Een rondje Kristalbad

Uitzicht vanuit de uitkijktoren.

Start: Colosseum 90, 7521 PT Enschede

Provincie: Overijssel

Afstand: 10,4 kilometer

Bewegwijzering: groene pijlen, maar GPX is wel een aanrader. Advies volg het laatste stuk vanaf de uitkijktoren in het Kristalbad de blauwe pijlen. Wij liepen het rondje met de klok mee.

Link: https://wandelroutesoverijssel.fandom.com/nl/wiki/Kristalbad

Link naar ons komoot bestand: https://www.westphil.nl/download/routes/2022-06-20_Kristalbad_Groen.gpx

Een gouden teiltje

De broedende fuut.

Natuurlijk moesten we nodig weer naar Landal Landgoed de Elsgraven, want we misten de eekhoorns en de grote tuin. We hadden een fantastisch huisje met wasmachine en een vriezer. Wat kan je toch blij zijn met dingen, die je thuis ook hebt.

Op maandag 20 juni beginnen we wat laat aan de wandeling. Adriaan heeft vannacht het gouden teiltje gewonnen dus gaan we pas om 14:00 uur aan de wandel. Dat maakt in Overijssel helemaal niet uit en sowieso bij deze wandeling niet. We zetten onze auto neer op het gigantische parkeerterrein en het wandelplezier kan beginnen.

Geen foto van het parkeerterrein, maar wel één van Laura op een bruggetje.

Wij weten natuurlijk niet of het er altijd zo rustig is. Het parkeerterrein is dichtbij FC Twente en de ijsbaan.

Een fietssnelweg

Het eerste stukje richting Kristalbad moet je over de F35 een Fietssnelweg. Ik vind het logo erg leuk gevonden de 3 en de 5 vormen samen een fiets. Verder is er niet veel aan en ben ik blij als we bij het Kristalbad zijn.

Dat ziet er veel leuker uit. Uitkijktorens, water en heel veel vogels. Ondanks dat het broedseizoen afgelopen is zien we een broedende fuut en meerkoet.

Prachtige uitkijktoren met geweldig uitzicht.

Is het wel een leuke wandeling?

We beklimmen de uitkijktoren en volgen daarna braaf de pijlen en de aanwijzingen van de komoot-juffrouw. We verlaten het Kristalbad, maar gelukkig eindigt de wandeling er ook. Op dat moment weet ik dat nog niet en ik twijfel of de wandeling wel leuk genoeg is. We gaan over een brug over het Twentekanaal. Er wordt op diverse plekken gewerkt aan het kanaal en ook hier maken ze er eerst een zootje van voordat het weer mooi wordt. Dit alles gaat gepaard met veel lawaai.

De brug over het Twentekanaal.

Alweer hooibalen

We lopen langs ingepakte hooibalen. Roofvogels zitten graag op hooibalen, maar alleen als ze niet ingepakt zijn. Doordat het plastic te glad is glijden ze weg als ze willen opstijgen, of ze blijven met de nagels hangen aan het plastic en dan vallen ze voorover op hun snavel. We weten niet of het waar is, want we hebben het zelf bedacht.

Ingepakte hooibalen zonder roofvogels.

Ondanks de pijlen en onze komoot-vriendin lopen we door een weiland en dat is niet de bedoeling. We moeten erlangs. Gelukkig staat er geen stier in de wei en kunnen we het weiland verlaten door een opening in het schrikdraad. Waarschijnlijk zijn er meer mensen verkeerd gelopen.

Verderop zien we mooie boerderijen.

Een gezellige boerderij

We lopen langs een boerderij met heel veel dieren. Er staat een bordje dat de hond aan de lijn moet, omdat er ergens een kalkoen zit te broeden. “De kalkoen heeft zich verstopt maar uw hond kan hem wel vinden dus hou hem aan de lijn.” Ik vind dat een heel lollig bordje.

Even later horen we de kalkoen kukelen. Er lopen ganzen, parelhoenders  en allerlei soorten kippen rond. Het is voedertijd en de dieren haasten zich naar de boerin toe. Zo leuk om naar te kijken, net voedertijd in een dierentuin, maar dan gratis.

Het runder-gezinnetje.

Er staat ook een schattig kalfje in de wei met vader en moeder. Dat zie je niet zo vaak een gezinnetje.

Brandnetelpaadje

We komen langs een paadje waar de brandnetels gigantisch hoog staan. Hier kun je echt niet lopen met een korte broek. Het gaat net met korte mouwen, want we houden onze armen omhoog. Ik heb er een melding van gemaakt bij Routenetwerken Twente. Inmiddels zal er wel gemaaid zijn.

Heb jij soms wat van ons aan?

Verderop komen we weer langs koeien. De koeien kijken ons indringend aan en ik denk dat ik weet hoe het komt. Ik heb namelijk een koeienbroek aan en die koeien denken: “Wat doet die koe buiten de wei?” Of misschien denken ze dat ik een koe heb vermoord en dat de broek van koeienbont is.

Lopen over treinrails

Hier mogen we niet komen.

Vooraf hadden we gelezen dat de route ook over oude treinrails gaat en dat leek ons wel leuk. Naast het wandelpad waar wij inmiddels lopen staat een trein en zien we rails, maar ook een verboden toegang bord. Dus maken we een foto en lopen verder.

Verderop zoeken we naar een pijl omdat onze komoot-vriendin zegt dat we rechtsaf moeten en dan herinner ik me opeens weer de treinrails en ja hoor er staat een groen pijltje.

Vanaf hier mogen we over de treinrails. Zoek het groene pijltje.

Het is een rare gewaarwording om over de rails te lopen. Gelukkig kun je aan de begroeiing zien dat er al tijden geen trein heeft gereden, maar toch is het een raar idee.

Spoorfietsen

We komen over meerdere spoorbruggen.

Via de rails komen we aan in Hengelo. Hier loopt een pad langs het spoor en omdat we wel genoeg over de rails hebben gelopen kiezen we voor het pad. We komen uit in het Olympisch park Twente en verderop bij een oud stationnetje. Daar staat ook een bord over spoorfietsen. Je kunt met een soort wagentje fietsen over het spoor van Hengelo naar Twekkelo. Waarschijnlijk langs dezelfde weg als wij hebben gelopen. Gelukkig zit er vandaag niemand op de fiets en als dat wel zo zal zijn kun je er makkelijk naast lopen.

Het stationnetje.

Terug bij het Kristalbad

Best mooi, die buitenwijken van Hengelo.

Terug naar Enschede lopen we een klein stukje door een woonwijk en vervolgens langs water waar we allemaal waterjuffers zien. Daar zijn we dol op, gelukkig heeft Adriaan ze dit jaar al veelvuldig gefotografeerd en kunnen we gewoon doorlopen.

Hier zien we nog meer waterjuffers.

Daarna komen we langs een camping met een speeltuin en voordat we het weten zijn we terug bij het Kristalbad. Ook aan deze kant staat een uitkijktoren en natuurlijk moet Adriaan weer de toren beklimmen. Ik wacht wel even op een bankje.

Kunstzinnige foto van de uitkijktoren.

Bij de uitkijktoren moet je eigenlijk naar rechts, maar vanwege de werkzaamheden aan het Twente kanaal is er een omleiding. Toch gaan wij even naar rechts om te kijken waar we dan uitkomen. We kunnen daar echt niet verder dus lopen we terug.

De omleiding is veel leuker dan de oorspronkelijke wandeling, maar wordt er wel iets langer door. Als de werkzaamheden afgerond zijn zou ik ook zeker deze route kiezen. Je volgt dan vanaf de uitkijktoren de blauwe pijlen naar links richting het parkeerterrein.

Zoek Laura.

Er zijn drijvende vlonderpaden aangebracht op het water. Zo kun je alles van nog dichterbij bekijken, het pad is erg fotogeniek en leuk om overheen te lopen.

Je kunt ook gewoon rechtdoor lopen, maar dit is veel leuker.

We komen ook nog langs een punt waar een vogelkijkscherm is. Daar zien we een jonge fuut, die heel graag een visje wil.

Geef me een vis!

Voordat we weten zijn we terug bij de F35 en bij het parkeerterrein en ja het is wel een leuke wandeling!

Rap rondje Doorbraak

Een paar dagen later rijden we met zijn drieën naar het startpunt Mokkelengoor, om het “Rap rondje Doorbraak” te wandelen. Zo dichtbij Enter, maar nog nooit geweest.

De Doorbraak is prachtig er vliegen libellen en waterjuffers. Langs de waterkant staat het vol met vergeet-me-nietjes en andere bloemen. Echt een waar paradijsje. Maar als we verder de pijlen volgen lopen we wel langs het water, maar we zien er niet veel van, want er staan allemaal bosjes voor.

De Doorbraak is prachtig en echt een bezoekje waard, maar kies wel een andere wandeling.

Ook komen we meerdere malen langs bordjes met verboden toegang terwijl de pijlen wel die kant op wijzen. Deze wandeling komt ook langs het Twentekanaal, waar we in een soort bouwput terecht komen en tot overmaat van ramp lopen we langs een snelweg.

Geen aanrader! Gelukkig komen we terug bij de Doorbraak, waar het echt prachtig is. Een leuk plekje om waterjuffers te fotograferen. We komen terug, maar niet voor de wandeling.

We hebben wel gelachen

Nog maar een foto van het drijvende vlonderpad in het Kristalbad.
Nog eentje dan.

We lopen langs eikenbomen met een bordje: “Pas op processierupsen.” Adriaan staat een stukje verderop en ik zeg tegen Ilse dat ik heb gelezen dat je niet moet schreeuwen of hoesten in de buurt van processierupsen, omdat ze dan hun brandharen loslaten. Er vliegt een groene specht langs. “Die lust vast wel zo’n rups.” Fluister ik tegen Ilse. Tegelijk roept Adriaan keihard: “Kijk een groene specht.” Gelukkig horen de rupsen hem niet en is het goed gekomen met de brandharen.

Het prachtige uitzicht.

Langs het Twente kanaal hebben we tegenliggers. Een meneer en mevrouw met hetzelfde kapsel. Ik zeg tegen Adriaan: “Die mensen hebben dezelfde kapper.” Waarop Ilse zegt: “Wij toch ook.” Daar heeft ze gelijk in. Adriaan antwoordt: “Maar Sharon gebruikt geen bloempot.”

We hebben alweer behoefte aan een weekje Enter, maar gelukkig hebben we de foto’s nog.

Als je goed kijkt zie je het voetbalstadion van FC Twente.

Meer over ons en meer wandelingen in Twente

Op onze pagina kun je je abonneren. Dan hoef je geen blog meer te missen. Volg je ons al op Instagram Facebook, of Pinterest?

Wandelen vanuit Losser en Heino
Wandelen in Ommen en Haaksbergen
Wandelen bij Diepenheim
Een rondje Kristalbad
Het is altijd mooi in het Buurserzand
Dal van de Mosbeek en Manderheide
Wandelen in Twente: Waterpark Lankheet en de Oostendorper Watermolen
Langs Baasdam de Kroezeboom en Herinckhave
1 2

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *