Groetjes uit Leiden

Alvast een voorproefje van het centrum van Leiden.

Start: Parkeerterrein Morssingel 143, 2312 EV Leiden. Op zondag kun je daar tot 13:00 gratis parkeren

Provincie: Zuid-Holland

Afstand: 4,3 kilometer, maar wij liepen 5,3.

Bewegwijzering: geen! Download de beschrijving via de link hieronder, of gebruik ons Komoot bestand.

Link: https://www.reisroutes.be/stadswandelingen/leiden/leiden-wandelroute-van-ontdekkingen/

Link naar ons GPX-bestand en naar komoot

Leuke kleurtjes op de flat bij het parkeerterrein.

Fijn dat de horeca weer open is

In de winter is een stadswandeling een hele goede optie. Er valt van alles te zien en de paden zijn niet zompig en modderig. Toch doen wij dit niet heel vaak omdat we niet van drukte houden en als de horeca dicht is kun je nergens naar een toilet. Gelukkig is de horeca weer open en op zondagochtend is het bijna overal rustig.

Alvast een voorproefje van ons tussendoortje.

Een Belgische wandeling

Grappig detail is dat deze route van een Belgische site komt. Wij parkeren op de Morssingel, dit is dichtbij het beginpunt van de wandeling en op zondagochtend tot 13:00 uur gratis parkeren. Vanaf het parkeerterrein gebruiken we Google Maps om de juiste kant op te navigeren en binnen een paar minuten (2) staan we op de Stationsweg. We slaan daar gelijk rechtsaf en lopen rechtdoor de brug over.

Westphil-fotografeert is ook mee

Natuurlijk staan we op de brug even stil, want vanuit daar hebben we zicht op Molen De Valk. Later komen we er ook langs, maar vanaf hier spiegelt hij in de gracht. Daarna lopen we verder en komen langs het Museum van Volkenkunde. Een aanrader om een keer te bezoeken, dat hebben wij al een keer gedaan en daarom lopen we alleen even het hek door om een foto te maken.

Sorry, de foto van het museum komt op Instagram.

Zo’n tegelmuurtje wil ik ook

We lopen weer terug naar de straat en lopen net zo lang rechtdoor totdat we niet meer verder kunnen bij het Galgenwater en slaan daar rechtsaf. Maar eerst lopen we nog langs een prachtig pandje waar ze van allerlei lekkere dingen verkopen: Laveni Coffee. Het pandje ziet er van binnen en buiten fantastisch uit. Ik ben verliefd op het tegelmuurtje, die wil ik wel in mijn badkamer. Wij lopen nog even door, want we zijn net begonnen.

Laveni Coffee, wat een mooi pandje. Wel even inzoomen voor de mooie tegels.

De Stadstimmerwerf.

De Stadstimmerwerf.

Bij het Galgenwater lopen we langs het water en maken foto’s van de vele boten. Bij de Smidssteeg moeten we naar rechts, maar eerst bekijken we de Stadstimmerwerf. Het poortje staat open en we gluren naar binnen. We doen heel stilletjes, want er wonen hier mensen en niet iedereen staat zo vroeg op, op zondag.

Gluren door het poortje.
Wat een gezellige binnenplaats.

Er zijn vele wegen naar de Morspoort

De Morspoort.

Volgens Geert van reisroutes moeten we naar de brug lopen, en dan naar de Morspoort, maar de GPS stuurt ons voor de Stadstimmerwerf de Smidssteeg in en daarna gelijk links de Morsstraat in en zo loop je tegen de Morspoort aan. We lopen vervolgens voor het water naar links naar de Rembrandtbrug. Daar maken we heel veel foto’s van Molen de Put, de Rembrandtbrug, het water met de schepen. Kortom alles wat we zien.

Nog maar net op weg en nu alweer een kaartje vol geschoten.

Muurgedichten

Het Friese gedicht over, hoe kan het ook anders, schaatsen.

We zien een Friese tekst aan de muur. Leiden telt meer dan 120 muurgedichten in meerdere talen. Een Friese vinden wij natuurlijk extra leuk, omdat Adriaan een Fries is.

Ik heb dit zoals gewoonlijk niet vooraf gelezen en roep steeds tegen Adriaan: ”Hé kijk daar staat ook wat.” en wijs alle kanten op. “Waar zijn we nu eigenlijk? Eerst een Friese tekst aan de muur, daarna een Franse een Russische en weet ik veel hoeveel talen.” Als ik het vooraf had gelezen, had ik de op de site kunnen opzoeken wat de teksten betekenen. Nu moet ik nog een keer en dat is ook geen straf.

Het Russische gedicht, komen we later tegen.

Het Rembrandtpark

Over de brug lopen we naar rechts en komen in het Rembrandtpark, het huis waar Rembrandt geboren is heeft hier vroeger gestaan. Er staat een beeld van de jonge Rembrandt met een schildersezel. Wij vinden Rembrandt maar een klein mannetje, met een vreemde huidskleur. We hadden hem wat groter voorgesteld. De klei was zeker op en de kleur ook niet helemaal goed.

Wij dachten de Rembrandt er heel anders uitzag.

We lopen langs de Kweekschool voor de zeevaart en vragen ons even af hoe we verder moeten. Er is dan altijd iemand die ons wel wil helpen. Deze keer is het een man die zegt: “Zie je die gekleurde figuren langs het water? Als je die volgt loop je helemaal om Leiden heen en kom je langs de plek waar vroeger de stadsmuren hebben gestaan.” Ook leuk natuurlijk, maar wij maken eerst onze Belgische tour door Leiden af.

De Aeldis brug, wat een leuke brug.

We lopen het park uit en steken een weg (Noordeinde) over. Vervolgens gaan we naar links onder een gebouw door, om weer in een parkje uit te komen. Daar is een hele leuk brug: de Aeldis brug, die we erg leuk vinden om te fotograferen. We gaan de brug over en lopen verkeerd. Je moet gelijk langs de gracht naar links. Gelukkig hebben we het snel door en lopen terug.

Doelenpoort

de voorkant van de Doelenpoort.

We wandelen langs de Doelenpoort en fotograferen de poort van alle kanten. Prachtig, maar kunnen die verkeersborden weg? Je kunt onder de poort rechtdoor lopen langs de Doelengracht of je doet zoals wij. Wij kozen voor de overkant. Ter hoogte van de volgende brug ga je linksaf de Doelensteeg in.

Aan je rechterhand is restaurant het Pakhuis, waar je heerlijk kunt lunchen. Het is echter nog veel te vroeg en ze zijn nog dicht als wij er langs lopen. Schuin tegenover het Pakhuis is het “Eva van Hoogeveenhof”. Wij proberen de deur, maar deze is ook nog dicht. De bewoners willen misschien geen pottenkijkers op zondagochtend.

Nog een keer de Doelenpoort.

De Hortus botanicus van Leiden

Als we de Doelensteeg uitlopen zien we links aan de overkant het Rijksmuseum van Oudheden. Wij gaan echter rechtsaf, langs de Rapenburg. Na een klein stukje lopen komen we langs de Hortus botanicus. We lopen even tot aan de ingang en twijfelen of we naar binnen zouden gaan. We waren er vorig jaar aan het einde van de zomer en we vonden het er fantastisch. Wat een mooie tuin met prachtige kassen en gratis met een museumkaart. Toch doen we het niet, want anders duurt de wandeling wel heel erg lang.

De plantjes zijn toch nog niet groot genoeg.

We lopen weer verder en gaan bij de eerstvolgende brug linksaf richting de Pieterskerk

Jan Pesijnshof

We lopen door de Kloksteeg en natuurlijk maken we een foto van de gigantische kerk. Mijn groothoek is niet groot genoeg, de kerk past er niet op. Gelukkig heeft Adriaan een betere lens.

We lopen langs een hofje het Jan Pesijnshof (Kloksteeg 21). Hier hebben we meer geluk want de deur is open. Van binnen zien we een halletje vol fietsen en een mooi tuintje met een prachtige boom. Op een briefje in de tuin staat: “Bezoekers vertel uw verhaal buiten de poort. Binnen de huisjes wordt alles gehoord.”

Wat een leuk hofje.

Dus wij doen heel stilletjes en lopen nog net niet op onze tenen. De komoot mevrouw vindt echter dat we verkeerd lopen en roept keihard: “Keer om en ga dan naar rechts” en dat niet één keer maar meerdere keren. Ik krijg de slappe lach en Adriaan krijgt het geluid niet uit. Hij loopt even naar buiten om het geluid uit te doen, maar ik denk dat nu iedereen wel wakker is.

Er hangt ook nog een hilarisch bordje aan de deur: “Deze plek is heel moeilijk schoon te maken. Doe a.u.b. uw behoefte buiten dit gebouw.” Ik heb daar beeld bij.

Pieter Gerrits Speckhof

We kunnen het poortje niet vinden dus maken we maar een foto van de mooie huizen.

We lopen naar buiten en slaan rechtsaf. We moeten nu onder een poortje door naar het Pieter Gerrits Speckhof. Natuurlijk lopen we te ver en weer terug. Vandaar dat onze wandeling in totaal een kilometer langer is.

We hadden vanuit de Kloksteeg rechtdoor moeten blijven lopen. Rechts in de muur van een gebouw achter een boom vind je de toegangspoort van het Pieter Gerrits Speckhof. We lopen tuin in en gaan naar rechts als we niet meer verder kunnen. Vervolgens slaan we bij het eerste pad linksaf. Het steegje wordt steeds smaller. Als je de steeg uitkomt en in de straat “Langebrug” bent, dan moet je even achterom kijken. Hier heeft vroeger Jan Steen gewoond.

Toch gevonden.

We steken de straat over en wandelen de Wolsteeg in, om vervolgens bij het stadhuis uit te komen. In de Wolsteeg gluren we door een hek in een tuin waar een hele mooie boom staat. Tenminste ik vind het een hele mooie boom. Adriaan hoeft hem beslist niet in zijn tuin.

Salon en patisserie Vinteage

Het stadhuis.

Natuurlijk moet het stadhuis van alle kanten op de foto. Wat een prachtig gebouw! Ik begrijp ook eindelijk waar de Leidse Sleuteltjes vandaan komen. Jammer dat ze hier niet dezelfde idiote fiets bekeuringen hebben als in Zaandam. Dan hadden we het stadhuis op de foto kunnen zetten zonder fietsen.

wat een gezelligheid bij Vinteage.

Mijn oog valt op een vitrine met lekkere taartjes en opeens is het stadhuis niet zo interessant meer. Inmiddels hebben we trek gekregen en moeten we naar het toilet. Wat een mazzel dat op Breestraat 117 Salon en patisserie Vinteage is gevestigd.

Wat een mooie locatie, vriendelijk personeel en wat zijn de taartjes lekker. Als we het taartje op hebben lopen we nog even de tuin in en bekijken we de andere ruimte. Echt een aanrader om te bezoeken. Jammer genoeg bestaat Vinteage niet meer en zit er een ander restaurant op dit adres.

Ik zie mezelf hier van de zomer wel zitten.

In de tuin ontdekken we de boom, die ik mooi vond en Adriaan niet echt.

Koornbrug

We hadden eigenlijk vanuit de Wolsteeg rechtsaf moeten lopen en dan meteen linksaf de Kornbrugsteeg in, maar wij waren afgeleid door de gebakjes en het stadhuis. Als je deze steeg uitloopt kom je echt in het centrum van Leiden uit op de Koornbrug. Het is jammer dat iedereen zijn fiets of brommer daar stalt. Een echte mooie foto is er moeilijk te maken. 2-0 voor het verboden fietsen parkeren beleid van Gemeente Zaanstad.

Er staan naast fietsen ook nog Dixies. In Duitsland noemen ze die Toi Toi en dat vinden wij hilarisch.

We vervolgen onze weg naar het volgende hoogtepunt.

Burcht van Leiden

Leuk hè dat poortje.

We lopen de brug over en blijven rechtdoor lopen totdat we bij de Nieuwstraat zijn. Aan onze linkerhand zien we een leuk poortje waar we onderdoor moeten. Inmiddels zijn we bij de Burcht van Leiden beland. Door een foto op Instagram van de Burcht zijn we deze wandeling gaan doen. We zijn best al vaak in Leiden geweest, maar de Burcht hebben we nog nooit gezien.

Er komt iedere keer iemand naar boven als wij een foto willen nemen.

We beklimmen de trap en lopen een rondje. Het mooiste is toch wel het uitzicht wat je hebt en het doorkijkje vanuit de poort naar buiten en niet te vergeten de kat, die daar rondloopt waar Adriaan weer een heel gesprek mee voert.

Het uitzicht.

We verlaten de Burcht via de trap naar beneden. Vanaf de Burcht hadden we Westphilzitten bankjes gezien, maar er zit al iemand op en opeens heb ik niet zo’n zin om helemaal daarheen te lopen.

Ik ga niet helemaal naar die brug toe

Vanaf de Burcht lopen we linksaf het “Van der Sterrepad” in en komen uit bij de Oude Rijn. We lachen om een lantaarnpaal met een lampenkap. Ik poseer voor een prachtige deur en we horen iemand zeggen: “Ik ga niet helemaal naar die brug toe.” Iedere keer als we weer een brug tegenkomen, zeggen we dat tegen elkaar. En dat is vaak, want je komt veel bruggen tegen in Leiden. Maar of we willen of niet we moeten linksaf langs de Oude Rijn naar de volgende brug.

Wij vinden deze lantaarn heel grappig.

We kijken bij Annie’s op de menukaart en besluiten daar later te gaan lunchen. Eerst de wandeling afmaken.

Prachtig pand van Vroom Hudson’s Bay, waarschijnlijk kregen ze de letters niet helemaal weg. Met daarnaast de Waag.

Op de brug slaan we linksaf en daarna rechtsaf langs de Waag, om vervolgens rechtsaf over de volgende brug te lopen. Totdat we in de Haarlemmerstaat uitkomen. We lopen langs de Hartebrugkerk, die Adriaan van binnen wil bekijken, maar hij komt er meteen weer uit. Het is zondag en er is een kerkdienst aan de gang.

Winkelen of naar een museum

De Haarlemmerstraat is een gezellige winkelstraat. We lopen langs een Superdry winkel, waar we allemaal miniversies (korte jassen) van mijn rode slaapzakjas zien hangen.

Natuurlijk lopen we weer te ver, we hadden bij de Superdry winkel rechtsaf moeten slaan de Vrouwenkerksteeg in, dus lopen we terug en vervolgen we de wandelroute. Bij de Lange Sint Agnietenstraat kun je een klein stukje naar links lopen daar is het “Rijksmuseum Boerhaave”.

Wat een leuk winkeltje.

We slaan bij de Caecillastraat rechtsaf totdat we bij de Lange Mare zijn. Op de hoek van de straat is een hele leuke bloemenwinkel. Wij lopen naar links en fotograferen de Marekerk, die ook niet helemaal op de foto past, maar wel als je de fietsen ervoor voor lief neemt.

De Marekerk, die fietsen staan ook overal.

De Leidse sleuteltjes

We lopen alweer een brug over en slaan gelijk linksaf om langs de Oude Singel te lopen. Ik struikel de hele tijd omdat ik steeds naar boven kijk. Zoveel mooie geveltjes zijn er te bekijken. Aan de overkant zien we de Schouwburg waar vanavond de Leidse sleuteltjes optreden met hun grote hit “Dikkertje Dap”. Dit verzin ik natuurlijk zelf, alhoewel ik net van Wikipedia begrepen heb dat ze nog steeds bestaan.

Overal water en ontelbare bruggen.

We lopen langs museum de Lakenhal. Daar gaan we ook een keertje naar binnen, maar nu niet. We beginnen aan de laatste loodjes.

Museum de Lakenhal

Molenmuseum de Valk

Ter hoogte van alweer een brug slaan we rechtsaf en lopen door “de Nieuwe Beestenmarkt”. We lopen langs een fietsenwinkel met hele leuk geveltjes richting de molen. Natuurlijk moet de molen weer van alle kanten op de foto.

Leuk hè die gevels en die letters.

We vervolgen onze weg langs het water over de brug en slaan linksaf bij de Ballonstraat. Dit is een ongezellige straat waar ze ook nog aan het bouwen zijn. Voor de vorm lopen we nog even rechtsaf naar het station, maar als je net als wij de auto op het  Parkeerterrein Morssingel hebt staan kun je beter linksaf slaan en dan net even voor Restaurant Paco Ciao (Stationsweg 25) rechtsaf de Haverzakgang in lopen. Zo kom je weer terug op het parkeerterrein

Molenmuseum de Valk

Best vermoeiend een stadswandeling. Sorry dat het een beetje een begrijpend lezen wandeling blog is geworden, maar gelukkig hebben we de foto’s nog.

Meer over ons

Op deze pagina kun je je abonneren, dan hoef je geen blog meer te missen. Volg je ons al op Instagram, Facebook of Pinterest?

Nog meer wandelingen in de buurt van Leiden

Een stadswandeling in Delft
NS wandeling Scheveningen- Den Haag etappe 2
Kasteel Duivenvoorde en de Horsten
Groetjes uit Leiden
Rondje Ockenburgh
Landgoed wandelen in Wassenaar
NS wandeling Den Haag-Scheveningen etappe 1

We zijn deze keer geïnspireerd door: Sacha Hoes

Nog eentje dan van het uitzicht vanaf de Burcht.

Adressen die wij een aanrader vinden

Musea e.d.: Museum Volkenkunde, leuke site over de Muurgedichten, Hortus botanicus Leiden

Eten en drinken: Lavendi coffee, Restaurant het Pakhuis, en Annies

8 reacties

 • Dankjewel Marianne, hartstikke leuk dat je ons blog weer hebt gelezen. Nee, die foto heb ik ook niet gemaakt. Meestal staan er alleen foto’s van Adriaan in het blog. Ik vind die van hem toch meestal mooier en mijn foto’s zijn altijd te laat af. Veel te druk met schrijven en op iedereen reageren. Als je mijn foto’s wil zien moet je naar @laurablogt gaan op instagram.

  groetjes Laura

 • Wat leuk om te lezen Sacha, ja echt leuk winkeltje was dat en wij hebben zoals gewoonlijk ook weer erg gelachen.

  groetjes Laura

 • Lieve Laura en Adriaan, super leuk om jullie blog terug te lezen, ik was weer even in Leiden. Erg gelachen om jullie “keer om en naar rechts” ervaring in het hofje. Ook ik ga nog eens terug en nog een leuk detail; bij die leuke bloemenwinkel heb ik nog een bosje voor een vriendin mee genomen 💐

 • Als de laatste foto van de molen door jou is gemaakt laura, moet ik zeggen dat ik hem ook heel mooi vindt hoor!
  Mooi verslag van een voor mij bekende stad👌

  Gr marian

 • Dankjewel Wouter, hartstikke leuk en jullie nog bedankt voor de gratis route.

  groetjes Laura

 • Wat leuk dat je het weer gelezen hebt Maria. Leiden is zeker leuk, helemaal leuk in het voorjaar. Deze wandeling combineren met de Hortus!

  groetjes Laura

 • Mooie wandeling hebben jullie gemaakt door Leiden. Peter en ik zijn er al vaak geweest.
  Ook andere Stadswandelingen gedaan en veel musea bezocht (Gelukkig mag dat nu weer). Volgende keer gaan we deze wandeling eens maken.
  Bedankt hoor en liefs en groetjes van Peter en Maria

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *