maar voldaan naar huis.

De wandeling is weer afgelopen, maar gelukkig hebben we de foto’s nog.

Extra info

De lange route van 15 kilometer start bij: Burgemeester Bruins Slotsingel 18, 2403 NC Alphen aan den Rijn en volg je de volgende knooppunten:

11 – 48 – 47 – 56 – 76 – 73 – 78 – 72 – 69 – 71- 75 – 76 – 56 – 47 – 48 – 11

Wel het hekje goed dichtdoen.

De korte route van 8,6 kilometer start ter hoogte van: Dorpsstraat 57, 2445 AK Aarlanderveen en dan volg je de deze knooppunten:

78 – 72 – 69 – 71- 75 – 76 -73 – 78

Meer wandelingen van ons in het groene hart:

Een waterrijke wandeling in het groene hart, Onthazen rondom Haarzuilens, Rondwandeling door historisch Warmond, Bommelsteinroute – Nederhorst den Berg

4 Responses

 • Hoi Marian, dat wist ik nog want dat heb je me een keer verteld. We hadden ook vroeg de wekker gezet, om eerst naar het kleine parkeerterreintje te rijden. Maar er was geen mist. We hadden er beter vandaag kunnen gaan wandelen, maar dit was zo afgesproken met het Groene Hart. We gaan vast die foto een keer maken.

  Groetjes Laura

 • Molen 4 ben ik in het voor en najaar vaak te vinden in de ochtend.
  Omdat Aarlanderveen erg laag ligt is er al heel snel mist in de polder, wat geweldige foto’s geeft, je kan er wel een aantal op mijn insta vinden.
  Leuk hoor, voor mij dichtbij.

 • Ja, was een leuke wandeling en bijzonder met al die molens. Zonde van die molen, die afgebrand is. Gelukkig zijn er nog best veel bewaard gebleven.
  Dankjewel Aritha voor je leuke reactie.

  groetjes Laura

 • Gave wandeling. Ondanks het sombere weer toch leuk 🙂
  Ik had een vriendje vroeger en zijn vader was molenaar.
  Helaas brandde de molen af.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

code