Rondje Marken

Start: Parkeerplaats Marken: Kruisbaakweg 1, 1156 DG Marken (€ 3,- per uur, € 9,- per dag)

Provincie: Noord Holland

Afstand: 8 km, maar wij deden er 9,5

Link: https://www.wandelnetwerknoordholland.nl/startpunten/startpunt-marken/1153/ Zie verder Extra Info onderaan het blog.

Toerist in eigen land

Op zondag 14 juni deden we een rondje Marken, omdat we dat al heel lang willen en omdat het weer kan. We wisten het niet, maar een paar weken geleden was het eiland helemaal afgesloten voor toeristen en daar vallen wij ook onder.

De quote van vandaag is: “Ik was het aan het vragen maar je had je mond nog niet dicht.” Aldus Adriaan.

We beginnen alweer goed, want ik ben van alles vergeten. Mijn hoedje ligt nog thuis op de kapstok, dat ligt niet aan mij, maar de zon scheen niet bij ons en daarom ben ik hem vergeten. Gelukkig heb ik dit keer wel een linker en een rechter sok mee anders lig ik straks weer languit op de grond.

Een signatuurfoto zonder winterjas is tot daar aan toe, maar zonder hoedje kan eigenlijk niet.

Niet alles is wat het lijkt

Adriaan doet erg lang over het betalen voor het parkeren, dus ik heb alle tijd om om me heen te kijken. Er loopt een groepje mensen in hun zondagse goed over het parkeerterrein. Ik denk dat ze onderweg zijn naar de kerk, maar later blijkt dat ik het mis heb. De kerk hoe kom ik erbij zijn die alweer open dan? Verderop de dijk komen we de mensen weer tegen. Ze zijn zo mooi aangekleed omdat ze op de foto moeten. Ze hebben het goed uitgezocht, Marken is echt een leuke locatie voor een fotosessie.

Er zijn te veel leuke plekjes in Marken.

Het andere Marken

Meestal als we in Marken zijn, lopen we het dorpje even in en daarna lopen we naar de vuurtoren het Paard van Marken en terug, maar nu doen we een andere route en komen we op plekken waar we nog nooit zijn geweest. Het is meteen al leuk en we staan alweer foto’s te maken. Van de prachtige huisjes en de mooie bloemen. Dat er al stokrozen en hortensia’s zijn in juni, fantastisch. We kunnen hier wel uren blijven, maar we moeten verder.

Ik wil ze ook, deze stokrozen.

Het helpt niets, we lopen een stukje verder en er staan weer mooie huisjes met mooie bloemen en volkstuintjes er voor of er achter. Er staat ook een bankje aan de waterkant, dus wij grijpen onze kans en maken een signatuurfoto.

De volkstuintjes.

Op stap met drie camera’s

Verder maar weer achter de blauwe pijlen aan. We zien zwaluwen in de lucht die elkaar voeren het ziet er zo schattig uit. Natuurlijk zit de goede lens er niet op. Adriaan overweegt een extra body te kopen, want aan mijn camera heeft hij ook niks, moppert hij. Nu hebben we allebei dezelfde foto’s. Dat is natuurlijk niet waar want die van hem zijn veel mooier en ik ga echt niet met die telelens om mijn nek lopen.

We lopen langs de smalle steegjes langs de huizen van de Rozewerf. Wat een leuke plek en wat zijn we blij dat er geen toeristen zijn. Nou ja alleen wij dan.

Hier staan de huizen wel erg dichtbij elkaar.

Aan het einde van de smalle weggetjes, komen we uit bij het IJsselmeer. Daar komen we de fotograaf tegen met de mensen in Zondagse kleren. Best druk gelijk op zo’n smal dijkje. Er is weer van alles te fotograferen. Vooral de ijsbrekers voor de kust moeten worden vastgelegd.

IJsbrekers tegen het kruiende ijs, geen kruiend ijs te bekennen deze keer.

Huh, mag je hier fietsen?

We vervolgen onze weg langs de smalle dijk. Het is een wandel/fietspad, maar er is maar één waaghals die het waagt om er over te fietsen. We komen best veel andere wandelaars tegen en het 1,5 meter afstand houden lukt niet echt. Gelukkig zijn we in de buitenlucht en dan maakt het niet zoveel uit. In de verte zien we de vuurtoren al. Af en toe trekt Adriaan een sprintje iets met een bootje, de vuurtoren en bloemen. Ondertussen genieten we van de vogels, een veld met bloemen en het IJsselmeer.

Hier moest Adriaan even voor rennen.

Westphilwandelt fans

Eindelijk komen we bij het Paard van Marken aan, één van de hoogtepunten van deze wandeling. Inmiddels is het weer tijd geworden voor de lunch. Wij willen graag op het bankje zitten dat aan het IJsselmeer staat om bootjes te kijken, maar daar zitten al mensen op. Natuurlijk zijn het fietsers, die zijn altijd eerder bij de mooie bankjes. Wij nemen genoegen met een bankje met een iets minder mooi uitzicht. De mensen die op ons bankje zitten kijken niet naar de bootjes. Ze zitten omgedraaid op het bankje naar ons te kijken. Volgens Adriaan zijn het onze volgers, die balen dat ze met de fiets zijn, omdat ze Westphilwandelt tegen komen. Adriaan en ik liggen in een deuk, maar raar is het wel. Wie gaat er nou met zijn hoofd omgedraaid zitten als je zo’n mooi uitzicht hebt?

Mooi plekje hè? Het Paard van Marken.

Volle maan

Als ik vanaf ons bankje voor me uit kijk, dan kijk ik steeds de fietsers aan. Adriaan zegt dan moet je gewoon de ander kant op kijken. We kijken met z’n tweeën naar links en zien een vrouw zich omkleden achter een trekker. Ze denkt zeker dat niemand haar ziet, maar wij wel. Wij kijken gezamenlijk zo tegen haar witte reet aan. Hebben wij weer.

Best veel wandelt, fotografeert ook veel

Tijdens het wandelen dicteer ik soms notities op mijn telefoon. Het is achteraf vaak hilarisch wat mijn telefoon heeft verstaan en soms snap ik zelf niet eens waar het over gaat. Van Westphilwandelt maakt mijn telefoon best veel wandelt en hij heeft nog gelijk ook, want we wandelen best veel.

Na de lunch lopen we weer verder, nog steeds langs het water, maar nu volgen we de groene pijlen. We zijn goed uitgerust dus kunnen we lekker doorlopen, maar niet als het aan Adriaan ligt, want hij ziet orchideeën en daar moet hij even bij gaan liggen.

rietorchis

Dit paadje is wat breder daarom komen we hier wel fietsers tegen. Het loopt wat minder rustig en het is aan deze kant ook iets minder mooi.

Alweer te laat met de telelens

We zien rammelende hazen in het veld. We hebben lol om een tureluur, die een hondje probeert weg te jagen. Adriaan baalt weer dat de telelens niet op de camera zit. Ik zeg dat hij ook moet genieten van het moment en niet overal een foto van moet maken, maar ik snap hem wel hoor. Er moeten toch foto’s bij het blog, op Instagram en voor het fotoboek gemaakt worden.

Zo’n foto is toch ook leuk.

Verderop is een landje te zien omzoomd met bomen. Ik denk dat het een klein campinkje is, maar als we dichterbij komen zien we dat het er vol staat met bijenkassen. Wat een gezellige camping.

De gezellige camping.

Het wordt steeds warmer en er dreigt onweer. We proberen wat door te lopen op onze manier dan. Want we zien steeds iets wat op de foto moet. Nog een signatuur bankje, een steiger, mooie bloemen, vogels, bootjes noem maar op.

Burgemeester van Marken, wij vinden een houten steiger mooier.

Dan komen we uit bij de Marker landtong. We moeten eigenlijk verder vanwege het dreigende onweer, maar we zijn te nieuwsgierig en willen toch even kijken. Je kunt heel ver doorlopen en waarschijnlijk kun je daar naar Volendam kijken, maar dat doen we niet. We bewaren het voor een andere keer, als het wat helderder weer is. We maken wel nog even een foto van een heuveltje met koolzaad.

Er zaten ook heel veel muggen. Even inzoomen, dan kun je zien hoeveel.

Nu is het niet ver meer naar het dorp. De lucht ziet er steeds dreigender uit, maar wij lopen stug door. Wat kun je anders doen. Af en toe maken we stiekem nog een paar fotootjes.

We zijn er bijna.

Houden we het droog?

Eenmaal in het dorp gaan we op zoek naar de gele pijlen. Leuk om te zien dat de terrassen weer vol zitten. Ik hoor een jongen zeggen dat het straks heel hard gaat regenen, maar de andere jongen heeft op buienrader gekeken en die zegt dat het noodweer langs Marken gaat.

Dus wij vertrouwen buienrader en vervolgen de gele pijltjes route. We komen weer op plekken waar we nog nooit geweest zijn met leuke huisjes en bloemrijke tuinen.

Alles bloeit en groeit op Marken.

Over de Maximabrug, langs een kerk. Het is allemaal weer hartstikke leuk. Maar natuurlijk gaat het toch regenen eerst een beetje maar steeds harder. We rennen voor zover het gaat op wandelschoenen naar het parkeerterrein. We zijn zeiknat als we bij auto zijn. Wie luistert er ook naar buienrader. Ze raden maar wat en soms hebben ze het goed, maar nu hebben ze het hartstikke fout.

De Maximabrug!

We hebben de wandeling net niet kunnen afmaken, maar gelukkig hebben we de foto’s nog.

Extra Info

Wij deden een combinatie van drie routes van Wandelnetwerk Noord-Holland. De Vuurtorenroute, de Rozewerfroute en het Kerkbuurt-ommetje.

Met de routeplanner hebben we de volgende route gemaakt: Knooppunt 9, 37, 33, 34, 36, 35 daarna zijn we in het dorp de gele pijlen gaan volgen en weer terug naar knooppunt 9. Tot 33 volg je de blauwe pijlen, daarna blijf je langs het water lopen en ga je over op de groene pijlen.

Prachtig hè zo’n veldje met Margrieten.

Meer over ons

Op deze pagina kun je je abonneren, dan hoef je geen blog meer te missen. Volg je ons al op Instagram, Facebook of Pinterest?

Nog meer wandelingen in de Zaanstreek en Laag Holland

Leuke dingen doen in de Zaanstreek
Wandelen en varen door het Wormer- en Jisperveld
Wakker worden op de Zaanse Schans
Toerist in eigen land van Monnickendam naar Volendam
Wandelen in Broek in Waterland
Rondje De Rijp, Graft, Noordeinde en de Eilandspolder
Rondje Marken
Seedijckroute en Edam centrum
Haaldersbroek met een twist

4 reacties

  • Hoi Karen, dat waren we eigenlijk ook van plan. Eerst wandelen in Volendam en daarna met de boot naar Marken. We dachten alleen dat we dan misschien een mondkapje op moesten op de boot. Dat zagen we niet zo zitten.
    Leuk dat je het weer gelezen hebt en leuk dat je hier een reactie achter laat.

    Groetjes Laura

  • Oooh jaaaaa het is daar zo mooi. Ik ga meestal met de boot van Volendam naar Marken en dan of wandelen of op de fiets die je kan huren. Herrlijk dasr.
    Mooie foto’s en herkenbaar

  • Leuk Karin, dat je het weer gelezen hebt. Het stond er vol met rietorchissen en ze waren prachtig. Volgens mij heb ik daar zelf een foto van gemaakt. Vergeten erbij te zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *