Kuiertocht Oentsjerk – Aldtsjerk

De kerk van Aldtsjerk.

Start: Stania State, Rengersweg 98 b, 9062 EJ Oentsjerk

Provincie: Friesland

Afstand: 7,5 kilometer

Bewegwijzering: Pijlen met knooppunten, zie meer info.

Link: https://www.eropuitinfriesland.nl/nl/bezoeken/zien-en-doen/routes/wandelroutes-in-friesland/3021501448/kuiertocht-oentsjerk-aldtsjerk

Link naar ons komoot bestand: https://www.westphil.nl//download/routes/2022-08-21_Oentsjerk-Aldtsjerk.gpx

Let op! Het stuk door het weiland is niet toegankelijk voor honden en alleen buiten het broedseizoen te betreden.

De pastorie van Aldtsjerk.

Een leuk uitje, maar niet om over naar huis te bloggen

Soms doen wij wel eens een wandeling, die niet leuk genoeg is om over te bloggen. Vorige week zaterdag was het weer zo ver. Waardoor we zondag weer aan de wandel moesten.

Hier waren we blij dat we eindelijk van de weg af mochten, weg bij de tractoren vandaan.

Zaterdag reden we naar de Millingerwaard om daar te gaan wandelen en een bezoek te brengen aan de Millinger theetuin. Ik had me beter moeten inlezen, want de Millingerwaard, is een Natura2000 gebied en dat betekent dat er gewerkt wordt om alles nog mooier en natuurlijker te maken. Bovendien dacht ik dat we door de natuur en langs het water zouden lopen, maar dat is niet mogelijk. Wel zagen we verderop grote grazers en de laatste drie kilometer vanaf de theetuin terug naar de parkeerplaats, waren mooi.

Het pontje over de Rijn voer niet, vanwege de lage waterstand. Wij gebruikten de kade als lunchplek.

Dat we aan het begin van de wandeling midden in een boerenopstand belandde was ook niet zo’n feest. Niks gezien van Kekerdom, omdat er een stroom tractoren door het dorp reed. Natuurlijk snap ik de wanhoop van de boeren en de behoefte om te protesteren. Alleen jammer dat ze precies op dat moment door het dorp reden.

Een heerlijke plek voor een hightea.

De Millinger theetuin is prachtig, maar voor ons net een beetje te weinig tuin en te veel mensen. Gelukkig hebben we samen wel genoten en een leuke dag gehad.

Stania State in Oentsjerk

Op zondag hebben we afgesproken met Adriaans moeder voor het diner en rijden we naar Leeuwarden. Onderweg passeren we een brug, die kleddernat is. Ik zeg tegen Adriaan: “Oh kijk ze geven hier de bruggen water, daar heb ik laatst iets over gelezen ” waarop Adriaan zegt: “Gaan ze anders hangen?” “Nee” zeg ik “Anders gaan ze niet omhoog.”

Wat wonen de mensen daar mooi in Aldtsjerk.

We lunchen op het terras bij Grand Café de Walrus en daarna rijden we richting de Stania State om daar de wandeling te beginnen. Onze Tom Tom geeft hele rare aanwijzingen om naar Oentsjerk te rijden. Je moet ook niet in de Navigatie app “Staniastate in Leeuwarden” kiezen. Dat is de andere kant op, gelukkig dat Adriaan, met zijn Friese roots, nog steeds de weg weet.

Een ommetje in Friesland

We maken eerst een foto door het hek.

We hebben de wandeling van Er op uit in Friesland een beetje aangepast, waardoor de route langer is dan 6,7 kilometer.

Mijn geduld wordt weer op de proef gesteld, want we gaan eerst de rest van de wandeling doen en dan pas het park van de Stania State bekijken.

Eén van de eerste schattige huisjes die we tegenkwamen.
Een mooi parkje.

Het is een fijne wandeling, we komen langs mooie huizen, leuke parken en Aldtsjerk is een prachtig dorp, met weer mooie huizen, een schitterende kerk en een mooie pastorie. Er is van alles te zien en te fotograferen.

Ondanks dat we in Friesland zijn heb ik het gevoel dat we een ommetje van de maand aan het wandelen zijn. Deze wandeling heeft dezelfde ingrediënten als onze ommetjes.

Nog een mooi huisje.

Door het weiland

Aldtsjerk is niet zo groot, maar toch heeft dit dorp een haventje. Ik verwacht dat Hielke en Sietse Klinkhamer van de Kameleon langs komen varen, maar dat is niet het geval. We lopen onder een tunnel door en vervolgens de trap op langs de weg over het water en daar de trap af weer naar beneden. Vervolgens lopen we het weiland in. Ik hou er zo van, van dit soort plekken waar je alleen lopend kunt komen.

De haven van Aldtsjerk.

Ilse zegt: “Ik vind deze wandeling wel een beetje avontuurlijk.” We lachen er om, soms is het net haar oma Sabiena.

Avontuurlijk paadje langs de weg en over het water.

In de verte zien we de Oudkerkermolen. Dichtbij de molen gekomen, zien we een leuk bloemenveld. We lopen over een bruggetje waarvan één plank ontbreekt. Om de gewone muizen tegen te houden lees ik op de website van “Er op uit in Friesland.” Kunnen die muizen niet springen dan of via de leuning naar de andere kant?

De molen van Aldtsjerk.

Sneller dan we willen verlaten we het weiland en slaan we rechtsaf.

Ze willen niet dichterbij komen.

Natuurlijk moet er eerst een gesprek worden gehouden met de koeien in de wei, een foto gemaakt van de molen aan de voorkant en we merken op dat het best feestelijk staat al die vlaggetjes op het land.

De voorkant van de molen.

Het onvermijdelijke stuk langs de weg

We moeten weer een stuk over de weg, langs een onoverzichtelijke rotonde met een kunstwerk van schaatsers. Als we dichtbij de rotonde zijn, zien we dat er juist goed is gedacht aan wandelaars en fietsers, je kunt gewoon tussen het kunstwerk door. Natuurlijk moeten Ilse en ik meedoen met de schaatsers. Zij kan het het beste, want ze heeft twee jaar op schaatsles gezeten.

Die twee mafkezen hebben geen respect voor kunst.

We lopen Aldtsjerk weer in en passeren een mooi bruggetje waar we natuurlijk een foto moeten maken van langsvarende bootjes.

Daar wil ik ook wel een keertje varen.

Sleepexperience de Klinze

We lopen langs Landgoed de Klinze. Aan het begin van de wandeling zagen we al een boord staan met “Sleepexperience de Klinze” er op. Ik dacht daarbij aan zo’n slaapkliniek waarbij ze onderzoek doen naar apneu en overmatig snurken. Ilse heeft er andere gedachten bij. Zij denkt dat het voor mensen is die niet kunnen slapen. Ze wil er wel werken en doet het wel even voor.

Sleepexperience de Klinze.

De wandeling komt niet langs het landhuis, maar omdat wij nieuwsgierig zijn lopen we er even naartoe. We laten Ilse achter op een bankje, want ondanks dat ze goed is in slapen is ze alweer moe.

Als we voor het landhuis staan, begrijp ik dat dit geen kliniek is. Het is een proefslaaphotel waar je bepaalde merken bedden kunt uitproberen.

Eigenlijk jammer dat de kuiertocht hier niet langs gaat.

Door parken en door bos

Vanaf dat punt lopen we afwisselend door bossen en parken terug naar Stania State. Een mooi stukje, maar we nemen nauwelijks foto’s. We moeten een beetje doorlopen om niet te laat terug te zijn bij de auto.

Dit soort bospaadjes.

Straks als het herfst is zal dit stuk helemaal prachtig zijn, of in de lente want we ontdekken een laantje met rododendrons.

Stania State

De Stania State van de zijkant.

Eindelijk zijn we terug bij de Stania State. We hadden gehoopt dat er aan de zijkant een hek open zou staan, maar dit is niet het geval. We lopen het eerste hek in dat open is en maken een rondje op het landgoed. Het landhuis spiegelt mooi in het water. Er hangt een schommel in de boom, dus moet er ook nog even geschommeld worden.

Wat een mooi landhuis, het spiegelende plaatje komt natuurlijk op Instagram.

We lopen over de prachtige bruggetjes en dan is het tijd om naar Adriaans moeder te gaan.

Het Friese ommetje is weer voorbij, maar gelukkig hebben we de foto’s nog.

Epiloog: Nog meer Social Media

De volgende dag gaat Ilse drie dagen naar Harderwijk met haar vriend. Ondertussen maken Adriaan en ik accounts aan op Vero, een niet meer zo nieuw Social Media platform, maar ik had er nog nooit van gehoord.

Deze bruggetjes zijn toch te leuk.

Als Ilse terugkomt en ik haar vertel dat we nu ook op Vero zitten reageert ze als volgt: “Ik kan jullie ook geen drie dagen alleen laten hè.”

Meer info

Je kunt de wandeling ook zonder GPX lopen, via wandelknooppunten. Er ontbreken wel een paar pijlen. Als je de link van “Er op uit in Friesland” op je smartphone opent kun je het kaartje gebruiken om te navigeren. Je komt langs de volgende knooppunten: 26, 54, 79, 74, 43, 31, 37, 44, 32, 73, 37, 29, 78, 54 en weer terug naar 26.

Nog meer routes

In de winter deden we een hele fijne wandeling is Beesterzwaag.

De onderstaande routes zijn ongeveer een half uur rijden vanaf Oentsjerk: Ommetje Dekema- en Martenastate, een fantastische wandeling in Beesterzwaag en een boswandeling bij de Slotplaats.

Op onze pagina kun je je abonneren. Dan hoef je geen blog meer te missen. Volg je ons al op Instagram of Facebook?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *