Rondje De Rijp, Graft, Noordeinde en de Eilandspolder

Mooi hè in de Rijp?

Start: Wollandje, De Rijp

Provincie: Noord Holland

Afstand: 6,76 km

Link: Ommetje Eilandspolder: https://www.wandelnetwerknoordholland.nl/startpunten/route/ommetje-eilandspolder-blauw/21255/

Bijzonderheden: Niet in het broedseizoen

Voorpret omdat we weten wat we gaan zien

Op 28 juni doen we het Ommetje Eilandspolder van Wandelnetwerk Noord-Holland. Soms is het weleens fijn om gewoon een route te doen waarbij je van te voren weet wat je tegenkomt. We hebben deze wandeling al een tijdje geleden gedaan in de winter van 2018. We verheugen ons al op de foto’s die we gaan nemen.

Het was onstuimig weer.

Wat wij vinden van een hittegolf

De afgelopen week hadden we een net niet hitte golf en zat ik te zweten achter mijn bureautje met een koelelement op schoot of als kussentje in de rug. Maar vandaag is het een frisse dag en waaien we weer lekker uit onze verschoning.

Het oude Weeshuis

Wie heeft dat toch verzonnen, dat we dat hete weer, mooi weer noemen? Wij vinden het slecht weer als het warmer is dan 25 graden en als ’s nacht de temperatuur niet zakt onder de 20. Je kunt ons opvegen na een hittegolf en daarom zijn we blij dat het weer wat koeler is.

Heerlijk Aioli

We hoeven vandaag niet zo vroeg op te staan, want we zijn er zo in De Rijp en de wandeling is ook niet al te lang. In de auto rijden we langs velden die ruiken naar knoflook en uien, hier verbouwen ze Aioli.

Makkelijk hoor een route doen die je al een keer gedaan hebt. We weten meteen welke kant we op moeten. Natuurlijk staat Adriaan weer ergens te fotograferen en ik heb het vreselijk koud, maar ik klaag niet. Ik wacht rustig af.

De wandeling is nog niet begonnen, maar meneer staat alweer te fotograferen.

Hoeveel foto’s kun je maken op een paar meter

Eindelijk gaan we op weg, af en toe stoppen we voor een fotootje. We komen langs een beeld van  “de laatste Tuinder” en een Weeshuis. Daarna lopen we over een bruggetje en daar nemen we foto’s van het uitzicht.

De laatste Tuinder.

Vlakbij knooppunt 41 staat een heel oud P.E.N. huisje en het huis ernaast is ook leuk. Nog geen kilometer gelopen en we hebben de kaartjes al weer vol.

Het P.E.N. huisje…. Dat scheve komt door de groothoek. Aders past het er niet op.

Bij het knooppunt moeten we rechtsaf, maar Adriaan loopt even rechtdoor. Ik wacht wel even in het zonnetje in de beschutting van de huizen. Even doorwarmen.

Dit heb ik niet gezien, maar nu wel.

Als Adriaan eindelijk terug komt, vertel ik hem dat het oude huisje dat hij zojuist gefotografeerd heeft ook heel mooi is vanaf deze kant. Had ik maar niks gezegd, nu moet ik nog langer wachten.

Het oude huisje, is vanaf deze kant ook erg mooi.

Waar houdt de Rijp op en begint Graft?

Inmiddels lopen we in Graft, het is me niet helemaal duidelijk waar De Rijp ophoudt en waar Graft begint, maar dat is ook helemaal niet belangrijk. Waarschijnlijk staat er wel ergens een bord, maar is het ons niet opgevallen. Het Raadhuis van Graft is prachtig. Naast het Raadhuis stond vroeger een kerk er ligt nu alleen nog een zerkenvloer. In de winter als de bomen kaal zijn, kun je er een prachtige foto van maken. Nu is het een uitdaging.

Het Raadhuis van Graft is een plaatje.

Dit keer is het poortje open en kunnen we alles beter bekijken. Alleen jammer dat er dan ook meer mensen rondlopen, maar ach wij wachten ons moment wel af.

Wat doen al die auto’s hier?

Het enige nadeel van deze wandeling is dat er ook auto’s door het dorp rijden en het kan er best druk zijn. Het valt ons op dat het er stikt van de Bed en Breakfast accommodaties. Zouden die allemaal vol zitten in de zomer?  Het is natuurlijk ook hartstikke leuk hier, anders liepen wij deze wandeling ook niet voor de tweede keer.

De zerkenvloer. Vroeger stond hier een kerk.

Afzak broek

Verderop staan er langs de waterkant mooi stokrozen en hortensia’s. Ik heb een broek aangetrokken, die ik nooit draag. Als ik er in loop is er niets aan de hand, maar je moet niet bukken. Ik heb dat eerst niet zo door, maar als ik op mijn hurken zit te fotograferen hoor ik een fietser zeggen “Kijk een bouwvakkers decolleté”. Zo erg is het nou ook weer niet, maar die broek trek ik nooit meer aan.

Hier zie je er niets van.

We lopen weer verder langs een open stuk met weilanden en mooie vergezichten. “De Eilandspolder” persoonlijk vind ik dit stuk meer iets voor op de fiets, maar die hebben we nu eenmaal niet in onze achterzak. Met Adriaan kun je beter sowieso niet gaan fietsen, want die stapt om de minuut van z’n fiets af.

Een picknicktuin!

We komen nu in Noordeinde aan. Wij hebben wel zin om te lunchen, maar er zitten al fietsers op onze picknickbank. Er staan nog wel een paar bankjes, maar deze staan wel erg in de schaduw. Adriaan is bang dat we geen bankjes meer tegenkomen, maar ik vind het veel te koud in de schaduw. Dus lopen we verder.

Ik zit met dit weer toch liever in het zonnetje.

We lopen langs de Noordeinder Vermaning, Adriaan maakt wat foto’s van de kerk, van een motor voor de kerk en van alles samen. Ondertussen lees ik op het bord, dat we welkom zijn in de picknicktuin achter de kerk. Soms is het positief dat die fietsers altijd op onze picknickbank zitten anders hadden we deze ontdekking nooit gedaan. We lopen nieuwsgierig om de kerk heen en ontdekken de tuin. Wat een leuk idee overal staan zitjes en er hangen hangmatten. Er is een gemaaid pad en aan de randen staan wilde bloemen. We lopen de hele tuin door en kiezen een zitje uit.

We zijn welkom in de Picknicktuin

Afzakbroek met vlekken

De lunch kan beginnen, ik ben weer lekker bezig, want ik mors ook nog chocolademelk op mijn broek. Nu loop ik in een witte afzakbroek met vlekken en de wandeling is nog lang niet afgelopen. Nadat we lekker gegeten hebben en alle zitjes hebben uitgeprobeerd, gaan we weer verder op pad.

één van de vele zitjes.

Welke vogels broeden hier?

Nu is het nog een klein stukje lopen naar knooppunt 53, waar we naar rechts mogen. Nog een klein stukje langs de weg en dan mogen we het weiland in. We vangen weer veel wind en eigenlijk is het best een saai stuk om te lopen, maar wel heerlijk zonder auto’s. Je mag hier niet lopen in het broedseizoen, maar er is geen vogel te bekennen op een paar duiven na. Er broedt hier waarschijnlijk een hele bijzondere vogel, die meteen na 15 juni vertrekt naar Afrika.

Je kunt gewoon aan alles zien dat het waait.

We lopen langs knooppunt 43, waar de gele route linksaf gaat, maar wij gaan rechtdoor. Die moeten we dan ook maar een keertje doen. We komen langs hoogspanningsmasten waarvan de kabels heel veel lawaai maken door de wind. De lucht is vandaag heel fotogeniek, dus we fotograferen wat af.

Best saai, maar wel rustig.

Kunnen koeien bukken?

Dan komen we langs een koeienboot, die naast een hele lage brug ligt. Ik heb lol want ik zie het al voor me dat een boer met een boot vol koeien onder die brug door moet varen. “Allemaal even bukken dames!” Ik heb beeld en Adriaan heeft er een foto bijgemaakt.

De koeien moet je erbij denken.

Paarden knuffelen

Bijna aan het einde van het weiland staan er 2 paarden en 2 veulens achter een hek. We gaan even een praatje maken en de paardjes wat aandacht geven en fotootjes maken natuurlijk. Echt een mooie foto wordt het waarschijnlijk niet, want ze staan bijna tegen het lelijke hek aan. Blij met een beetje aandacht.

Aan het einde van het weiland mogen we weer naar rechts langs een kanaal richting de Rijp. Het is wel leuk langs het kanaal, vooral om dat de lucht zo mooi is. We lopen langs een plek waar ze bootjes verhuren. Dat moet op de foto, want dat lijkt ons wel wat een keer een bootje huren in de Rijp.

Bootje huren, dat kan ook in de Rijp!

Is het kunst of is het een lantaarnpaal

Hoe dichter we bij het dorp komen hoe meer leuke huizen en gebouwen we tegenkomen. We komen ook langs een rare lantaarnpaal. We denken dat het kunst is. Adriaan doet erg zijn best om een foto te maken van het kunstwerk met een koe in het midden.

De kunst, ik denk dat je even moet inzoomen.

Wat doen al die auto’s hier deel 2?

Dan zijn we terug in het dorp. Het eerste stuk loopt nog redelijk rustig, maar als we bij knooppunt 66 rechtsaf slaan komen we weer auto’s tegen. We komen langs een schattig winkeltje met allemaal klompen er voor. We moeten erg veel moeite doen om een paar fotootjes te maken, omdat we steeds gestoord worden door auto’s. Gelukkig mogen we van deze weg af. We lopen over een ophaalbrug, daar moet ergens knooppunt 12 zijn. Volgens ons ontbreekt die of er stond iets voor.

Zouden ze elke dag, die klompen opruimen en de volgende dag weer neerzetten?

D-tour

Na de ophaalbrug moeten we meteen naar rechts, maar wij lopen eigenwijs even rechtdoor. Aan het eind van dit pad is een heel leuk smal wandelbruggetje en in de steeg staan erg leuke huisjes. Na deze D-tour lopen we weer braaf achter de pijlen aan.

Het leuke smalle bruggetje.

We lopen langs het water langs hele mooie huisjes. We nemen nog wat fotootje. We zien gele waterlelies, dat hebben we nog nooit gezien, dus daar nemen we ook nog wat foto’s van.

De gele waterlelies.

Wat is de Rijp toch een mooi dorp

Uiteindelijk komen we bij het mooie raadhuis van de Rijp uit. We proberen een foto te maken zonder mensen er op, maar dat is bijna niet mogelijk. Natuurlijk lukt het Adriaan een paar mensen weg te kijken. Jammer alleen dat sommige mensen hun fiets er voor hebben gezet.

Het Raadhuis van de Rijp, met mensen en fietsen.

De Rijp is een prachtig fotogeniek dorp, maar ze zouden het autovrij moeten maken. We zijn nog lang niet uitgekeken, maar lopen toch maar verder. Voor de rest komen we geen echte leuke plekken meer tegen. We lopen een bruggetje over en staan opeens op de parkeerplaats.

Wat een variatie in de picknicktuin.

Het was weer een fijne wandeling, erg jammer dat het weer voorbij is, maar gelukkig hebben we de foto’s nog.

Meer wandelingen in de buurt zijn:

Landgoederen route Heiloo, en uitwaaien bij het Uitgeestermeer

Meer over ons

Op deze pagina kun je je abonneren, dan hoef je geen blog meer te missen. Volg je ons al op Instagram, Facebook of Pinterest?

Nog meer wandelingen in de Zaanstreek en Laag Holland

Leuke dingen doen in de Zaanstreek
Wandelen en varen door het Wormer- en Jisperveld
Wakker worden op de Zaanse Schans
Toerist in eigen land van Monnickendam naar Volendam
Wandelen in Broek in Waterland
Rondje De Rijp, Graft, Noordeinde en de Eilandspolder
Rondje Marken
Seedijckroute en Edam centrum
Haaldersbroek met een twist

6 reacties

 • Wat leuk Aritha, dat vinden we beide fijn :D. Daar doen we het voor en een beetje voor onszelf, want we lachen wat af.

  groetjes Laura

 • Hoi Karen, erg leuk dat je hier ook een reactie achterlaat. Zo fijn dat je altijd tijd neemt om het blog te lezen en leuk dat je er van hebt genoten.

  groetjes Laura

 • Wat een mooie wandeli g in eenmooie omgeving.
  Ik ben geboren in Purmerend en was vroeger vaak in de Beemster, Kwadijk, Graft de Rijp ?
  Heerlijk genoten weer van jullie wandeling.

  Gr Karen

 • Wat leuk Jeanne, ja grappig is dat. Die picknicktuin is echt een aanrader. We zaten heerlijk uit de wind in de tuin, Het enige nadeel is dat je er wel wil blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *