Leuke dingen doen in de Zaanstreek

Leuke dingen doen in de Zaanstreek is een blog over winkelen, eten, de Zaanse Schans, musea en tips voor vier fijne wandelingen.

Zaanstad en de Zaanstreek

De Zaanstreek is van oudsher een industriegebied. Eerst stond het er vol met molens, maar later na het uitvinden van de stoommachine werden deze vervangen door fabrieken. Tegenwoordig kan het er op sommige plekken echt stinken door de vele fabrieken, maar dat stukje van de Zaanstreek slaan we natuurlijk over.

Molens op de Zaanse Schans.

Gelukkig zijn er ook heel veel molens overgebleven waarvan er twaalf op de Zaanse Schans staan en ook nog eens vier in de buurt.

Shoppen in de Zaanbocht in Wormerveer

De meeste winkels in Wormerveer zijn op zondag en maandagochtend gesloten. Hou daar rekening mee als je geheel geïnspireerd door dit blog daar wil winkelen.

De koffiezaak

Vanaf het station lopen we richting de Zaan en slaan daar linksaf. Wij beginnen bij de koffiezaak om wat te drinken en een taartje. Ze hebben er heerlijke taart en fantastische thee en koffie natuurlijk.

Altijd lekker en gezellig bij de koffiezaak.

K’ook

Vanaf de koffiezaak lopen we eerst naar rechts en komen langs de winkel van Marjon Graas tassenmode hier kun je mooie en exclusieve tassen kopen. We lopen verder naar K’ook een winkel met heel veel keukenspullen, leuke hebbedingen, servies, lekkere olijfolie, kortom van alles.

Bij K’ook hebben ze van alles.

Ga zelf maar kijken, misschien valt er op dat moment wel iets te proeven, want dat is regelmatig het geval.

Flesje nodig?

Na het bezoek aan deze twee winkels lopen we weer terug richting de koffiezaak. Naast de koffiezaak bevindt zich patisserie en chocolaterie Buter. Wij hebben al genoeg taart gegeten, dus slaan wij deze winkel over.

Bij Katrien

Bij Katrien kun je van alles kopen.

Daarna wandelen we binnen Bij Katrien. Een winkel die gespecialiseerd is in nostalgische kook en huishoudelijke producten en is gevestigd in een oud koetshuis. De eigenaresse, die trouwens helemaal niet Katrien heet, heeft er een hele gezellige winkel van gemaakt.

Eén van de vele leuke hoekjes bij Katrien.

Wala en de Saenkanter

Verderop in de straat zit Wala lingerie en mode. Mensen, vooral vrouwen, komen van ver om hier hun lingerie of badmode te kopen. Ikzelf ben meer geïnteresseerd in de modekant van de winkel en als ik daar niet slaag loop ik naar de Saenkanter. Daar hebben ze niet alleen dames-, maar ook herenkleding en ook nog een winkel met pakken en overhemden.

Verder zijn er nog meer leuke kleine winkeltjes.

De pakhuizen aan de overkant van de Zaan.

Lunchen bij Hemels

Hongerig geworden van het winkelen lopen we terug naar Zaanweg 109 waar Hemels gevestigd is. In de zomer komen we hier vaak voor een ijsje, maar je kunt er ook heerlijk lunchen. Als het weer het toelaat kun je ook aan de overkant op een bankje aan de Zaan zitten.

Wij zitten bij het raam, maar ze hebben ook andere leuke zithoekjes bij Hemels.

Het enige nadeel van de Zaanweg is dat de straat niet afgesloten is voor auto’s, maar dat kan ook een voordeel zijn. Met slecht weer kun je voor de deur parkeren zodat je niet nat wordt. Nu is dat even een probleem, omdat de Zaanbrug wordt vervangen. Deze werkzaamheden zijn eind 2023 begin 2024 afgerond. Als je met de trein komt heb je nergens last van.

Na de lekkere lunch lopen we terug naar het station waar we de trein nemen naar station Zaandijk Zaanse Schans.

Van het station naar de Zaanse Schans

Het is maar één halte met de trein dus zijn we er zo. Op het station Zaandijk Zaanse Schans kun je voor een take away koffie terecht bij een leuk koffietentje “Zaanse koffie”, maar misschien zit je nog vol van het Hemelse lekkers.

“Smells like chocolate” van buiten.

Vanaf station Zaandijk Zaanse Schans is het 12 minuten lopen naar het openlucht museum, maar de pret begin al eerder. Je komt bijvoorbeeld langs “Smells like chocolate” waar je allerlei soorten chocolade kunt kopen. Ze hebben daar ook een paar plekjes waar je kunt zitten om warme chocolademelk. of iets anders, te drinken. Achterin de zaak maken ze zelf chocolade.

Chocolade overal waar je kijkt

Je komt ook langs een molen met een gezellige naam: “De Bleeke dood”. Sommige molens kun je bezoeken, maar lang niet alle. De meelmolen “De Bleeke dood” is bijvoorbeeld alleen open op aanvraag. Net voorbij de molen kom je uit bij de Julianabrug. Vanaf de brug heb je een mooi uitzicht op de Zaanse Schans. Kijk als je op de brug staat ook naar de andere oever van de Zaan. De pandjes aan de Lagedijk in Zaandijk zijn ook prachtig om te zien.

Vanaf de brug heb je een prachtig uitzicht.

De molens op de Zaanse Schans

Het eerste dat opvalt als je de Schans oploopt is de Tinkoepel met de buxushagen ervoor. Wij lopen vaak langs de Tinkoepel naar de Zaan om via de loopplank onder de brug door te lopen. Daar staat Oliemolen “de Ooievaar” naast een fabriek, een bijzonder gezicht.

Vanaf de loopplank kun je ook goed foto’s maken van de overkant.

We lopen terug naar het pad en vervolgen onze weg langs de Zaan richting de molens. Als eerste komen we langs de eerste winkel van Albert Heijn, restaurant de Hoop op d’Swarte Walvis en Souvenierswinkel Orse Ket Aan ´t Glop.

We wandelen langs de steigers waarvandaan je een boot kunt boeken voor een rondvaart over de Zaan. Bij de volgende steiger heb je een mooi uitzicht op de molens en daar stuurt Adriaan de drone even de lucht in.

De molens van de Zaanse Schans vanuit de lucht.

Hou er rekening mee dat van oktober tot maart niet alle molens open zijn. Wij brengen een bezoek aan houtzaagmolen “Het Jonge Schaap”. Deze is wel dagelijks open en gratis te bezoeken met een museumkaart.

Zijn we in een molen, lopen we meteen naar buiten.

Molenmuseum de Zaansche molen

Voorbij de laatste molen kom je uit bij het molenmuseum. Het is een klein maar leuk interactief museum. Wij waren vooral onder de indruk van de foto expositie met foto’s van de huidige molenaars, die aan het werk zijn in hun molen. Prachtig gefotografeerd door Jeroen Nieuwhuis.

In het molenmuseum.

Vlakbij het Molenmuseum is een voetveer, daarmee kun je naar de overkant van de Zaan. Het Voetveer vaart van 1 mei tot 1 oktober, 7 dagen per week van 10.00 – 17.00 uur. Breng je na oktober een bezoek aan de Zaanse Schans, dan kun je net als wij over de Julianabrug rechts afslaan om een bezoek te brengen aan de Lagedijk in Zaandijk.

De huisjes op de Zaanse Schans

Na het bliksembezoek aan het molenmuseum lopen we weer terug langs de molens om de rest van de Zaanse Schans te bekijken. Het is bijna niet voor te stellen dat er naast alle toeristische winkeltjes en belevingen ook nog mensen op de Schans wonen. Ik ben zelf vroeger weleens op bezoek geweest in één van de schattige kleine huisjes.

Het Zeilenmakerspad.

Bij Specerijmolen de Huisman lopen we linksaf het Zeilenmakerspad in. Daar komen we langs het Bakkerijmuseum ‘In de Gecroonde Duijvekater’. Over de duivekater straks meer.

In de Gecroonde Duijvekater.

Verderop lopen we links een bruggetje over naar de Cheese Farm Catharina Hoeve. In de kaasmakerij geven de kaasmakers, in klederdracht, uitleg over de verschillende soorten kaas. Dagelijks worden er demonstraties gegeven. Na afloop van de demonstatie kun je kaas proeven en kopen. Dat is niet echt aan ons besteed en daarom lopen we weer terug naar het pad.

Kaasmakerij Catharina Hoeve.

Je komt nog langs de Saense Lelie een souvenirwinkel en het Wevershuis, maar wij lopen door, want we willen naar het Zaans Museum.

Het Zaans Museum

In het Zaans Museum komt het rijke culturele en industriële verleden vanaf de 17e eeuw weer tot leven. Je kunt er Zaanse objecten, afbeeldingen, meubilair en gebruiksvoorwerpen bezichtigen. Het leukste vind ik het Verkade Paviljoen. Je gaat terug in de tijd van een chocolade- en koekjesfabriek uit de vroege 20e eeuw en je kunt zelf virtueel koekjes inpakken. Ondanks dat ik ooit twee weken bij Verkade heb gewerkt bak ik er niks van.

Zaans Museum.

De rest van de Zaanse Schans

Na het Zaans Museum zijn we blij dat we weer buiten zijn. We lopen terug naar het Schansend. Als je trek hebt gekregen kun je een pannenkoek of iets anders eten bij Restaurant de Kraai, of loop even binnen bij de Tweekoppige Phoenix waar je zelf gedistilleerde dranken kunt proeven en of kopen. Dit hebben we niet uitgeprobeerd, omdat ik geen alcohol drink.

Meest gefotografeerde plek bij de klompenmakerij.

Wij lopen door naar de Wooden Shoe Workshop ‘De Zaanse Schans’. Buiten hangt het meest gefotografeerde detail van de Zaanse Schans, namelijk een hart met klompen en er staan gigantische klompen waar je in kan staan om een foto te maken. Op drukke dagen moet je wel geduld hebben om aan de beurt te komen. Binnen worden klompen verkocht en nog veel meer. Daarnaast is er een demonstratie hoe klompen worden gemaakt.

Als je dit bruggetje overloopt, dan kom je bij de plek waar de meeste toeristen niet komen.

Daarna wandelen we over het Kraaijenpad langs de Kuiperij over het mooie Zonnewijzerspad. Om uit te komen op de Kalveringdijk langs de Zaan. We hebben een klein stukje Zaanse Schans overgeslagen dus lopen we over het volgende bruggetje nog even naar links om ook deze huisjes van dichtbij te kijken. Als je doorloopt kom je vanzelf weer terug op het Zonnewijzerspad, maar je kunt ook teruglopen natuurlijk.

De Lagedijk in Zaandijk

Bij het Zaanse Bakkertje hebben ze heerlijk brood.

Wij lopen terug over de Julianabrug en slaan daar rechtsaf. Als je de Lagedijk op loopt valt gelijk het leuke Zaanse Bakkertje, Proeflokaal de Kruis en restaurant Wolfsend op. Bij de bakker kun je heerlijk brood kopen o.a. de Zaanse duivekater een lekker zoet feestbrood, dat vroeger alleen met kerst, Pasen en Pinksteren werd gegeten. Tegenwoordig is het elke dag feest. Als ze nog voorradig zijn, zou ik er eentje kopen.

Proeflokaal de Kruis en restaurant Wolfsend

Je komt langs meerdere mooie panden, een beeldentuin bij het weefhuis een cultureel centrum en langs museum het Honig Breethuis.

De beeldentuin bij het Weefhuis.

Wij willen eigenlijk niet verder lopen dan Brouwerij de Hoop, maar op Lagedijk 214 kun je het oudste huis van Zaandijk bewonderen.

Het oudste huisje van Zaandijk.

Bij brouwerij de Hoop kun je “de Hoop” bier proeven en kopen, maar je kunt er ook iets anders drinken of eten.

Ook is het mogelijk een rondleiding te boeken in de brouwerij, dit moet je wel vooraf reserveren.

Het huis naast brouwerij de Hoop is ook een plaatje.

Proeflokaal de Kruis

Wij lopen terug en puffen uit bij Proeflokaal de Kruis. Het is daar altijd erg gezellig. Ze serveren er diverse soorten speciaal bier met een borrelplank, maar natuurlijk kun je er ook gewoon een frisje drinken.

Bij mooi weer is het heerlijk vertoeven op het zonnig gelegen terras en in de winter is het terras overdekt.

Restaurant Wolfsend

Naast het proeflokaal bevindt zich het restaurant Wolfsend. Onlangs heb ik daar geluncht met een vriendin. Buiten dat het er erg gezellig is, is het eten ook heerlijk en meer dan genoeg. Echt een aanrader om een keer te bezoeken. Ze zijn elke dag open van 11.00 tot 17.00 uur

Diner bij Zaanse Kathmandu Kitchen

We lopen weer terug richting het station, maar slaan niet af bij de stationsstraat. Vooraf hebben we gereserveerd bij de Zaanse Kathmandu Hoogstraat 4 in Koog aan de Zaan. Zorg dat je een beetje te vroeg bent zodat je nog even kan genieten van het uitzicht op de Zaan vanaf de steiger naast het pand.

Een prachtig plekje naast het restaurant.

De Zaanse Kathmandu is gevestigd in de Waakzaamheid. Dit is het oudste nog bestaande houten horecapand in Nederland. Ik heb er zelf ook menig concert bijgewoond. Het is prachtig gerestaureerd in 2010 deed de Waakzaamheid mee met het programma “Mooiste pand van Nederland” en behaalde de finale.

De Zaanse Kathmandu is gevestigd in de Waakzaamheid.

Het eten is er heerlijk en we zitten ook nog vlak naast de echte Zaanse Smuiger. Dit is een van plafond tot vloer betegelde schoorsteen.

De voorafjes.

Vier keer wandelen in de Zaanstreek

Zoals beloofd ook nog tips voor wandelingen in de buurt.

Wandelen over de Zaanse Schans en door Haaldersbroek

Dit is een wandeling van 8 kilometer, die begint en eindigt bij de Zaanse Schans. Je loopt een rondje door de Enge Wormer, langs de Amerikaanse windmolen, het prachtige Haaldersbroek en weer terug naar de Zaanse Schans. Verder lezen kun je via deze link:

Wakker worden op de Zaanse schans

Het Haaldersbroek een soort Zaanse Schans maar dan zonder toeristen.

Wandelen of varen door het Wormer- en Jisperveld

Afgelopen lente wandelden we door het Wormer- en Jisperveld een wandeling van 11 kilometer. We gingen later terug om een vaartocht te maken vanaf de Poelboerderij. Beide zijn echt heel erg leuk en zelfs in de winter kun je een vaartocht maken. Verder lezen kun je via deze link: Wandelen en varen door het Wormer-en Jisperveld

Zo mooi is het bij de Poelboerderij.

Ommetje Zaans Erfgoed

Een wandeling van Zaandijk naar Wormerveer langs de Zaan. Terug loop je over de Zaanbrug en het eindpunt is de Zaanse Schans. Je komt langs de mooie Gortershoek met prachtige panden en houten huizen met krullerige gevels. Langs de Zaanbocht met de monumentale pakhuizen en fabrieken. Tot slot wandel je langs de molens, winkeltjes en musea van de Zaanse Schans. Onderweg kom je veel horeca tegen. Soms wandel je langs minder fraaie stukken, maar toch is deze wandeling een aanrader en zeker als je van fotograferen houdt. De wandeling is met de aanlooproute en een extra rondje over de Zaanse Schans 9 kilometer.

Verder lezen en meer foto’s bekijken kun je via onderstaande link naar de pagina van Wandelnetwerk Noord-Holland: Zaans Erfgoed ommetje

Uitzicht vanaf de steiger op de Lagedijk in Zaandijk ter hoogte van de Showboat.

Ommetje Czaar Peter en Monet is Zaandam

Ook wandelden we een ommetje van 5 kilometer voor Wandelnetwerk Noord-Holland in Zaandam.

De wandeling begint bij station Zaandam. Je komt langs het prachtige Stadhuis, waar wij allebei werken en het geweldige hotel Inntel dat bestaat uit op elkaar gestapelde huisjes. We liepen over de Gedempte Gracht en brachten een bezoek aan het Czaar Peterhuisje. Verder lezen kun je via deze link: Czaar Peter en Monet in Zaandam

Hotel Inntel, als je alle tips leuk vindt kun je misschien beter blijven slapen.

Meer over ons

Normaal schrijven we over wandelingen, waar we soms ook tips geven over restaurants. Op deze pagina kun je je abonneren, dan hoef je geen blog meer te missen. Volg je ons al op Instagram, Facebook of Pinterest?

Adressen:

Winkels:

Marjon Graas Zaanweg 73, 1521 DN Wormerveer

K’ook, Zaanweg 72, 1521 DN Wormerveer

Bij Katrien, Zaanweg 95, 1521 DP Wormerveer

Wala lingerie en mode, Zaanweg 96-97, 1521 DP Wormerveer

Saenkanter, Zaanweg 120, 1521 DS Wormerveer

juwelier Kuyper Zaanweg 120a, 1521 DS Wormerveer

Eten of drinken

De koffiezaak, Zaanweg 82, 1521 DN Wormerveer

Hemels Zaanweg 109, 1521 DP Wormerveer

smells like chocolate, Lagedijk 14, 1544 BG Zaandijk

De Tweekoppige Phoenix, Kraaienest 3, 1509 AZ Zaandam

Brouwerij de Hoop Lagedijk 71, 1544 BC Zaandijk

Restaurant Wolfsend,  Lagedijk 13C, 1544 BA Zaandijk

Proeflokaal de Kruis Lagedijk 13, 1544 BA Zaandijk

Zaanse Kathmandu Hoogstraat 4, Koog aan de Zaan

Musea en molens

houtzaagmolen Het Jonge Schaap Kalverringdijk 31A, 1509 BT Zaandam

De openingstijden van de molens etc. op de Zaanse Schans check je hier

molenmuseum Kalverringdijk 30, 1509 BT Zaandam

het Zaans Museum Kalverringdijk 30, 1509 BT Zaandam

het weefhuis Lagedijk 39, 1544 BB Zaandijk

museum het Honig Breethuis Lagedijk 80, 1544 BJ Zaandijk

Ook bij het Zaan hotel kun je overnachten Ebbehout 22, 1507 EA Zaandam.

Meer wandelingen in Laag Holland

Ommetje van de maand – Laag Holland
Leuke dingen doen in de Zaanstreek
Wandelen en varen door het Wormer- en Jisperveld
Wakker worden op de Zaanse Schans
Toerist in eigen land van Monnickendam naar Volendam
Wandelen in Broek in Waterland
Rondje De Rijp, Graft, Noordeinde en de Eilandspolder
Rondje Marken
Seedijckroute en Edam centrum
1 2

2 reacties

  • Leuk Karin om te lezen en zoals je weet zijn hier nog veel meer leuke dingen om te doen. Ik ga het nog aanvullen.

    Groetjes Adriaan & Laura

  • Erg leuk hoor om zoveel positiefs te lezen over de streek waar ik woon, gelardeerd met prachtige foto’s!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *