Klarenbeek de onbekende Veluwe

Rap rondje Klarenbeek

Niet zo dol op winter

Dit weggetje mochten we niet in, maar op de terugweg kwamen we hier wel uit.

We waren een week vrij in de kerstvakantie, maar door het weer konden we niet zo vaak wandelen. Gelukkig is het 27 december droog en er wordt een zonnetje voorspeld. In de auto op weg naar Klarenbeek zeg ik tegen Adriaan: “Van mij mag de lente beginnen.” Net zes dagen winter en ik heb er al genoeg van. Ik heb het deze keer lang volgehouden, meestal zeg ik het al op eerste kerstdag.

Zijn die rappe rondjes wel leuk?

Een echte winter met sneeuw en schaatsen zoals we begin december hadden is natuurlijk wel heel welkom, maar deze herfst met kale bomen vind ik niks. Toch heeft het in Klarenbeek gevroren, want als we aankomen glijden we bijna uit over het paadje bij het parkeerterrein.

We starten de wandeling bij een station en dat is altijd fijn, want er is een schoon openbaar toilet. Je kunt betalen met je pinpas. Heerlijk begin van de wandeling met een lege blaas.

Goed inzoomen dan zie je de schapen.

We lopen langs schapen, die in het zonnetje staan en vervolgens langs een mooi bospaadje waar we eigenlijk wel in willen, maar wij moeten de andere kant op. We steken de weg over en komen uit op een landweggetje. Er liggen grote plassen op de weg en één van de vele vogeltjes, die er rondvliegen neemt een bad in een plas. De wandelroute is nog niet zo heel bijzonder, maar als je de kleine dingen opmerkt en waardeert kun je overal genieten.

Over het landweggetje, waar we heel veel vogeltjes zien.

Na het landweggetje lopen we langs een fietspad en een weg. We lopen lekker door, dat wel maar leuk is anders. Bij Welness & Hotel Thermen Bussloo, gaan we naar rechts. Naast het hotel is een grote recreatieplas, waarvan een deel is afgezet met een hek. Even denken we dat we niets van de plas te zien krijgen en dat dit rappe rondje helemaal niet leuk is, maar gelukkig komt er een eind aan de afrastering. Naast het hek is het naturistenstrand en omdat er nu geen naturisten zijn kunnen we heerlijk langs het water wandelen.

Dronen bij de recreatieplas

Zie je dat kleine blauwe figuurtje, dat ben ik aan het verrekijken naar de watervogels en niet naar de naakte man.

Adriaan gooit zijn drone even de lucht in. De gewone recreatieplas ziet er van bovenaf bijzonder mooi uit. Ik kijk ondertussen naar de vogels en zie aan de overkant een naakte man uit het water komen. Gelukkig staat hij niet op de dronebeelden, want je wil iedereen natuurlijk zijn privacy gunnen.

Zo ziet de recreatieplas er vanaf de grond uit.

Er komt ook nog een vliegtuig overvliegen, tijd om de daling in te zetten en verder te gaan met de wandeling.

Je moet voor je kijken als je loopt

We vervolgen onze weg. Als eerste lopen we over Landgoed de Poll. Bij landgoed denken wij aan statige landhuizen, mooie tuinen, vijvers en nog veel meer fotogenieke plekken. Ergens is een ruïne, maar daar gaat deze wandeling niet langs. We lopen wel door een prachtig bos met af en toe een open plek.

Het was niet deze plas.

Boven ons horen we het hoge piepen van goudhaantjes. We kijken al lopend omhoog en ik zeg net tegen Adriaan: “Je moet wel een beetje voor je kijken, want anders stap je in een plas.” En vervolgens stapt hij in een plas. Als we stilstaan en de verrekijker erbij halen zien we ze zitten.

Have a look at the Map

Prachtige paadjes waar we niet in mogen.

Onze Komoot is sinds de vorige wandeling in Hoorn, geswitcht naar Engelse teksten met een Nederlands accent. We verstaan er niets van en dachten dat ze in Hoorn de hele tijd zei dat we naar de haven moesten lopen. In een stad met een haven is het natuurlijk niet zo gek, maar hier in het bos zegt ze het ook. Ze blijkt het volgende te zeggen: “Wrong direction, have a look at the map.” Wij verstonden: “Haven Anouk at de mep”.

Een reeën of hertenweide zonder reeën en herten.

De tijdzone

Inmiddels is het alweer bijna 12 uur en zijn we opzoek naar een bankje. Nergens horeca te bekennen, alleen natuur en een mooie boerderij. Bij de boerderij wemelt het van de vogeltjes en we zien een bonte specht in een boom zitten.

Vlak bij de weg, die we moeten oversteken, vinden we een bankje. Wij zijn niet zo van de bankjes langs een weg, maar omdat er leuke vogeltjes in de buurt zijn nemen we plaats en we hebben er geen spijt van. De weg is niet druk en vogeltjes kijken is altijd leuk.

Wat een prachtige boerderij. Soms is het fijn dat er geen bladeren aan de bomen zitten, nu kun je de mooie luiken zien.

Als we bijna ons broodje op hebben komen er twee mensen langs wandelen, die ons goedemorgen wensen. Het is inmiddels na twaalven en wij zeggen “Goedemiddag” terug. Waarop de man op zijn horloge kijkt en zegt: “Aan de andere kant van de weg was het nog ochtend. We passeerden zeker een tijdzone?”

Bob de Bouwer

Voor de zekerheid kijken we hoe laat het is als we aan de overkant van de weg zijn, maar het is nog steeds even laat en zelfs een paar seconden later als aan de andere kant. We lopen langs agrarisch gebied, dat vervolgens weer afgewisseld wordt door bomenlanen.

Een prachtige laan.

We lopen door zo’n laan en kijken achterom. Hier houden we van een laan met aan het einde een huis met mooie luiken. Dat moet uitgebreid op de foto gezet worden. Als we eindelijk verder lopen zien we een boomstomp vol tondelzwammen met allemaal zaagsel eromheen. We denken dat dit het werk is van een specht.

Deze winter lijkt nog steeds op herfst.

Afgelopen weken zat er bij onze buurvrouw in de tuin een specht, die haar vogelhuisjes aan het verbouwen was. Wij noemen hem Bob de Bouwer. Inmiddels is het gat van beide huisjes zo groot dat er een specht doorheen kan, maar wij hebben hem nog niet terug gezien. Misschien in het voorjaar, als dat zo is dan komt er vast een stukje in een volgend blog.

Hier is Bob nog niet zo ver gevorderd.

Eindelijk een landhuis

We steken de Zutphenseweg over en komen uit op landgoed Beekzicht. We zien inderdaad twee plassen, maar geen beken. Wel zien we klompenpadenbordjes. Het “Klompenpad Beekweidenpad” gaat hierlangs, leuk om te weten als je in de buurt verblijft.

Eén van de twee plassen.

We passeren het mooie witte landhuis Ekeby. We zijn blij, want bomen zijn mooi en door het bos lopen is erg fijn, maar het levert wel altijd dezelfde foto’s op. Natuurlijk maken we weer van alle kanten foto’s van het huis en we vervolgen onze weg.

Het witte landhuis Ekeby

We lopen over een dijkje, maar onze navigatie zegt dat we naar links moeten. We komen uit op een erf van een boerderij. We vragen voor de zekerheid maar even of dit de bedoeling is, maar nee we moeten gewoon het pad volgen over de dijk.

Landgoed Beekzicht.

Vlak voor de spoorlijn moeten we naar rechts en lopen we langs de bosrand terug naar het station. We zien buizerds in de lucht cirkelen een prachtig schouwspel. Voordat we het weten zijn we weer terug bij het parkeerterrein.

Ook deze wandeling met mooie en minder fraaie elementen is weer voorbij, maar gelukkig hebben we de foto’s nog.

Meer over ons en informatie over de wandeling

Wat een mooie boom.

Op deze pagina kun je je abonneren, dan hoef je geen blog meer te missen. Volg je ons al op Instagram, Facebook of Pinterest?

Start: P+R station Klarenbeek Hoofdweg, 7382 BD Klarenbeek

Provincie: Gelderland

Afstand: 8 kilometer

Bewegwijzering: Geen

Link naar ons GPX-bestand, of onze komoot.

Link: https://www.wandelzoekpagina.nl/wandeling/rap-rondje-klarenbeek/19462/

Wandeling in de buurt

Andere wandelroutes die niet langer rijden zijn dan een half uur vanaf station Klarenbeek zijn: De Tongerens bergroute, Herten spotten in het Deelerwoud en Bergje op en Bergje af in Arnhem

Wandelen bij kasteel Cannenburch
Empese en Tondense heide
Klarenbeek de onbekende Veluwe
Eindelijk naar het Oude Loo
Dwalen door het Kroondomein het Loo

2 reacties

  • Ja, we hebben echt een mooi landje, maar dat weer is inderdaad een dingetje. Voor fotografie heb je licht nodig en in de winter als het kaal is sneeuw en rijp :D. Wij begrijpen elkaar!
    Harstikke bedankt Ghitta!

    groetjes Laura

  • Wat is Nederland toch mooi. En op die derde Kerstdag was het een van de betere dagen van afgelopen tijd. Met een mooi zonnetje erbij ziet het er allemaal toch wat vriendelijker uit dan nu met die regen en wind. Dan veel liever kou en zo, zonder wind. Leuk geschreven weer. En prachtige foto’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *