Dal van de Mosbeek en Manderheide

Dal van de Mosbeek en Manderheide is een blog over een wandeling langs twee watermolens de Molen van Frans en Bels. Verder wandelen we door het dal van de Mosbeek, over de Manderheide en langs de Mandercircels. We genieten van de natuur en de wilde bloemen en verbazen ons over de ravage, die het Natura2000 project heeft achtergelaten.

Zijn ze nog steeds op vakantie?

Joepie is gek op wortels.

Gisteren zaten we nog in “ons” huisje in Enter annex vogelkijkhut. Elke dag hebben we genoten van de vogeltjes en de schattige eekhoorntjes.

Afhankelijk van het weer doen we binnen- of buiten uitjes. Het weer is wel een dingetje deze vakantie, maar we klagen niet. We passen ons aan. We wandelen veel, maar sommige wandelingen zijn niet om over naar huis te bloggen.

Een mislukte wandeling in Giethoorn

Zo deden we dinsdag 22 juni een wandeling in en om Giethoorn. Het begon heel leuk, we kwamen dichtbij het parkeerterrein mijn neef en zijn vriendin tegen. We hebben elkaar door de corona maatregelen een tijd niet gezien. Daarom is het extra leuk dat we elkaar tegenkomen in het Venetië van het Noorden.

Het dorp is echt prachtig!

Het stukje dichtbij en door het dorp is echt geweldig leuk, maar voor de rest is het afzien. Hele lange rechte stukken, die echt leuker zijn om te fietsen dan om te wandelen. Het enige leuke is het water waar we langslopen.

Er vaart een motorbootje door het water met mensen die tegen elkaar moeten schreeuwen als ze met elkaar willen praten. Als je een fluisterbootje hebt moet je dan tegen elkaar fluisteren?

Op weg naar Mander

Maar genoeg over deze mislukte wandeling. Afgelopen zondag deden we wel een hele leuke wandeling. In de auto hebben we al pret.

Er is een reclame op de radio waarin ze vragen: “Heb je genoeg aan één camera?” en wij zeggen in koor: “Nee!” We moeten er zelf om lachen.

We zijn op weg naar deze prachtige plek.

Ook is er nieuws op de radio: De Politie heeft een feest beëindigt: Een zogenaamde “Silent disco.” Buren hadden geklaagd over overlast. De aanwezigen luisterden naar muziek via de koptelefoon, maar moesten heel hard tegen elkaar schreeuwen om elkaar te verstaan. Wij hebben beeld en komen niet meer bij. Eigenlijk een beetje hetzelfde als dat stel in het motorbootje in Giethoorn. Ieder zijn ding zal ik maar zeggen.

We rijden langs Wellness boerderij de Kroesweffer. Je hoeft maar één letter te veranderen en een beetje boers te praten, dan wordt het een heel ander soort wellness.

Groen bordje met gesloten

De stemming zit er al goed in. We parkeren de auto bij het bezoekerscentrum IJs & Es. Altijd fijn een bezoekerscentrum aan het begin van een wandeling. Dan kunnen we naar het toilet voordat de wandeling begint. Er hangt een groen bordje, dus ik denk dat het open is, maar nee er staat gesloten op. Ik zou dan voor een rood bordje kiezen.

Molen van Bels

Restaurant Watermolen Bels, wat een mooie gezellige plek.

Eerst lopen we langs de Watermolen Bels. Het is een prachtige plek, waar we al meerdere keren zijn geweest. Er is een restaurant gevestigd, waar wij nog nooit gegeten hebben. Het is er altijd heel druk. Nu even niet, want ze zijn nog niet open.

We maken wat foto’s en vervolgen onze weg naar de volgende watermolen.

Daar gaan ze weer de witte beentjes.

Het wandelpad er naartoe is echt heel mooi. Je loopt langs een hoger gelegen gedeelte waar koeien grazen. Echt zo’n paadje waar je wel uren langs wil lopen, maar voordat je het weet kom je bij de weg uit.

Molen van Frans

De Watermolen van Frans

We lopen naar de volgende bezienswaardigheid: De Watermolen van Frans. Hier is het hartstikke rustig. Natuurlijk maakt Adriaan heel veel foto’s en ik ga even op een bankje zitten om op hem te wachten.

Theekransje zonder reeën

Daarna lopen we nog een stukje langs de weg, maar gaan al gauw het bos in. Achter ons lopen twee vrouwen te praten. Ze wandelen in plaats van bij elkaar op visite te gaan. Ik zeg tegen Adriaan: “Wat is dat onprettig die twee vrouwen achter ons. Ze maken zoveel lawaai dat we nooit wat te zien krijgen.” Alhoewel ik er ook niet aan gedacht heb, want we hebben allebei blauwe kleren aan en ik heb parfum op en dat schrikt reeën af.

Daar zit ze weer!

We verlagen ons tempo om de vrouwen te laten passeren. Het helpt niets verderop komen we ze weer tegen als ze gezellig op een bankje zitten te praten.

De handhaver

Verder komen we niet zoveel mensen tegen. Er komt wel een man het bos uitlopen. Het is een handhaver, dat staat op zijn uniform. Ik vraag me af wat hier te handhaven is, alleen westphilwandelt en twee vrouwen. Het valt me wel op dat hij een pistool heeft. Dat hebben handhavers toch niet? Of is het misschien een waterpistool? Wij zeggen de man vriendelijk gedag, maar vinden het wel wat vreemd.

Het is erg mooi in het Dal van de Mosbeek.

Motorcross of Natura2000?

Het bos is prachtig, hier in het dal van de Mosbeek. We genieten en maken natuurlijk heel veel foto’s. Als we uit het dal komen, komen we langs een stuk, waar het wat minder mooi is. Het lijkt wel een soort motorcross terrein. Gelukkig lopen wij bovenlangs en hoeven we niet door het mulle zand. Wij denken dat dit weer een project is van Natura2000, maar we weten het niet zeker.

Wat een kale zandbende.

Puddlegram

Verder maar weer er valt zoveel te genieten. Het voordeel van dat het afgelopen dagen veel geregend heeft zijn de grote spiegelende plassen in het bos. Adriaan legt zijn vuilniszak neer en schieten maar. Ik poseer voor een Spa blauw reclame, maar heb toch niet helemaal de juiste kleding aan.

Spa blauw reclame in spiegelbeeld.

We komen ook nog langs een duidelijk zichtbare grafheuvel, ik heb echter meer oog voor de korenbloemen. In de buurt van Mander zijn veel grafheuvels en er heeft ook een hunebed gestaan.

De grafheuvel.

Natura2000 was hier wel!

We zijn nu bijna bij de Manderheide. We lopen over een mooi bospad naar een weg. Als we de weg oversteken zien we de borden alweer staan: “Natura2000 realiseert hier…..”. Voor ons hoeven ze de borden niet neer te zetten. Wij hadden het werk van Natura 2000 al herkend. Een kaal woestijnachtig gebied. Het wordt vast mooi, maar nu is het nog even lelijk.

Best fotogeniek, die kale vlakte.

De BH van Jannink

We lopen langs de Mandercirkels. De cirkelvormige akkers zijn in de jaren dertig van de 20e eeuw op de heide aangelegd in opdracht van Gerhard Jannink. Hij had in Noord-Amerika gezien dat ronde akkers voordelen hadden boven rechthoekige. Later is er een soort kunstwerk van gemaakt. Voor piloten gelden ze als baken en zij hebben waarschijnlijk de naam “BH van Jannink” verzonnen.

Wij waren al bezig om het hele rondje te lopen, maar gelukkig waarschuwt het horloge, dat we een afslag hebben gemist. Het is namelijk de bedoeling, dat je beide cirkels maar voor de helft volgt.

Hier is het wel erg mooi en dat wordt straks nog mooier als de heide gaat bloeien.

Op zoek naar een bankje

We hebben al heel lang geen bankje gezien en het is 12 uur geweest en dan mogen we eten. Meestal vraag één van ons rond 10:30 uur hoe laat is het? Is het al tijd voor de lunch? We zijn wel bankjes tegengekomen, maar daar zaten al mensen op. Gelukkig hebben we bij de tweede cirkel geluk. We zien maar liefst twee bankjes. We kiezen het eerste en dat is maar goed ook, want we moeten vlak na ons bankje afslaan en komen helemaal niet langs het tweede bankje.

De Eendenbeek, kwamen we tegen aan het begin van de wandeling.

Bomen met blauwe stippen

Gelukkig is de hei hier prachtig en wat zal het mooi zijn als de heide gaat bloeien aan het einde van de zomer. Toch zien we nog veel bomen met blauwe stippen, die nog omgehakt moeten worden. Wij vinden het genoeg zo! Anders wordt het hier hartstikke warm.

Wilde bloemen zo ver als we kunnen kijken.

Na de cirkels lopen we, langs een mooie akker met wilde bloemen, weer terug richting het bos. We genieten van de rest van de wandeling en verheugen ons op het terras bij de Molen van Bels. Bij het parkeerterrein aangekomen, staat het zo vol met auto’s dat we toch maar besluiten terug te rijden naar het huisje. Een terrasje pakken op zo’n populaire plek op zondag is misschien toch niet zo’n goed idee.

Jammer dat de vakantie alweer afgelopen is, maar gelukkig hebben we de foto’s nog.

Mooi pad door het bos.

Informatie over de wandeling

Start: Infocentrum IJs & Es, Bergweg 8, 7663 TB Mander

Provincie: Overijssel

Afstand: 8 kilometer

Bewegwijzering: Knooppunten met diverse kleuren pijlen.

Link naar de wandeling met Komoot: https://www.komoot.nl/tour/403138236

Als je ondanks mijn waarschuwingen een rondje van 10 kilometer wil lopen in Giethoorn. Dan is hier de link: Wandeling in en om Giethoorn.

Meer over ons en meer wandelingen in Twente

Op onze pagina kun je je abonneren. Dan hoef je geen blog meer te missen. Volg je ons al op Instagram Facebook, of Pinterest?

Wandelen in Ommen en Haaksbergen
Wandelen bij Diepenheim
Een rondje Kristalbad
Het is altijd mooi in het Buurserzand
Dal van de Mosbeek en Manderheide
Wandelen in Twente: Waterpark Lankheet en de Oostendorper Watermolen
Langs Baasdam de Kroezeboom en Herinckhave
Wandelen in Twente: Wandeling in en rond de Engbertsdijksvenen
1 2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *