Umfassungsweg Landgoed Twickel

Start: Parkeerplaats Langoed Twickel in Delden (Ov)

Provincie: Overijssel

Bewegwijzering: houten palen met de letters UW

Afstand: 11 km

In 2012 deden wij al een keer deze mooie wandeling. We zijn vaker in de buurt geweest en hebben ook weleens rond Twickel gefietst, maar de Umfassungsweg hebben we nooit meer gedaan. Tot afgelopen zaterdag (5 oktober 2019)

Het begint al leuk op het parkeerterrein bij het landgoed. Vrouwen die net klaar zijn met een bootcamp vroegen of wij een foto wilden maken en natuurlijk wilden wij dat. Wat een leuke frisse sportieve meiden, daar word je vanzelf vrolijk van.

We lopen met een app van Landschap Overijssel: “Wandelen in Overijssel”, die een signaal verstuurd als je een bezienswaardigheid nadert. Zonder leesbril was de informatie niet te lezen, dus was het raden wat er werd bedoelt. Ons doel was echter het spotten en fotograferen van paddenstoelen en dan heb je niets aan deze app.

Als eerste kom je langs de tuin (die je kunt bezoeken) en het prachtige kasteel Twickel, het kasteel wordt bewoond en is soms toegankelijk voor publiek. Alleen vandaag niet, maar met ons tempo en de lengte van deze wandeling is dat maar goed ook de tuin slaan we ook over.

Net na het kasteel slaan we linksaf, we weten het nog van de vorige keer. Het is een prachtig landgoed met leuke fotogenieke bruggetjes, dus wij komen amper vooruit. We hebben geen tijd meegekregen, dus doen we het rustig aan.

In elke wandeling zit wel zo’n stuk dat niet zo leuk is. Langs een drukke weg, over een fietspad. Niet ons ding. Ook bij deze wandeling moeten we er aan geloven, maar naast het fietspad stuiten we op een stukje bos met heel veel paddenstoelen en zelfs vliegenzwammen. Op onze knietjes maken we foto’s en vergeten de wereld… oh ja we waren aan het wandelen.

We lopen verder en zien dat er een bruggetje is aangelegd en dat er een nieuw wandelpad wordt aangelegd. Het lijkt er op dat we in de toekomst niet meer over het fietspad hoeven. Dat zou mooi zijn. Na een stukje lopen komen we door een bos, ook daar stikt het van de paddenstoelen. Beetje donker om te fotograferen, maar gelukkig hebben we een externe flitser mee.

Het gaat te langzaam vandaag er valt ook zoveel te zien. Ergens halverwege staat er een koffiekar bij Erve Bokdam, die stond er zeven jaar geleden ook al. Wij zijn niet van de koffie, maar toch leuk zo’n kar. Daarna moeten we over het boerenland, vlak langs de koeien en langs een stuk blubber. Blij dat we waterdichte wandelschoenen aanhebben en geen witte gympen, want we zakken weg in de modder.

Dan komen we eindelijk bij een bruggetje en het vlonderpad. Het is het meest fotogenieke stuk van de wandeling. Er staat ook een schattig houten bankje op het pad, maar jammer genoeg zitten er mensen op het bankje. We waren van plan om de foto, die we in 2012 hadden gemaakt nogmaals te maken, dus eten we een broodje zittend op de vlonders. 

Als de mensen eindelijk opstaan, gaat een ander gezin op het bankje zitten. Populair bankje, we besluiten toch maar verder te lopen, dan maar geen foto.

Verderop staan alweer vliegenzwammen, van die schattige kleintjes. Zo grappig dat we hele stukken van de wandeling herkennen. Dat we tegen elkaar zeggen, straks na deze bocht komen we langs de lonely tree. De foto, die we in 2012 hebben gemaakt, moet weer opnieuw gemaakt worden, want het fototoestel is beter dan het vorige.

 We lopen verder langs maisvelden en terug richting Delden. Van verre zie je de watertoren van Twickel, ook al zo’n mooi gezicht. Dichtbij gekomen staan er natuurlijk weer mensen met velgekleurde jassen voor al fotograferend met hun smartphones, maar wij wachten wel even.

Het is een lange wandeling voor ons doen en het wordt ook een erg lang verhaal. Richting het dorp lopen we ook nog langs een moderne loopbrug over een provinciale weg. Natuurlijk moet die brug ook op de foto…. Maar waar komen opeens al die mensen vandaan. 

We krijgen het commentaar: “Die maken zeker foto’s voor … hoe heet dat ook alweer, oh ja Instagram”. Gelukkig lukt het om een foto te nemen, anders stellen we onze volgers teleur 😊.

Delden is een leuk dorpje, met leuke cafeetjes, maar wij slaan de bitterballen vandaag even over. Het laatste stuk lopen we door, want het gaat nu wel heel lang duren. We komen langs het station, met een gaaf kunstwerk. Daarna lopen we terug naar het kasteel. 

Nogmaals lopen we over zo’n hypermoderne brug, waar Adriaan weer een geweldige foto van maakt. Bijna beginnen we de wandeling opnieuw, want dat kan als je de UW-palen blijft volgen. We staan net niet op een jonge boomklever, die van schrik tegen een boom aankleeft. Er komt een groepje mensen de vogel bewonderen: “Oh kijk wat een mooie specht, oh nee het is een roodborst.” We lachen wat af tijdens zo’n wandeling.

Eindelijk zijn we na bijna 4 uur terug bij de parkeerplaats. Wij hebben genoten en gelukkig hebben we de foto’s nog.

5 Responses

 • Had je deze nog niet gelezen dan? Deze is van oktober 2019. We waren naar de tuin geweest. De wandeling hebben we al langer geleden gedaan.

 • Wat een heerlijke wandeling en wat een prachtige foto’s weer. De omgeving is echt schitterend hè. Veel plezier op jullie volgende uitstapjes, fijn dat wij mee mogen genieten.

 • Dankjewel Cecile voor je complimenten. Ik zal eens kijken naar de Facebookgroep en naar je blogsite. Ik ga niet jouw blog vermelden op mijn site, omdat mijn site niet zo gebouwd is dat ik er een menu aan toe kan voegen. Als je je wil subscriben, kan dat. Op de telefoon, moet je naar beneden scrollen. Op de PC staat het bovenaan.

  groetjes Laura

 • Hallo

  Ik zie dat je een leuk blog hebt over wandelen. Als je interesse hebt, ben je altijd welkom in de facebook groep “Bloggen over wandelen”. Dit is een groep waar je je nieuwe blog verhalen mag posten. Voor het moment is er nog niet zoveel volk, maar de groep is net opgestart en men moet ergens beginnen e. Het is de bedoeling om daar zoveel mogelijk bloggers, als bloglezers te verzamelen. Je hebt alvast een leuke blog/website. Als er een volg/abonnement functie is dan ga ik die zeker gebruiken. Ken je nog iemand met een wandelblog of website? Stuur da, deze mail zeker door ;-). Graag je blog link op mijn wandelblog? Geen probleem, enige voorwaarde dat mijn blog link ook een plaatsje krijgt op de jouwe 😉

  https://www.facebook.com/groups/bloggenoverwandelen

  Nog vele wandelgroetjes Cecile

 • Goedemorgen
  Niet voor een reactie op deze site, maar wel een verzoek. Kan ik u namens het Twickelblad vragen contact met mij op te nemen. Martin Steenbeeke 06 – 27 37 37 05

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

code