De rijkdom van De Onlanden

Start: Madijk 1, 9766 TZ Eelderwolde (DR)

Provincie: Drenthe

Afstand: 6,66 km, maar wij maakten er 8,5 km van

Link: https://www.natuurmonumenten.nl/route/wandelroute-de-onlanden-vlak-bij-groningen

Vakantiehuisje problemen

Het is een prachtig park en de huisjes staan bijna allemaal aan het water.

We zijn net terug van een heerlijke vakantie in Landal Natuurdorp Suyderoogh. We hebben genoten en we hadden best langer willen blijven want we waren nog lang niet uitgekeken.

De huisjes van Landal zijn meestal wel goed, maar met deze hadden we een beetje pech. De eerste ochtend, toen Adriaan als laatste ging douchen stroomde het water de badkamer uit, zo de gang en de huiskamer in. Konden we in onze vakantie ook nog gaan staan dweilen. Wie maakt er nu een badkamer zonder drempel?

De volgende dag stinkt de voordeurmat vreselijk. Zeker nat geworden. Adriaan belt het meisje van de receptie. Ze sturen later op de dag iemand voor de mat en voor de afvoer van de badkamer.

Alvast meegenieten met Westphilzit

De vogelkijkhut aan huis

Adriaan gaat er op de fiets op uit, om een mooie tak te vinden voor de vogeltjes in de tuin. De tak wordt ingesmeerd met pindakaas en er wordt een vetbolletje aangehangen. In een mum van tijd zitten er allerlei vogels op. De eettafel wordt naar het raam verplaatst. Wij hebben onze privé vogelkijkhut.

We kunnen er de hele dag naar kijken maar dat doen we niet, want we hebben een wandeling uitgezocht dichtbij de stad Groningen in een gebied van natuurmonumenten: de Onlanden.

Tussenstop in Zoutkamp

Voor degene die Zoutkamp niet kent even een fotootje van Zoutkamp. Wel genomen door Adriaan maar op een andere dag.

Overal in Nederland regent het pijpenstelen, maar  wij hebben mazzel hier is het droog. We eten eerst een lekkere omelet voordat we vertrekken en dan zijn we toch weer een beetje te laat op weg. We maken ook nog een tussenstop in Zoutkamp, om brood te halen. Aan de overkant van de bakker is een slager. Slagerij Knol. “Oh paardenvlees zegt Adriaan.” Ilse en ik doen ons best om net te doen of het niet grappig is, maar we liggen in een deuk.

Het is maar een paar kilometer, maar al met al zijn we erg lang onderweg.

Altijd weer parkeerproblemen

Als we bij de Onlanden aankomen is er geen parkeerplaats meer beschikbaar. Het is ook wel een erg klein parkeerplaatsje, daar hebben ze niet zo goed over nagedacht bij natuurmonumenten. We rijden naar de Hoornse Plas, waar we moeten parkeren als alternatief. Als we daar onze wandeling beginnen zijn we al moe als we bij het startpunt zijn. Dus parkeren we ergens wat dichterbij in een woonwijk.

Het parapluutje is wel mee, maar we hebben hem gelukkig niet nodig gehad.

Wij willen dichterbij komen, maar dat kan niet altijd

Volgens natuurmonumenten is de wandeling 6,66 kilometer, maar wij maken er weer een rondje van 8,5 van. Het is een route die volgens ons voornamelijk bedoeld is voor hardlopers en fietsers. Het gebied is erg mooi, maar je kunt nergens goed dichtbij komen. Toch valt er weer veel te fotograferen en hebben we het naar onze zin.

Een hele bijzondere eend een casarca eend

Thuis is de macrolens van Ilse aangekomen en dat is wel erg jammer dat hij niet op tijd is. Er zijn heel veel bloemen te fotograferen en het waait een keer niet.

of je maakt een foto van een gele plomp ook mooi.

De uitkijktoren

Er is een prachtige uitkijktoren. Eén van de redenen dat we deze route doen. Als Ilse hem ziet vraagt ze: “Doen we deze week uitkijktorenroutes?” want gisteren liepen we de Observatietoren wandelroute van Staatsbosbeheer vanaf het Landal park. Die was leuk maar niet om over naar huis te bloggen.

De uitkijktoren ingezoomd.

We zien de uitkijktoren al van ver, maar als we eindelijk het pad hebben gevonden waar we in moeten om bij de toren te komen, blijkt de toren dicht te zijn vanwege de corona. We zijn erg teleurgesteld en vinden het jammer dat we dit niet hebben gelezen op de website van natuurmonumenten.

De uitkijktoren van ver.

Er staat wel op de website hoe mooi het uitzicht is en dat je na 121 stappen de trap op wellicht een beetje achter adem bent. Mijn moeder, die uit Groningen komt zal zeggen “achter de poest.” Jammer dat we het uitzicht missen, maar we hoeven tenminste geen trappen te lopen.

Er wordt weer wat afgelachen

We hebben weer veel lol, zo is er de eeuwige discussie tussen Adriaan en Ilse hoe het komt dat ze hand in hand lopen en wie nou wiens hand heeft gepakt.

De hand in hand foto volgt nog

We horen baardmannetjes, maar zien ze niet en we zien leeuweriken maar daar hebben we gelukkig al foto’s van, dus we kunnen gewoon doorlopen.

Een baardvrouwtje, die Adriaan later in de week op de foto zet.

Als we op een bankje even uitrusten en genieten van het uitzicht, zie ik heel in de verte de Martinitoren. Ik maak een foto van de D´Olle Grieze voor mijn moeder, die na 60 jaar in de Zaanstreek nog steeds een Groningse is.

D´Olle Grieze van heel ver.

Er fiets een vrouw op een Speed Pedelec langs ons bankje. Ze draagt een gele jas en een gele helm. Ze gaat zo hard, dat we geen foto van haar kunnen maken met het onderschrift. Daar gaat Kanariokart.

Discussie over corona maatregelen

Het mooiste van de wandeling vinden wij het begin en de terugweg.

We kwamen ook deze mooie paarden tegen.

We komen een man en een vrouw tegen die ons de weg vragen. Die denken natuurlijk daar heb je Westphilwandelt, die weten alles. Wij vertellen ze dat ze niet naar de uitkijktoren hoeven te lopen omdat de toren dicht is vanwege de corona maatregelen. Zij vinden het ook raar dat de toren dicht is, het is zo rustig je kunt toch makkelijk rekening met elkaar houden? Ik zeg: “Ze hebben hier bijna geen corona en toch mag je niet op de toren in de buitenlucht.” Waarop de man grapt: “Daarom hebben ze hier misschien geen corona.”

Zo prachtig die bloemenlinten, die we overal tegenkomen.

De technische- signatuuropdracht

Het einde van de wandeling is weer prachtig er is veel moois te zien. Er staan drie hele grote reuzenstoelen, om uit te kijken over het mooie gebied. Er zit een wielrenner op één van de stoelen. Dus de westphilzit foto moet uit een hoek zodat hij er niet op komt. Zo lijkt de signatuuropdracht bijna op een technische uitdaging.

Wat een hoge stoelen.

We zijn bekaf als we bij de auto zijn. Thuis bij het huisje hebben we een nieuwe deurmat gekregen, dat scheelt een stuk.

We komen terug

Nog eentje dan omdat ze zo mooi zijn.

We komen een keer terug voor de uitkijktoren, in de lente als er nog meer vogels zijn. De wandeling is weer voorbij, maar gelukkig hebben we de foto’s nog.

Wandeling in de buurt

Twee leuke wandelingen, die een half uur rijden zijn vanaf de Onlanden zijn: Een wandeling in en om het Roegwold en verrassend Beesterzwaag.

Meer over ons

Op deze pagina kun je je abonneren, dan hoef je geen blog meer te missen. Volg je ons al op Instagram, Facebook of Pinterest?

4 reacties

  • Hoi Linda, zo leuk om te lezen dat je mijn blog gelezen hebt.

    groetjes Laura

  • Wat is jullie blog heerlijk om te lezen ! Super mooie foto’s en tekst …. telkens is dit mee genieten van jullie wandelingen ! Deze komt zeker op mijn verlanglijstje .

  • Wat leuk Valentina. Veel wandelingen zijn ook leuk om te doen en dichtbij in Noord Holland.

  • Heb vakantie en de tijd om te lezen. Leuk om te doen! Mooie foto’s en grappige teksten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *