Denemarken Noord-Jutland verkennen

Wandelingen en leuke uitstapjes vanuit Tranum

Jutland is prachtig en de zee nooit ver weg. Wij verbleven in Tranum van begin tot eind juni. Deden vele mooie wandelingen in Noord-Jutland en bezochten prachtige natuurgebieden en natuurlijk de badplaatsen en strandjes in de buurt.

Het Huisje

Vooral als we ‘s avonds op pad gaan komen we veel wild tegen vlakbij ons huisje, maar soms zien we ze ook overdag in een veldje staan.

Een huisje boeken, dat kun je wel aan mij overlaten. Het plan was om weer een keer naar de Pyreneeën te gaan en een paar uur later had ik een huisje in Denemarken geboekt. Het wordt vast leuk, want we zijn er nog nooit geweest. Alleen twee keer een dagje in Hirtshals. Waar we sliepen voordat we met de boot naar Noorwegen gingen.

Vanuit het huisje loop je zo de duinen in, waar dit vennetje te vinden is.

Op zaterdag 3 juni is het eindelijk zover en rijden we de 960 kilometer, van huis naar Tranum. Het sleutelkastje is snel gevonden, maar als we binnen zijn ontdekken we al snel dat we geen stroom hebben en vragen we ons af waar de meterkast is.

Wat een prachtige achtertuin.

Een half uur later en ten einde raad, ontdekt Ilse een tweede schuurtje waar de meter staat. Je moet mensen, die meer dan 10 uur in een auto hebben gezeten ook niet laten zoeken. We missen een receptie waar je dit soort dingen kunt vragen. Alhoewel we daar vorig jaar ook niet verder mee kwamen.

Daar onder het parasolletje zit ik.

Het huisje heeft nog meer verrassingen. Zo liggen alle kasten vol met beddengoed en dekens, maar gelukkig is er een bedstee waar we het beddengoed heen kunnen verplaatsen. Daarnaast staan alle keukenkastjes vol, dus maken we eerst even een beetje ruimte. Wat moet je in hemelsnaam met 30 wijnglazen?

Met zo’n achtertuin hoef je nooit ver weg.

Maar verder is het geweldig! Een hele rustige omgeving midden in de natuur. Je loopt zo vanuit de achtertuin de duinen in. Twee badkamers (niet heel luxe) met twee wc’s (het belangrijkste). Lekkere bedden, een mooie loungeset en eettafel buiten. Nou ja kijk zelf maar bij Novasol alhoewel, die foto’s wel gedateerd zijn. Inmiddels zijn bijna alle meubels, die op de foto’s staan vervangen.

Op weg naar het Tranum strand zien we deze herten staan.

Het enige dat nog wel aan vervanging toe is, is de Tardis. Zo noemen wij de stokoude magnetron. Als je per ongeluk het apparaat laat draaien zonder iets er in. Dan schokt en flikkert hij net zoals de Tardis van doctor Who. Doodeng en hilarisch!

Wandeling Tranum Fosdalen deel 1 en 2

De wandeling kan beginnen.

Vlakbij ons huisje start een bewegwijzerde route van 11 kilometer, omdat Ilse meegaat en omdat het een wandeling is met veel hoogteverschil hakt Adriaan de route in tweeën.

Een prachtig uitzichtpunt.

Het is fantastisch hier in Denemarken aan het begin van de wandeling is een vuurplaat en zelfs een apparaat waarmee je houtjes mee kan splitsen. Ook is er een wc op het parkeerterrein. Daar kunnen ze in Nederland nog wat van leren.

en nog een mooi uitzichtpunt.

De wandeling is prachtig! We lopen door een bos met gigantische hoge bomen en wandelen heuvel op en af. Ik dacht dat Denemarken plat was. We komen langs vele uitzichtpunten en kunnen kijken tot aan het Slettestrand. Voor de Denen een heel gewone naam, maar wij hebben er de hele vakantie lol om.

Deel 2 van deze wandeling is nog mooier.

Het tweede deel van deze wandeling, is eigenlijk nog mooier. We starten de route over vlonderpaden en ook nu lopen we weer bergje op en af. We wandelen langs een veld met koeien en genieten van een wegwijs leeuwerik, die steeds voor ons uit vliegt. Wat een prachtige wandeling en ook nog goed bewegwijzerd!.

Het lijkt wel een oerwoud.
Het is echt genieten van alle uitzichtpunten.

Zonsondergang op het strand

Slettestrand, Blokhus, Thorup strand en Løkken
Visserboten op het Thorup strand

Het huisje is dichtbij het strand van Tranum, maar daar is niet zo heel veel aan. Wel mag je daar het strand op rijden met de auto zoals bij heel veel Deense stranden is toegestaan. Adriaan wil dit niet, want zand is slecht voor de motor, dus wandelen wij gewoon over het strand.

Dat veel mensen wel over het strand rijden kun je vooral merken op de openbare weg. Sommige auto’s zitten zo vol zand, dat ze 60 rijden op een 90 kilometer weg. Waarschijnlijk komt het daar niet door, maar waar het wel aan ligt dat zullen we nooit weten.

Auto’s op het strand bij Blokhus.

Adriaan gaat vaak ’s avonds naar de strandjes in de buurt waar leuke vissersboten liggen. Ik vind dat het te lang duurt voordat de zon ondergaat, maar toch ben ik een paar keer mee geweest.

Nog meer auto’s bij Blokhus.

Op het strand van Løkken, lopen we niets vermoedend de pier op. Als Adriaan een foto wil maken rent er net een man naakt de zee in. Ik kijk om me heen of we toevallig op het nudisten strand terecht zijn gekomen, maar dat is niet het geval. Bij het begin hadden we al twee grote ronde tonnen zien staan. Het blijken sauna’s te zijn. Als je er dicht langs loopt zie je de naakte mensen gewoon zitten. Wij doen net of we het normaal vinden, maar liggen toch ook in een deuk. Vooral omdat we eerst dachten dat het een palingrokerij was.

De sauna’s

Het is heerlijk op het strand en de zon gaat mooi onder. De combinatie van de ondergaande zon met de mooie vissersboten levert prachtige plaatjes op.

Op het strand van Løkken.

Aalborg

Selfie-time

Ilse onze dochter heeft een vriendin in Denemarken en zij woont in Aalborg, daarom gaan wij een dagje naar de “grote” stad. We leveren Ilse af bij een studentenflat en wij gaan op zoek naar een parkeergarage en de leuke gekleurde huizen in de Hjelmerstald. We parkeren onze auto in de parkeergarage bij Friis shopping centre. Waar we eerst een bezoek brengen aan het toilet. We komen langs een hele leuke plek waar we even een selfie maken. Hoe ouder hoe gekker zullen we maar zeggen.

Overal mooie vakwerkhuizen.

Aalborg is een hartstikke leuke stad, maar binnen een paar uur hebben we alle bijzondere plekken al bezocht en gefotografeerd. Van al dat fotograferen krijg je honger dus lopen we ergens naar binnen waar ze mooie foto’s van hamburgers hebben.

We bestellen heel ongezellig via zo’n groot tablet aan de muur. We beginnen met een milkshake, makkie toch daar hoef je geen Deens voor te kunnen lezen. Nadat we een milkshake hebben aangevinkt krijgen we een scherm voor de extra’s. Tenminste dat begrijpen wij. We vinken niets aan, want we hoeven geen extra’s. Als we echter bij de volgende stap een hamburger bestellen, zien we dat alle ingrediënten op het bord staan. Je moet hier de items aanvinken als je iets niet wil hebben. Dus zitten we later met milkshakes met mierzoete ranja en slagroom voor onze neus. Gelukkig wandelen we het er wel weer af.

Op zoek naar de Hjelmerstald komen we heel wat gekleurde huizen tegen

Gedurende de rest van de vakantie blijven we het tegen elkaar zeggen als we te dikke mensen tegenkomen: “Hé kijk, die weten ook niet dat je de slagroom moet aanvinken om het niet te krijgen.”

Eindelijk gevonden de de Hjelmerstald.

Na de lunch lopen we langs de prachtige Budolfi-kathedraal en lopen ook even naar binnen. In de kerk is een vrouw aan het stofzuigen. Ze heeft de stofzuiger op haar rug gebonden. Adriaan zegt: “Kijk een alien” Waarop ik zeg “Nee man Ghostbusters.“

Jens Bang’s House

We nemen nog even een kijkje bij de waterkant en staan een beetje raar te kijken als we allemaal kwallen in het water zien zweven. In Denemarken ben je altijd dicht bij zee, of een fjord.

Daarna lopen we langs een park en het Aalborghus en halen we Ilse weer op. De vriendin van Ilse heeft haar toegetakeld met kunstnagels, die drie weken blijven zitten. Niks voor Ilse en de volgende dag zoeken we in de supermarkt naar aceton om die ondingen weer kwijt te raken, maar ze hebben het wel heel gezellig gehad.

Fontana – Toldbod Plads

Rubjerg Knude

Wandeling deel 1

Ook deze wandeling hebben we in twee delen gesplitst. We vertrekken vanaf ons huisje waar het prachtig mooi weer is, maar hoe dichter we bij de bestemming komen hoe mistiger het wordt. Het is ook best koud en Adriaan en ik hebben geen jas meegenomen.

Geen jas en ook nog een korte broek, dat is best koud in de mist.

Als we de parkeerplaats gevonden hebben, kan de wandeling beginnen. We lopen eerst door een bos en later door duinlandschap. Er bloeit overal nog fluitenkruid, meidoorn en de heerlijk geurende duinroosjes. We komen uit bij een hele steile duin en volgens het boekje moeten we daar naar boven. Er is ook duidelijk te zien dat er mensen het duin al beklommen hebben. Dus beginnen we aan de klim. Als je één stap naar boven doet, glij je er 3 weer naar beneden. Ik wil nog zeggen het lukt niet, ik ga niet. We kunnen vast wel op een andere manier boven komen, maar Ilse is er al bijna.

Daar gaat ze hoor al bijna boven.

Dus camera in de tas en opnieuw beginnen. Boven aangekomen hebben we een fantastisch uitzicht. We hebben het opeens niet koud meer na deze sportiviteit. Als we op adem zijn gekomen, wandelen we verder en zien al gauw de vuurtoren. Boven is het best druk en ontdekken we dat er verderop een makkelijker begaanbaar pad is en daarom lopen we langs dit pad naar beneden. Maar niet voordat we hebben genoten van het uitzicht, Adriaan de drone even laat vliegen en Ilse en ik selfies gemaakt hebben bij de vuurtoren.

We lopen langs een ander paadje terug door het mooie duinlandschap. Er grazen schapen in dit gebied en daarom staan er paaltjes, die verbonden zijn met ijzerdraad. Ilse vraagt zich af of het schrikdraad is, waarop Adriaan het vastpakt en net doet alsof hij onder stroom staat. Er valt altijd wat te lachen met de familie Westphil.

Boven ontdekte we dat er ook een makkelijkere weg is om bij de vuurtoren te komen.

We rijden nog even naar de Mårup Kirke. Deze kerk is in zee gestort. Alleen het kerkhof is er nog, maar de plek is wel fantastisch. Wat een prachtig uitzicht!

Wandeling deel 2

Een paar dagen later besluiten we nogmaals naar de Rubjerg Knude Fyr te lopen, maar dit keer starten we in Lønstrup. Echt een heel leuk badplaatsje. De leukste die wij zijn tegengekomen. Het is een wandeling waarbij je bijna dezelfde weg heen als terug loopt, maar dat is in dit geval helemaal niet erg.

We komen langs een vakantiepark waar heel veel lupine bloeit

Het weer is veel beter dan de vorige keer. Na de badplaats lopen we langs vakantiehuizen, waar we eindelijk een foto kunnen maken van de lupine, die we overal langs de weg zien bloeien. Daarna lopen we langs de kust en komen weer langs de Mårup Kirke, waar we even een broodje eten. We komen tijdens deze vakantie bijna geen Nederlanders tegen, maar natuurlijk zijn de mensen die naast ons op het andere bankje gaan zitten Nederlanders. We trekken elkaar aan, of doen dezelfde dingen.

Zo mooi, overal lupine. Aan het einde van onze vakantie, waren de bloemen nergens meer te bekennen. Je moet dus wel begin juni gaan om ze tegen te komen.

Als we verder lopen zien we de vuurtoren al van verre. We komen uit bij de duinen en Adriaan vraagt of we er omheen zullen gaan of overheen. Ik kies voor omheen, want het zand is net uit mijn camera en mijn nieuwe verrekijker.

Op de terugweg naar Lønstrup lopen we een stukje over het strand.

Ook hier zijn van die “schrikdraad” hekjes, maar door de wandelende duinen is het pad verdwenen en moeten we over een hekje stappen. Ik zie dat echter niet en struikel over de draad en lig voordat ik het weet in het zand bovenop mijn camera. Gelukkig heb ik een bevroren flesje water mee, waarmee ik meteen mijn been kan koelen. Maar het doet wel zeer en alles zit onder het zand.

Adriaan stelt voor de auto te gaan halen en mij achter te laten op een bankje bij het dichtstbijzijnde parkeerterrein, maar dat is gelukkig niet nodig. Ik heb niks gebroken en kan gewoon verder lopen.

Dat ziet er weer heel anders uit zonder mist.

Dus toch naar de vuurtoren, waar Adriaan weer gaat dronen en ik lekker op een “bankje” kan zitten om bij te komen. Ik spot nog twee ANWB-stelletjes dus ik kan weer lachen. Op de terugweg komen we andere dingen tegen dan op de heenweg. Zo zien we oeverzwaluwen, die nestjes maken in de kliffen en lopen we nu voorbij het vakantiepark de trap af naar zee. In Lønstrup nemen we een ijsje dat hebben we wel verdiend na dit hachelijke avontuur.

Vejlerne

Zwaluw bij Naturrum Vejlerne

Vejerne is een groot natuurgebied waarvan een gedeelte toegankelijk is. Er zijn maar liefst acht parkeerplaatsen met uitkijkhutten en je kunt er met de auto doorheen rijden of fietsen.

Naturrum Vejlerne is gewoon langs de drukke weg. Je kunt er naar het toilet en vanuit de vogelhut kun je verschillende vogels en koeien observeren. Als je mazzel hebt zie je lepelaars en kraanvogels. De hut zelf is ook een plaatje en de af en aanvliegende zwaluwen maken de pret compleet.

De vogelkijkhut bij Naturrum Vejlerne is een plaatje.

Vanaf daar rijden we naar een Viking begraafplaats, de Tømmerby kirke en nog meer vogelhutten. Ilse vindt dat er maar weinig over is van de Viking begraafplaats, waarop ik haar uitleg dat veel van de stenen later gebruikt zijn om huizen te bouwen. Als we vervolgens bij het kerkje aankomen en de kerk omringd is door grote keien zegt ze: “Oh kijk hier zijn de resten van de Viking begraafplaats gebleven.”

Het allerleukste van dit uitstapje zijn de wandelingetjes, die we maken vanaf parkeerplaats: Lund Fjordtårnet. Zo leuk dat we een week later nogmaals terug gaan naar deze plek.

Een geweldig natuurgebied Vejlerne

Aan weerszijde van de weg bevinden zich vlonderpaden en vogelkijkhutten. We horen een roerdomp en baardmannetjes. Verder zien we rietgorzen, karekieten, een blauwborst en nog veel meer kleine vogeltjes. Daarnaast vliegen er ook veel soorten libellen rond. Overal zijn bankjes waar je kunt zitten en uitkijkpunten waar je kunt verrekijken. Je kunt er een rondje van maken, maar heen en weer lopen is ook zeker geen straf.

Het is maar een klein stukje lopen over de vlonderpaden, maar zo genieten.

Door de Svinkløv Klitplantage

We lopen langs de Slette-A

Deze wandeling uit de Rother wandelgids is eigenlijk langer en begint bij het Slettestrand, maar wij slaan een stukje over. Het eerst gedeelte lopen we door een bos en langs de Slette-A een klein meanderend riviertje. Het is er prachtig en heerlijk koel. Wat erg fijn is, want inmiddels wordt het elke dag een beetje warmer en wij vinden het al gauw te warm als we wandelen. Wij lopen alles met komoot, maar je kunt in Denemarken ook makkelijk de pijlen volgen. Deze wandeling is grotendeels aangegeven met gele pijlen (door het bos) en rode (langs de kust).

Een vlonderbruggetje.

Ook hier komen we weer een Nederlands stel tegen met hun hond en ondanks dat zij een andere route doen komen we ze later nogmaals tegen. Toeval bestaat niet.

Het is een prachtige route, vooral het stuk langs het riviertje en het pad langs de kust. We moeten ook een stuk over bospaden wandelen, met grote kiezelstenen. Dat vind ik niet zo lekker lopen en tot overmaat van ramp is er tijdens dat gedeelte ook geen bankje te bekennen. Daarom nemen we plaats op een wildobservatie stoel.

Vogelkijkstoel

Een beetje moeilijk om op te komen, maar zo zien we nog eens wat. Bovenin een topje van een boom zien we een goudvink zitten.

Meneer goudvink, we zagen mevrouw goudvink ook nog.

Als we verder lopen komen we uit bij de kust. We wandelen omhoog en het uitzicht is fenomenaal. We komen voorbij een camping, dit lijkt mij echt een geweldige plek om je tent op te zetten. Elke dag genieten van de ondergaande zon. Daarna wandelen we langs een trap, die helemaal naar beneden gaat naar het strand, maar wij lopen nog even verder.

Wat een uitzicht.

Pas bij de volgende trap wandelen we naar beneden. Het wandelpad doet me aan het kustpad in Cornwall denken en we spotten ook dezelfde vogeltjes als daar. We zien meerdere keren een kneu vliegen, een klauwier, leeuweriken en tapuiten. Ook staan er paarden te grazen tegen de helling. Terug lopen we niet zoals verwacht over het strand, maar over een lager gelegen pad langs het klif. Ook prachtig!

Trappetje naar beneden.

Daarna is het nog best een stukje lopen naar het parkeerterrein. Gelukkig is het niet zo ver rijden naar het huisje. Dus zijn we op tijd voor de Rummikub competitie.

Mooie paarden in de duinen.

Hirtshals

We waren één keer eerder in Denemarken. Voor de boot naar Noorwegen. Toen sliepen we in een hotel in Hirtshals en brachten een bezoek aan de vuurtoren.

Adriaan wil heel graag nog een keer naar de vuurtoren van Hirtshals, dus rijden we erheen. We bekijken de vuurtoren, brengen een bezoek aan één van de strandjes en lopen langs de vele bunkers in de duinen. Ook brengen we een bezoek aan de haven, maar de vuurtoren en het strand zijn toch de mooiste plekken van Hirtshals.

De vuurtoren is een plaatje.

We zien eidereenden voor de kust en tijdens het wandelen stuiten we op een adder. Ook hier zien we oeverzwaluwen die nestjes maken. We schrijven “Westphilwandelt” met schelpen in het zand en daarna rijden we weer terug naar ons heerlijke huisje.

Nationalpark Thy

Thuis had ik al bedacht, dat ik naar Thy wilde, want daar leven edelherten. Dit Nationaalpark is zo groot dat we er wel de hele vakantie hadden kunnen doorbrengen.

Savbjergruten

We wandelen de Savbjergruten van 4,2 kilometer. Een gewone wandeling door het bos, maar met een uitkijktoren waar we heel veel edelherten en twee kraanvogels spotten. Weliswaar erg ver weg, maar wel hartstikke leuk.

Zoek de edelherten.

Ook rijden we even langs de vuurtoren van Hanstholm en natuurlijk maken we foto’s. Hier kun je ook meerdere wandelingen starten

Aan het einde van de vakantie, besluiten we nogmaals terug te gaan naar Thy, maar dit keer doen we een autotochtje. Dan kunnen we meer plekken bezoeken op één dag.

Zeehonden spotten

Als eerste rijden we naar het visitor centre Svaneholmhus. Aan de kant van het fjord liggen zeehonden op een zandbank. Ze liggen er wel, maar echt heel ver weg, zonder verrekijker zijn ze niet te zien.

Agger.

Daarna rijden we naar Agger onderweg genietend van de vogels, die we zien en soms parkeren we de auto even om alles beter te bekijken met de verrekijker. Agger is een leuk plaatsje aan zee. We willen het Fiskerhuset bezoeken, hier kun je zien hoe de mensen in Agger vroeger leefden, maar het is dicht.

Lodbjerg Fyr vuurtoren en theehuis

Vervolgen rijden we naar de Lodbjerg Fyr. De entree kun je contant betalen maar zoveel losse kronen hebben we niet. Dus lopen we het gezellige theehuis naast de vuurtoren binnen. Ik vraag of we foto’s mogen maken. Waarop de man antwoordt: “Ja hoor, je mag overal foto’s van maken. Ik ben er klaar voor.” Daar hou ik wel van iemand met humor.

In het theehuis

We beklimmen de vuurtoren en genieten van het uitzicht. Er is ook nog een leuke tentoonstelling met schilderijen en opgezette dieren. Leuk ook om te zien dat Denen ondanks hun onverstaanbare taal niet veel anders zijn dan wij. Ook hier moeten er eerst foto’s gemaakt worden van het eten voordat ze het mogen opeten.

Bovenop de vuurtoren

Adriaan laat zijn drone nog even vliegen. Eigenlijk was het de bedoeling dat wij dan op de vuurtoren zouden staan, maar Ilse en ik vinden het te eng en te hoog en willen zo snel mogelijk naar beneden.

Leuke vissersbootjes in Vorupør

Daarna rijden we naar Vorupør waar ook een Nationalpark center gevestigd is een prachtig informatiecentrum. We bekijken de tentoonstelling en lopen daarna het strand op. Daar liggen precies de bootjes op het strand, die ik op Instagram had gezien. Dus ik hoef eigenlijk niet verder, maar Adriaan wil de rondrit afmaken.

Vissersbootjes in Vorupør.

We vervolgen onze weg naar het strand van Klitmøller, waar veel gesurft wordt. Alleen niet op het moment dat wij daar zijn. Vervolgens rijden we naar de Bulbjerg. Daar vertel ik later meer over.

Margrietroute

Al meerdere keren zie ik een reclame langskomen op Facebook over de Margrietroute, die je kunt rijden met de auto. Ik dacht dat het iets te maken had met het Nederlandse weekblad Margriet. Pas als ik borden langs de weg zie met margrieten er op begint het te dagen dat het een Deense autoroute is langs de mooiste wegen van Denemarken. Vast een aanrader, maar wij hebben het niet gedaan.

Skagen/Grenen het meest noordelijke punt van Denemarken

Bij Grenen komen de zeeën van het Skagerrak en het Kattegat samen. Dat is vast een geweldig gezicht als het stormt, want de ene zee golft naar links en de andere naar rechts, waardoor de zeeën botsen.

In de verte zien we de toeristen en de Sandormen al staan.

Wij hebben al weken mooi weer en elke dag wordt het een beetje warmer. Op één van de meest warme dagen gaan we naar Grenen. Lekker een eindje rijden met de airco aan. Aangekomen op een gigantisch parkeerterrein besluiten we de wandeling toch maar bij het Nordstrand te beginnen.

Het is een drukte van belang, maar niets te zien.

Het eerste stuk van de wandeling is heerlijk, lekker rustig wandelen over het strand langs de zee naar het meest noordelijke punt. We hopen zeehonden te spotten, maar die zijn er niet.

Wat we wel spotten zijn de Sandormen: trekkers vol met toeristen, die de mensen van het parkeerterrein naar het noordelijke punt brengen. Vervolgens worden er selfies gemaakt in zee en dan weer terug met de Sandormen.

Tijdens de rest van de wandeling komen we langs deze plek.

Wij vinden het knap dat ze van een plek waar niets te zien is zo’n heisa kunnen maken. We vervolgens onze wandeling en komen terecht op het gigantische parkeerterrein, met een souvenirshop, een restaurantje en nog meer mensen.

Niet echt een leuk uitje voor ons. De rest van de wandeling is best mooi, maar ik vind het verder geen aanrader.

Hoogtepunt van de wandeling is deze bontbekplevier op het strand.

Lille Vildmose

Wat wel een aanrader is, is Lille Vildmose. Een groot natuurgebied waar edelherten leven en waar elanden zijn uitgezet. Er is een gedeelte waar je entree voor moet betalen. Met een bioscoop, een dierenntuintje en een speeltuin. Daar zijn wij natuurlijk niet voor gekomen.

Daar zijn ze, hier zijn we voor gekomen.

Wij lopen vanaf het bezoekerscentrum naar het Birkesø Pavilion (ongeveer 800 meter). Vanaf daar kijken we naar een eiland vol broedende meeuwen en visdiefjes. Jammer genoeg zien we geen zeearend, of kraanvogel. Vanaf deze uitkijkhut kun je verder lopen naar de volgende en weer terug, maar wij besluiten met de auto te gaan, want we willen nog meer zien.

We rijden verder naar de Toftesøtårnet onderweg stoppen we op elk parkeerterreintje dat we tegenkomen, maar hier zien we niets. Bij de Toftesøtårnet hebben we geluk. Er staan twee mannetjes edelherten in het water en even later spotten we ook nog drie hinden. Je moet echt geluk hebben, want als we vijf minuten later waren aangekomen hadden we ze niet gezien.

Leuk plankenpad.

Verder maar weer naar het Portlandmosen. We stoppen daar bij een parkeerplaats en lopen een heel leuk rondje over een plankenpad. We zien veel vogels en libellen, maar hebben nog steeds geen eland gespot. Het kan ook slechter. Andere Nederlanders, die we tegenkomen, hebben helemaal niks gezien. Bijna aan het eind van de middag als we naar de laatste uitkijktoren rijden, zie ik een raar bruin hek in het water staan. Gelukkig rijdt er geen kip op het weggetje en spotten we vanuit de auto geen bruin hek, maar een eland.

Wandelen en vogels spotten bij de Bulbjerg

De Bulbjerg is het enige vogelklif op het vaste land van Denemarken, waar in het voorjaar en de vroege zomer drieteenmeeuwen broeden. Voordat we het strand opgaan om naar de nesten van de meeuwen te kijken, maken we nog even een wandeling.

Ook dit is weer een prachtige wandeling door de duinen.

Weer een fantastische wandeling, duinlandschap met veel vogels (leeuweriken), vlinders en jammer genoeg ook veel vliegen. Zal wel door het drukkende weer komen. Ook zien we prachtige wilde bloemen zoals een orchidee en een beemdkroon. Ik noem dat een Jip en Janneke bloem, omdat zij beemd een raar woord vinden en ik ook. Aan het einde van de wandeling zien we prachtige paarden, die eerst een beetje bang voor ons zijn, maar dan toch heel lief voor ons gaan poseren.

Schattige paardjes.

Terug bij het parkeerterrein lopen we een trap, van 260 treden, af naar het strand om de drieteenmeeuwen te bekijken. Ze maken heel veel lawaai en stinken maar het is zo leuk om te zien. Sommige hebben al kuikens en die zien er helemaal schattig uit..

Alweer zo’n eindeloze trap.

Adriaan laat de drone nog even vliegen en ik maak torens van stenen. Daarna lopen we verderop een trap op terug naar het parkeerterrein.

De vakantie is alweer lang voorbij, maar gelukkig hebben we de foto’s nog.

Meer over ons

Op deze pagina kun je je abonneren, dan hoef je geen blog meer te missen. Volg je ons al op Instagram, Facebook., Threads, of Pinterest?

Adressen en verdere informatie

Ons verblijf

Wij boekten ons huisje via Novasol, De prijs is exclusief elektriciteit en water.

Harestien 9, Krogen/Tranum, 9460 Brovst Denemarken

Plus punten heeft het huisje genoeg, de ligging, de rust, de bedden en de ruimte. Maar er is ook een groot min punt en dat is de WIFI. Sommige dagen hebben we geen bereik en uploaden is sowieso niet te doen.

Nog een pluspunt bij het huisje is de zwarte roodstaart, die elke dag in de voortuin zijn gezellige liedje zingt (Wiet, wiet, prrt).
Supermarkt

De supermarkt is elke dag open van 7.30 tot 19.00 uur

Dagli’Brugsen Tranum, Tranhøj 4, 9460 Brovst

Wandelen

Rother wandelgids

De meeste wandelingen, die wij gedaan hebben zijn te vinden in de wandelgids van Rother: Denemarken Jutland. 52 wandelingen met GPS. Geschreven door Dorothee Sänger en Michael Gahr

Wandelen vanuit de achtertuin

Voor als je hetzelfde huisje boekt

Afstand: 3,13 km

Link naar Komoot: https://www.komoot.com/nl-nl/tour/1152287362

Wandeling Tranum Fosdalen
Net een jungle, het vlonderpad in Fosdalen

Bewegwijzering: De wandeling is goed bewegwijzerd.

Start deel 1: Strandvejen 37, Tranum, 9460 Brovst

Afstand: 5,92 km

Link naar Komoot: https://www.komoot.com/nl-nl/tour/1153578046

Start deel 2: Fosdalvej 38, 9460 Brovst

Afstand: 6,12 km

Link naar Komoot: https://www.komoot.com/nl-nl/tour/1172757769

Door het centrum van Aalborg
Leuk straatje in Aalborg.

Start: Friis shopping centre, Nytorv 27, 9000 Aalborg

Link naar Komoot: https://www.komoot.com/nl-nl/tour/1154809543

Rubjerg Knude deel 1 en 2

Start deel 1

De duinroosjes geuren heerlijk bij Rubjerg Knude

Kleine parkeerplaatsjes aan de linkerkant van de weg, 290 meter na dit adres (als je vanuit het zuiden komt). Wel gewoon de Rubjergvej blijven volgen.

Rubjergvej 300, 9800 Hjørring

Afstand: 3,19 kilometer

Link naar Komoot: https://www.komoot.com/nl-nl/tour/1156335787

Start deel 2

Strandvejen 94A, 9800 Hjørring

Afstand: 8,35 kilometer

Link naar Komoot: https://www.komoot.com/nl-nl/tour/1198949505

Alleen de vuurtoren bezoeken:

Rubjergvej 256, 9480 Løkken

Svinkløv Klitplantage
Dit paadje liep niet zo lekker, maar verder is het een geweldige wandeling.

Start: Sletteåvej, 9690 Fjerritslev

Afstand: 11 kilometer

Bewegwijzering: Gele en rode pijlen

Link naar Komoot: https://www.komoot.com/nl-nl/tour/1194632499

Savbjergruten

Start: Sårupvej 62, 7730 Hanstholm

Afstand: 4,2 kilometer

Bewegwijzering: Gele pijlen

Link naar Komoot: https://www.komoot.com/nl-nl/tour/1167640797

Bjulberg
Drieteenmeeuw met kuikens.

Start: Bulbjergvej 84, 7741 Frøstrup

Afstand: 7,63 kilometer

Link naar Komoot: https://www.komoot.com/nl-nl/tour/1175549240

Natuurgebieden

Veljerne
De vogelkijkhutten zijn zo leuk en fotogeniek. Zoals gewoonlijk zagen we hier meer vogels buiten de hut dan toen we er in stonden.

Folder downloaden kun je hier

De leukste plekken:

Naturrum Vejlerne Bygholmvejlevej 640, 9690 Fjerritslev

Lund Fjordtårnet Lundfjordvej 45, 9690 Fjerritslev

Lille Vildmose
Het Birkesø Pavilion is ook weer een prachtige vogelkijkhut.

Bezoekerscentrum: Vildmosevej 100, 9280 Storvorde

Breng een bezoek aan het centrum en laat je voorlichten waar je het beste wild kan spotten.

Hirtshals

Wij parkeerden vlakbij dit adres:

Kystvejen 63, 9850 Hirtshals

Maar je kunt ook bij de vuurtoren parkeren

Fyret 2, 9850 Hirtshals

Locaties in Nationalpark Thy

Een groot geaderd witje op klaver bij Nationalpark Thy

visitor centre Svaneholmhus. Aggervej 35, 7770 Vestervig

Agger Tange Strand.

Lodbjerg Fyr, Lodbjergvej 33, 7770 Vestervig

Vorupør. Nationalparkcenter Thy, Vesterhavsgade 168, 7700 Thisted

Klitmøller, Ørhagevej 183-169, 7700 Thisted

2 reacties

 • Leuk om weer eens iets van jullie te horen. Dankjewel voor je complimenten en dat doen we nagenieten.

  groetjes Adriaan en Laura

 • Laura, Adriaan en Ilse,

  Wat hebben jullie een prachtige vakantie gehad in Denemarken.
  Veel prachtige wandelingen en ik heb genoten van de foto’s.
  Peter en ik zijn jaren geleden ook in Jutland geweest en hebben daar ook hele mooie wandelingen gemaakt én heel erg genoten van de omgeving.

  Blijf nog maar lang nagenieten van jullie vakantie!
  Liefs en groetjes van Maria van den Berg en Peter Luke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *