Wieringermeerdijkroute

 Start: Noorderdijkweg 23A, 1771 MJ Wieringerwerf

Provincie: Noord-Holland

Afstand: 5,99 km

Bewegwijzering: paarse pijlen

Het is echt een aanrader hoor een blog beginnen. Wandelen is gezond en nu vinden we altijd een moment om een wandeling te maken. Zo kwamen we afgelopen zondag in het Dijkgatbos terecht. Dit bos is niet ver van de A7 en wij waren op weg naar Leeuwarden voor familiebezoek.

Wij deden de paarse route

De Wieringermeerdijkroute is een route van Wandelnetwerk Noord-Holland en echt heel goed aangegeven, je hebt de app deze keer niet nodig.

Bij het parkeerterrein hadden we een deja vu. Het parkeerterrein kwam ons zo bekend voor. Het zal toch niet, dat ik weer een wandeling heb uitgezocht die we al een keer gedaan hebben. Na een stukje gelopen te hebben zeggen we tegen elkaar: “Dit ken ik, hier heb ik een foto van.” en “We hebben een foto van Ilse hier bij deze buis.”

Hé deze foto hebben we al!

Het eerst stuk lopen we aardig door. We eten een broodje op een bankje, onder het bankje ligt een onderbroek en een pak yoghurt. Rare plek om je spullen te bewaren. We maken wat herfstbosfoto’s en vervolgen onze weg. Gelukkig is niet de hele wandeling bekend. Als we het bos uitlopen, zien we een weiland met koeien. De route loopt door het weiland langs de koeien en tot opluchting van Ilse blijven de koeien een stukje verderop staan. Natuurlijk maken we nog wat koeienfoto’s. Leuk dat Ilse vandaag weer eens mee is, als ze mee is lachen we meer.

Oh oh, als die koeien maar niet dichterbij komen.

Dit stuk van de wandeling is erg mooi, het pad is net een beetje hoger gelegen dan de weide. We lopen langs water met veenpluis. Verderop staat een vogelkijkhut en we moeten over stapstenen door een slenk. Dit alles moet natuurlijk veelvuldig worden gefotografeerd. Het water staat wel een beetje hoog, waardoor een aantal stapstenen onder water liggen. Best een beetje eng en glibberig, maar voor kinderen een uitdaging. Ook dit keer je spierwitte gympen maar thuislaten, een paar waterdichte wandelschoenen is wel een aanrader.

De slenk met de stapstenen.

Natuurlijk moeten we ook even in de vogelkijkhut kijken. We hebben een prachtig uitzicht. Er zijn jammer genoeg vandaag geen bijzondere vogels te zien en ook de reeën, die in het Dijkgatbos wonen laten zich vandaag niet zien.

Het uitzicht vanuit de vogelkijkhut.

Verder maar weer achter de paarse pijlen aan. Veel te snel zijn we voorbij het mooie weiland en komen we bij een asfaltweg uit. Het onvermijdelijke saaie stuk langs een weg of een fietspad zit ook in deze wandeling, maar al gauw mag je het fietspad af de dijk op langs het IJsselmeer.

Herfstplaatje

Als je naar links kijkt zie je de Afsluitdijk, maar wij gaan naar rechts. Er zitten veel futen en natuurlijk aalscholvers en meeuwen. Er staat vandaag een harde wind en we zijn blij dat we wind mee hebben op de dijk. We lopen langs de dijk, klimmen af en toe over een hek via een wandel overstapje. Lopen langs schaapjes en maken wat foto’s en grapjes.

één van de wandeloverstapjes.

Veel te snel komen we bij het punt dat we de dijk weer af moeten, weer achter de paarse pijlen aan. Het is dan niet ver meer en voor je het weet ben je weer op het parkeerterrein. Mijn wandelapp geeft aan dat ik 6,78 kilometer heb gelopen terwijl de wandeling 5,99 kilometer is. Hoe doe ik dat toch, het is een raadsel.

We stappen weer in de auto verder naar Leeuwarden. De wandeling is afgelopen, maar gelukkig hebben we de foto’s nog.

Meer over ons

Op deze pagina kun je je abonneren, dan hoef je geen blog meer te missen. Volg je ons al op Instagram, Facebook of Pinterest?

Wandelingen in de kop van Noord-Holland

Ommetje van de maand – Kop van Noord-Holland
Wandelen in Petten en het Palendorp
Alweer naar Wieringen
Wandelen op Wieringen (deel 2)
Wandelen op Wieringen (deel 1)
Uitwaaien in Callantsoog
Grafelijkheidsduinenroute
Wieringermeerdijkroute

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *