Montferlandse Toppenroute

Heb je weleens van de Montferlandse Toppenroute gehoord? Dit is een wandelklassieker van 32,5 kilometer, maar gelukkig voor ons kun je de route ook in zes etappes wandelen. Wij deden de Toppenroute etappe Zeddam en hebben genoten van deze prachtige rondwandeling van 11,6 kilometer.

Wandelen in opdracht van Achterhoek Toerisme

Wandelverslagen maken we in principe voor onszelf, maar stiekem vind ik het hartstikke leuk als een blog goed gelezen wordt en mensen geïnspireerd raken. Het is nog leuker als we een opdracht krijgen om een bepaalde wandelroute in de spotlight te zetten. Dat doen we graag voor Achterhoek Toerisme. We maakten er gelijk een weekendje weg van en boekten een last minute bij Landal Stroombroek in Braamt.

We vertrekken al vroeg van huis, want we pakken steeds sneller in en zijn op tijd in Doetinchem om daar te lunchen. Na de lunch brengen we een bliksembezoek aan Uitkijktoren Hulzenberg, omdat we om 15.00 uur een afspraak hebben met Herlinda van Achterhoek Toerisme.

Uitkijktoren Hulzenberg

Uitspanning 't Peeske door Westphilwandelt
Uitspanning ‘t Peeske.

We parkeren bij ’t Peeske en ontdekken daar dat het ruim 2 kilometer wandelen is naar de uitkijktoren en dat dit parkeerterrein niet het dichtstbijzijnde is, maar we wagen het erop. We hebben nog nooit zo snel gewandeld en ondanks dat we ook nog bij al het moois wat we zien stoppen en fotograferen zijn we binnen een half uur bij de top van de Hulzenberg. Wat een klim en wat is het mooi hier!

Uitkijktoren Hulzenberg Montferlandse Toppenroute
Hoger kwam de drone niet die dag.

Als we boven zijn laat Adriaan de drone vliegen. Hij kan niet hoog vandaag, want er is geen internetverbinding in het bos. De drone geeft aan dat hij moet inloggen, net nu we niet genoeg tijd hebben om een hotspot op te zetten. Dan maar niet zo hoog en gaan we later nog wel weer terug om op ons gemak nog meer mooie plaatjes te maken van de toren.

Vanaf de toren heb je een prachtig uitzicht op de omgeving. Ik ontdek Nijmegen in de verte en je kunt zelfs tot aan de Veluwezoom kijken.

Als je de Etappe Stokkum van 5 kilometer doet kom je hier ook langs. Als je dit te kort vindt kun je deze route makkelijk uitbreiden, want via de knooppunten van het wandelnetwerk Achterhoek kun je de route eenvoudig aanpassen aan je eigen wensen.

Ondanks de haast moest dit uitzicht even op de foto.

Wij lopen dezelfde weg terug als we gekomen zijn. Dat gaat een heel stuk sneller van de berg af. Voordat we het weten zijn we terug op het parkeerterrein. We rijden snel naar Broods voor onze afspraak. Ook een leuke plek om voordat je gaat wandelen wat broodjes te kopen.

Helemaal alleen in het bos

De volgende dag worden we allebei wakker met vreselijke spierpijn. Dat komt natuurlijk van het snelwandelen de berg op. Dat wordt wat vandaag, want de route heet niet voor niets Toppenroute. We beklimmen er vandaag zeven!

Bloeiend mos.

Toch zitten we best snel in de auto en na nog geen kwartier rijden zijn we al bij het parkeerterrein. Het is niet moeilijk om de pijlen te vinden en te volgen. Je kunt deze wandeling echt zonder navigatie lopen. Er ontbreekt geen enkele pijl en alles is goed aangegeven. Toch hebben wij juffrouw Komoot meegenomen voor de gezelligheid.

In het begin lijken de wandelpaden nog plat.

Het is nog lekker vroeg, de vogels fluiten honderduit en we komen helemaal niemand tegen. We lopen langs een groot gebouw van het drinkwater productiebedrijf Van Heek in Zeddam en volgen de pijlen verder het bos in.

We horen de sinistere roffel van een zwarte specht, maar zien hem niet.

Vogelkijkpunt Zeddam en twee van de zeven toppen

Vogelkijkpunt Montferlandse Toppenroute
Vogelkijkpunt Zeddam.

We wandelen over mooie bospaden en komen uit bij een uitkijktorentje. Vanaf hier kun je allerlei soorten vogels spotten en er is ook een oeverzwaluwwand. We zien van alles vliegen vanaf de toren, maar de oeverzwaluwwand lijkt nog onbewoond. Natuurlijk laat Adriaan de drone even vliegen, want hij is weer geüpdatet en het mag hier.

We vinden een Happy Stone in de toren.

Als de drone weer opgeborgen is wandelen we verder en komen langs een vennetje in het bos. We hoopten op een ree spiegelend in de plas, maar ze hebben vandaag geen dorst.

Geen ree bij het vennetje, maar wel spiegelende bomen.

Dus wandelen we verder op weg naar onze eerste top de Rijsberg, die wij hoe flauw ook de rijstberg noemen. Maar de naam heeft helemaal niets met rijst te maken.

Rijs is een oud woord voor takkenbos. Op deze plek werden vroeger brandstapels opgericht voor mensen die tot de vuurdood werden veroordeeld.

De wandelroute is goed aangegeven, je volgt deze pijlen.

Bij elke top staat een paaltje waar je de QR-code kan scannen en hoe hoog de top is. De Rijsberg is 70 meter boven NAP.

Mooie plek in het bos (zijn we al boven?).

Als we verder wandelen komen we al snel bij het volgende top: Keurvorstenheuvel. Vanaf deze heuvel heb je een grote kans om een havik te spotten, maar wij zagen deze majestueuze vogel jammer genoeg niet.

Allemaal onverharde paden.

Ik was vergeten hoe mooi het hier is

We zijn vroeger wel vaker in het Bergherbos geweest, hebben weleens geluncht bij ’t Peeske en hebben vanaf de parkeerplaats waar we gisteren waren een mooie wandeling gemaakt. We waren toen helemaal verdwaald en liepen op een gegeven moment een stukje Pieterpad. Dat is al zolang geleden, dat de uitkijktoren er nog niet eens was. We waren een beetje vergeten hoe mooi het hier is en nemen ons voor dat we hier vaker gaan wandelen.

Mooi hè?

We horen allemaal vogelgeluiden, maar ook het geluid van de weg waar we net zijn overgestoken. Ik zeg tegen Adriaan: “Als we straks geen wegen meer horen en alleen maar vogeltjes dan ga ik even filmen en dan moeten we stil zijn.” Waarop Adriaan zegt: “Zeg dat maar tegen Laura.”

Onderonsje tussen twee vinken.

Welkom in Duitsland

We klimmen en klimmen en denken iedere keer dat we op het hoogste punt zijn, maar dan stijgen we nog een stukje. Het is net of we in buitenland zijn. Onze telefoons denken dat ook, want we krijgen berichten binnen van Vodafone: “Welkom in Duitsland, heeft u een goed reis gehad?”

Hoe kun je nu vergeten hoe mooi Montferland is.

We komen uit bij een uitzichtpunt. Ik denk dat we op een top zijn dus probeer het op te zoeken in het boekje dat we van Achterhoek Toerisme hebben gekregen, maar dit is geen top het is hier alleen maar mooi.

Welk pad zou jij kiezen? Wij wandelden via het mysterieuze linker pad.

Kale Jacob

Inmiddels zijn er meer mensen wakker en komen we ze tegen. Veel mountainbikers, die hier gelukkig hun eigen pad hebben. Alhoewel we later bij de volgende top een aantal mountainbikers tegenkomen, die toch over het voetpad fietsen.

Het mountainbike pad.

Ook komen we een man alleen tegen, die vindt dat er nog weinig kleur in het bos is. Wij vinden het prachtige al het frisse groen, afgewisseld met struiken vol witte bloemen.

Struiken vol met witte bloemen. Wit is geen kleur, maar wel heel mooi.

De man moet nog even wachten binnenkort staat de vingerhoedskruid in bloei. Dat geeft het bos wel wat kleur en we zijn het op meerdere plekken tegengekomen.

Kale Jacob Montferlandse Toppenroute
De Kale Jacob is een prachtig uitzichtpunt.

Even later zien we de man weer op de Kale Jacob. Er is een verschil hoe Adriaan mensen herkent en hoe ik iemand herken. Hij zegt: “Hé daar is die man met de Sony camera weer.” Ik herken de man echter niet aan zijn camera, maar aan zijn slobberige spijkerbroek.

Een mountainbiker rijdt vanaf de Kale Jacob naar beneden.

De Kale Jacob is een prachtig uitzichtpunt waar een deel van het bos is weggekapt en vervangen is door heide. Je kunt er ver kijken. Wij eten daar ons meegebrachte broodje en genieten van het uitzicht en van een Leeuwerik, die steeds zingend omhoog vliegt en daarna weer naar beneden zweeft. Ook hier laat Adriaan de drone even vliegen.

Zie je dat kleine rode stipje op het platform. Dat ben ik.

De Hettenheuvel en Grootbekermark

Als je ook overal foto’s van maakt, ga je niet zo snel.

Dit is echt een wandeling voor mensen die van onverharde paden houden. Op het stukje in Zeddam na wandel je alleen over bospaden. We klimmen en dalen. Het is best wel inspannend. Petje af voor degene, die de hele route van 32,5 kilometer wandelen. Ik denk dat als wij dat zouden doen dat de boswachter ons, na zonsondergang, uit het bos moet halen. Wij kunnen vier uur doen over 6 kilometer. Het is vandaag wel weer erg met dat treuzelen van ons.

Een prachtig slingerend bospaadje.

Inmiddels hebben we de Hettenheuvel beklommen, die met 92 meter boven NAP de hoogste top is van Montferland. Op naar de volgende top de Grootbekermark van 86 meter boven NAP.

En weer een recht pad.

De Beekermark is een verwijzing naar een zogenaamde marke, een stuk landbouwgrond of bosgebied dat gezamenlijk eigendom was van meerdere boeren en burgers van een bepaalde buurschap. De marken zijn ontstaan in de middeleeuwen.

We wandelen het bos uit.

Nog maar één top te gaan. We wandelen het bos uit en hebben een prachtig uitzicht over een maïsveld en Zeddam. We nemen even plaats op een bankje om van dit uitzicht te genieten. We zien een buizerd vliegen en het is net of hij lager vliegt dan anders, maar het zal wel komen dat wij hoger zijn.

Uitzicht op Zeddam.
De buizerd.

Zeddam en Brinks pannenkoeken

Als we het bos uit zijn wandelen we richting het dorp. We passeren de kerk en wandelen naar de Grafelijke Korenmolen. Ondertussen maken we foto’s van alles wat we tegenkomen. Van bloemen met lieveheersbeestjes tot bloemen in iemands voortuin. Bij de molen laat Adriaan de drone nog een keertje vliegen, want molens zijn zo mooi van boven.

Grafelijke Korenmolen Zeddam
De Grafelijke Korenmolen uit de lucht.

Na het dronen wandelen we verder. We zijn al bijna het dorp uit als we ontdekken dat Brinks pannenkoeken niet naast de molen gevestigd is, maar tegenover de kerk. Dus wandelen we terug.

Bij de kerk hadden we een klein stukje naar links gemoeten. Bij Brinks worden we getrakteerd op een overheerlijk appeltaartje met frisdrank en we krijgen een rondleiding door het prachtige pand.

Brinks pannenkoeken in Zeddam
Brinks pannenkoeken is prachtig ingericht.

In het restaurant beneden kun je uiteraard genieten van pannenkoeken, maar er staan ook andere smakelijke gerechten op de kaart. Boven kun je een besloten feestje geven voor groepen van 35 personen voor bijvoorbeeld een Pancake tea, of een babyshower. Het ziet er allemaal heerlijk uit wat de koks aan het bereiden zijn. Ook is er een leuk kinderhoekje in een zijkamer.

Brinks pannenkoeken in Zeddam
Echt een gezellige plek waar je iets lekkers kunt eten en of drinken.

We wandelen nog even naar binnen bij het naastgelegen pand het historische Brinks kruideniers & koffie winkeltje. Dit pandje is normaal niet open, maar het is te leuk om de foto niet te plaatsen.

het historische Brinks kruideniers & koffie winkeltje.

De laatste Top

Nog eentje van de mooie molen.

We wandelen weer terug naar de prachtige molen, waar ze o.a. graan malen voor Brinks pannenkoeken en daarna wandelen we nu echt Zeddam uit. Bijna slaan we de Paosbult van slechts 37 meter boven NAP over, maar we zien het nog net op tijd dat dit ook één van de toppen is.

De Paosbult,

Waarschijnlijk werd de Paosbult vroeger gebruikt om met Pasen paasvuren te ontsteken om de kou van de aflopende winter te verjagen. Vanwege het mogelijke brandgevaar liggen paasbulten altijd op veilige afstand van bewoond gebied. Op de Paosbult staat het Zeddamse oorlogsmonument.

Een mooi doorkijkje.

Daarna wandelen we het mooie Zeddam uit en is het niet ver meer naar de parkeerplaats. In het volgende blog lees je over nog een wandeling, die we deden in de Achterhoek.

De prachtige wandeling en het leuke weekend is al weer voorbij, maar gelukkig hebben we de foto’s nog.

Meer over ons en informatie over de wandeling

Op deze pagina kun je je abonneren, dan hoef je geen blog meer te missen. Volg je ons al op Instagram, Facebook, Threads, of Pinterest?

Nog eentje dan van Zeddam.

Start: Parkeerplaats Bergherbos. Oude Eltenseweg Zeddam

Provincie: Gelderland

Afstand: 11,6 kilometer

Link naar het GPX-bestand of Komoot

Bewegwijzering: volg de gele schildjes met “Montferlandse Toppen wandelroute”. Knooppunten 1, 3, 2 en weer terug naar 1. Knooppunt 1 begint bij wandelkeuzepunt R25.

Meer informatie over deze route en de andere etappes vind je op de site van Achterhoek Toerisme

Horeca onderweg: Brinks pannenkoeken, Bovendorpsstraat 7, 7038 CH Zeddam. In het weekend open van 12.00 tot 20.00 uur. Van dinsdag t/m vrijdag open van 16.00 tot 20.00 uur

Het boekje over deze wandeling en de andere 5 routes is te bestellen via info@achterhoek.nl, of te koop bij Toeristische Ondernemers zoals Brinks Pannenkoeken.

Prachtig deze klaproos.

Wandelingen in de buurt

We hebben nog niet zo vaak gewandeld in de Achterhoek, maar daar komt verandering in.

Wandelen bij kasteel Slangenburg
Montferlandse Toppenroute
Wandelen langs watermolens bij Winterswijk
Rond de Lochemse Berg

2 reacties

  • Wat leuk om te lezen Mieke. Wij willen wel vaker naar de Achterhoek, maar voor ons is het erg ver rijden voor op één dag. Dankjewel voor de complimenten. Op Instagram komt ook nog een mooie foto van de molen.

    groetjes Adriaan en Laura

  • Wat leuk, nu eens een wandeling hier in de buurt! Ik heb er al heel wat metertjes afgelegd, ook te paard of mennend. Helaas geen paard meer, maar dochterlief wel, die woont aan de voet van het Montferland.
    Haar man is Mario, de molenaar van de Grafelijke Torenmolen! Daarom eten wij vaak bij Brinks 😄
    Mooie dronefoto van de molen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *