Wandelen door het andere Amsterdam

Wandelen door het andere Amsterdam is een blog over een superleuke wandeling in Amsterdam. De wandeling begint bij het Centraal station en komt langs vele hoogtepunten en musea. Veel cultuur en weinig natuur. Het is een wandeling uit het boekje Dichtbij van Time to Momo. Je wandelt langs heel veel mooie, maar ook wat lelijke plekken en je steekt twee keer het IJ over met een veerpont.

Openbaar vervoer wandeling

Als het een beetje blubberig en nat in de natuur is en je op sommige wandelpaden beter kunt zwemmen dan wandelen is een stadswandeling een goed idee. Dus gaan we vandaag met de trein naar Amsterdam Centraal om daar een Time to Momo wandeling te doen.

Er is zoveel te zien en alles moet op de foto.

Als ik mijn camera wil ophangen aan mijn rugzak wil mijn clip niet meewerken en laat ik nu net mijn draagband uit mijn tas gegooid hebben, maar gelukkig is Adriaan ook mee. Ken je die tas van Hermione van Harry Potter? Zo’n tas heeft Adriaan ook. Natuurlijk heeft hij een draagband bij zich, want er zit echt van alles in zijn tas. Later blijkt dat de clip helemaal niet stuk is, maar dat er een soort slot opzit. Ik ben toch zo onhandig.

In de trein hebben we lol om een vrouw die de haar telefoon onder haar kin houdt. Wij denken dat ze elke dag een onderkin selfie maakt en deze op Instagram post. Volg jij haar al?

Een vlonderpad in de stad

Al snel zijn we aanbeland op Amsterdam Centraal en kan de wandeling beginnen. Tegenover het station vind je een restaurant van Loetje, voor degene die eerst willen zitten.

Uitzicht vanaf de Kamperbrug o.a. op restaurant Loetje.

We slaan linksaf. Voor ons lopen mensen met kinderen, die op weg zijn naar NEMO. Dat zijn wij ook, maar eerst even wat foto’s maken. Natuurlijk lopen we een stukje de Kamperbrug op om een foto te maken van het uitzicht en daarna vervolgen we onze weg. Bij de Oosterdok lopen we een trappetje af naar het water om het vlonderpad te verkennen. Het is de bedoeling dat je bij de eerste trap naar beneden gaat en bij de laatste trap weer omhoog, maar wij hebben wat heen en weer gewandeld voor de leukste fotospots.

Een vlonderpad langs het water is ook leuk in de stad.

Het voelt vandaag een beetje lenteachtig en het is opeens veel te warm voor de rode jas. Dan maar los, Het nadeel van die jas is dat hij te groot is om in een tas te proppen. Hij past zelfs niet in Adriaans tas.

Op het dak van NEMO

Als we klaar zijn met het vlonderpad vervolgen we onze route naar NEMO. We komen over een leuk bruggetje: “Mr. J.J. van der Veldebrug”. Natuurlijk willen we een foto zonder mensen, wat echt een uitdaging is. Dit wordt weer een lange dag, maar wat geeft het we hoeven niet op tijd thuis te zijn.

De foto van het bruggetje komt op Instagram, maar deze is ook mooi.

De route gaat langs NEMO naar de andere kant van de Oosterdok waar de “Museum haven Amsterdam” gevestigd is. Er liggen hier prachtige oude boten en je hebt uitzicht op het mooie Scheepvaartmuseum. Over uitzicht gesproken, op het dak van NEMO vind je het hoogste stadsplein van Nederland. Officieel hoort dit niet bij de route, maar wij klimmen de trap op om van het uitzicht te genieten.

Uitzicht op de Museum haven en het Scheepvaartmuseum.

Ik zeg tegen Adriaan: “Dit is goede trap voor een workout.” Waarop hij zegt: “Daar heb jij toch andere ideeën over dan ik.”

Echt een trap voor een Workout.

Eenmaal boven is het uitzicht inderdaad geweldig. Er is ook een restaurant gevestigd, maar wij hebben nog geen trek.

Heel bijzonder om de auto’s uit de IJ-tunnel te zien komen.

Het Scheepvaartmuseum

We vervolgen onze weg de trap weer af en verder langs de Museum haven. We lopen best veel trappen op en af, dat wordt vast spierpijn morgen.

Heel wat fotomomenten later zijn we aanbeland bij het scheepvaartmuseum. Adriaan wil graag even naar binnen om een foto te maken van het plafond en ik wil graag naar het toilet. Gelukkig kunnen we gratis naar binnen met de museumkaart.

Prachtig hè dat plafond in het scheepvaartmuseum?

Als we de ruimte met het mooie plafond inlopen begint de suppoost over onze rugzakken. Ik vertel dat we aan het wandelen zijn en dat we alleen een foto willen maken van het dak en dat we even naar het toilet gaan. Terwijl Adriaan op zijn rug gaat liggen zegt de suppoost: “Vind je dat fijn met zo’n bril op binnen?” Ik leg uit dat het Adriaans gewone bril is en dat deze verkleurd als hij buiten loopt, dat hij slechte ogen heeft en dat hij die bril niet af kan zetten, omdat hij dan niets ziet. Maar de man staat op zenden en zegt:  “Hij heeft helemaal geen slechte ogen, want hij is fotograaf.” En sluit zijn relaas af met: “Ik zou nooit zo’n bril opzetten.”

Het scheepvaartmuseum is echt geweldig mooi, dit is het halletje bij de toiletten.

Als Adriaan klaar is met fotograferen trek ik aan zijn mouw dat hij mee moet komen, ik wil geen minuut langer bij deze eigenwijze man in de buurt blijven. Als wij echter van het toilet afkomen komt de suppoost zijn excuus aanbieden. Hij had het als een grapje bedoeld en zegt het ook altijd tegen zijn kinderen, die constant met een zonnebril oplopen. Al met al blijkt het een hele aardige man.

Het VOC-schip met op de achtergrond het scheepvaartmuseum.

Later zeg ik tegen Adriaan dat de andere suppoost tegen hem gezegd heeft. “Weet je wel wie dat zijn? Dat zijn Adriaan en Laura van Westphilwandelt. Ik zal maar gauw mijn excuus aanbieden, want anders schrijft ze nare dingen over je in hun blog.”

Op weg naar molen de Gooyer

Uitzicht op Museum ‘t Kromhout.

We wandelen verder langs de Oostenburgergracht op weg naar molen De Gooyer. Aan de overkant van het water zien we Museum ’t Kromhout op een plek waar vroeger een scheepswerf was. Even verderop zien we aan de overkant van de weg een vestiging van Anne & Max waar je iets kunt lunchen of drinken. Het is echter nog steeds te vroeg voor de lunch. Ook wandelen we langs Yays Amsterdam Maritime. Het gebouw werd ooit gebruikt door een stoommachinefabriek, maar nu is het een hotel.

Molen De Gooyer

We steken niet de Dageraadsbrug over om de molen te bezoeken. Wij vinden het mooier om een foto van de molen te maken vanaf de overkant van het water. Naast de molen is een proeflokaal van brouwerij ’t IJ, maar het is ook nog te vroeg voor bier. Al mijn aandacht gaat uit naar de richtingaanwijzer voor de fietsers, daar heeft iemand een figuur van één van de ghostbusters opgeplakt.

Vlakbij het Oostenburgerpark komen we langs dit mooie spiegeltje.

We staan linksaf en wandelen een stukje door het Oostenburgerpark, om daarna langs het water onze weg te vervolgen richting de Veemkade. We komen langs oude en nieuwe huizen en stoepen vol met fietsen. Er hangt een grasparkiet aan een gevel van een gebouw. Overal valt wat te zien, maar ik kan onmogelijk alles beschrijven en alle foto’s toevoegen aan het blog.

Blijkbaar kun je ook met de boot naar het hotel.

We wandelen langs het Lloyd hotel de Veemkade op en komen weer langs een Anne & Max vestiging. Het ruikt hier heerlijk naar pannenkoeken, maar wij zijn zo bezig met het fotograferen van alles dat mooi en bijzonder is. Dat we ons niet laten verleiden en ik lust sowieso geen pannenkoeken.

Java-eiland en KNSM-eiland

De pakhuizen aan de overkant.

Via de verbindingsdam komen we terecht op het Java-Eiland. Waar we linksaf slaan. Door een heel drassig parkje wandelen we een rondje om de Bogortuin. We wandelen op de heenweg langs de IJhaven en vergapen ons aan de pakhuizen aan de overkant. Na het rondje om de Bogortuin wandelen we een rondje op het KNSM-eiland. Weer gaan we langs een prachtige kade met boten en langs vele architectonische hoogstandjes.

Architectonische hoogstandjes op het KNSM-eiland

Inmiddels wil ik wel ergens lunchen, maar Adriaan heeft de route zo aangepast dat we niet langs Bar & Kitchen De Zuid komen en bij Sissy-boy wil hij niet lunchen, want dat is een kledingwinkel. Volgens mij kun je er prima lunchen, maar die man van mij is soms een beetje eigenwijs.

Ze hadden nog wat palen over.

We wandelen naar het Azartplein om daar de gratis veerpont (F1) te nemen naar Amsterdam Noord. Een hondje bij de pont springt tegen iedereen op. Hij is enthousiast volgens zijn eigenaar want hij gaat naar het bos. Ik vraag me af waar er in Amsterdam-Noord een bos is? Later zie ik op de kaart het Vliegenbos, wat eerder een park dan een bos is, maar zo’n Amsterdamse hond weet niet beter.

Een spiegelende vijver bij het Mien Ruysplantsoen.

Amsterdam Noord

Aan de overkant komen we uit bij de VerbroederIJ, daar kun je ook iets eten of drinken, maar wij wandelen er toch voorbij. Het eerste deel van de route is nog leuk langs het water, maar dan volgt er een stukje afzien. Langs hoge lelijke gebouwen en drukke straten.

Is het kunst? geen idee deze auto staat eigenlijk op een steen, die Adriaan weg gehaald heeft met Photoshop.

Af en toe zien we nog een flat met leuke balkonnetjes, maar het meeste vinden we gewoon lelijk. We weten echter dat er nog heel veel leuke plekken komen, dus houden we vol.

Leuke balustrades.

We hebben spijt dat we niet onze eigen broodjes hebben meegenomen, want we komen genoeg bankjes tegen langs de route en het is niet te koud om stil te zitten. Op een gegeven moment zeg ik tegen Adriaan: “Had die boot ons niet verderop kunnen afzetten?”

Ik denk dat het hier in de lente en zomer heel wat gezelliger is.

Als we bij de Noordwal eindelijk weer langs het water kunnen lopen, worden daar jongens op fatbikes met dobermanns gefilmd. Dus gaan we weer braaf op de stoep lopen, want we willen de film niet verpesten.

Onze komoot-mevrouw stuurt ons naar de Tolhuistuin, maar deze is nog dicht want de tuin is gesloten in de winter. We zijn een beetje teleurgesteld, want we zijn dol op tuinen en verlangen inmiddels naar bomen en groen.

Toch nog een beetje natuur gevonden.

We wandelen langs een kraampje van Stick-up Indofood. Vroeger hadden ze een restaurant in Diemen en daar was Adriaan groot fan van. We halen daar lekkere broodjes en wat te drinken en eten dit, op een bankje aan het IJ, op. Toch nog een soort van meegebrachte lunch. Ik denk dat de keuze tussen zoveel restaurants iets te overweldigend is voor ons.

We twijfelen of we de route nog af zullen maken, want op de Buiksloterweg kunnen we ook de gratis veerpont (F3) nemen naar het Centraal Station. Maar de broodjes hebben ons nieuwe energie gegeven dus besluiten we de wandeling af te maken

Naar de NDSM-Werf

De schommels op het dak van A’dam Lookout. Op 100 meter hoogte!

We wandelen verder over de Volewijckbrug en griezelen bij het zien van de mensen op de schommels bij A’dam Lookout. We vervolgen onze weg langs de IJ-promenade waar we het prachtige gebouw van het Eye filmmuseum bewonderen. Dis is echt een mooi stukje dat je niet wil missen en we zijn blij dat we toch niet de pont terug naar het station hebben genomen.

Het prachtige gebouw van het Eye filmmuseum.

Wel jammer dat we niet helemaal langs het IJ naar de NDSM-Werf kunnen wandelen. Op een gegeven moment moeten we rechtsaf slaan. Het is de bedoeling dat je het pad inloopt bij het Shell Technology Centre en over de campus loopt. Als we doorlopen komen we uit bij de Asterweg waar het NXT museum gevestigd is. Voor een bezoek aan dit museum moet je vooraf online kaarten bestellen.

Eigenlijk zal je een heel weekend voor deze wandeling moeten uittrekken zodat je naast de wandeling ook nog wat musea kan bezoeken. Wij zijn al de hele dag zoet met alleen het wandelen en fotograferen.

Wij noemen het een vuurtorenboot, maar het heet een lichtschip.

Daarnaast zien we ook steeds mooie plekken waar we voor omlopen en zo wordt de wandeling steeds langer. Als we langs de saaie Distelweg wandelen zien we aan het einde van een zijstraatje een lichtschip liggen. Natuurlijk wandelen we er even heen om er een mooi plaatje van te maken. Als je dit omweggetje liever overslaat moet je als je over de brug van de Ridderspoorweg wandelt even naar rechts kijken dan kan je de vuurtorenboot ook zien.

Overal zie je Graffiti op de NDSM-Werf.

Als we verder wandelen komen we eindelijk op de NDSM-Werf aan. We lopen even naar binnen bij de NDSM-loods waar je allerlei kunstwerken kan bewonderen. Daarna lopen we langs het Straat-museum. We kijken onze ogen uit. Er is echt veel veranderd sinds we hier voor het laatst waren. We maken nog wat foto’s en nemen ons voor een keertje terug te komen, er is nog zoveel te ontdekken.

De NDSM-loods.

Met de gratis veerpont F4 varen we in een kwartier terug naar het Centraal Station, waar we moe maar voldaan in de trein stappen naar huis.

Jammer dat we niet genoeg tijd hadden om alle musea te bezoeken, maar gelukkig hebben we de foto’s nog.

Meer over ons en informatie over de wandeling

Op deze pagina kun je je abonneren, dan hoef je geen blog meer te missen. Volg je ons al op Instagram, Facebook, Threads, of Pinterest?

Start: Amsterdam Centraal station

Provincie: Noord-Holland

Afstand: 18 kilometer waarvan ± 3,5 kilometer met twee veerpontjes

Bewegwijzering: Geen

Link naar het GPX-bestand (rechts klikken en opslaan), of onze komoot.

Link naar de routebeschrijving van Wandel.nl.

Deze wandeling komt uit een boek van Time to Momo.

Meer wandelingen in de buurt

Ommetje van de maand – Laag Holland
Leuke dingen doen in de Zaanstreek
Wandelen en varen door het Wormer- en Jisperveld
Wakker worden op de Zaanse Schans
Toerist in eigen land van Monnickendam naar Volendam
Wandelen in Broek in Waterland
Rondje De Rijp, Graft, Noordeinde en de Eilandspolder
Rondje Marken
Seedijckroute en Edam centrum
1 2
Wandelen door het andere Amsterdam
Ommetje van de maand – Amstelland

Musea

Nog een foto van het uitzicht vanaf het dak van NEMO.

NEMO Science Museum Oosterdok 2, 1011 VX  Amsterdam

Het Scheepvaartmuseum Amsterdam, Kattenburgerplein 1, 1018 KK Amsterdam

Eye filmmuseum Amsterdam IJpromenade 1, 1031 KT Amsterdam

NXT-museum Asterweg 22, 1031HP Amsterdam

Straat museum, NDSM-Plein 1, 1033 WC Amsterdam

Restaurants:

Loetje Centraal Stationsplein 10, 1012 AB, Amsterdam

Het dakterras van NEMO Science Museum Oosterdok 2, 1011 VX  Amsterdam

Anne & Max Amsterdam Oostenburg Oostenburgervoorstraat 1, 1018 MN Amsterdam

Anne & Max Amsterdam Zeeburg Oostelijke Handelskade 1001, 1019 BW Amsterdam

Sissyboy daily KNSM-Laan 19, 1019 LA Amsterdam

Bar & Kitchen De Zuid (lunch alleen in het weekend) Azartplein 2A, 1019 PD Amsterdam

De VerbroederIJ in Amsterdam Noord Johan van Hasseltweg 21, 1021 KN Amsterdam

Polly Goudvisch in Amsterdam Noord Buiksloterweg 3-5, 1031 CC Amsterdam

Op de NDSM-werf zijn heel veel restaurants o.a.:

Fred’s Kitchen & Bar, Kraanspoor 5, 1033SC Amsterdam

Bierproeverij

proeflokaal de Molen Funenkade 7, 1018 AL Amsterdam

4 reacties

 • Dankjewel Karin, leuk!
  Wij kwamen ook langs bekende en minder bekende plekken. We gaan nog een keer en dan beleven we weer wat anders.

  groetjes Laura

 • Herkenbare plaatjes en plekken, maar het is voor mij toch elke keer weer mooi en anders. Dank voor het leuke verslag en de wederom prachtige foto’s Laura en Adriaan!

 • Dankjewel Hans,

  Weer eens wat anders dan wandelen in de natuur en graag gedaan!

  Groetjes Adriaan en Laura

 • Geweldig verslag (alweer) en prachtige foto’s (alweer).
  Jullie hebben ons al meermalen aan mooie wandel ideeën gebracht.
  Dank jullie voor het delen!
  Met groet,
  Hans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *