Wandelen en varen door het Wormer- en Jisperveld

Het Wormer- en Jisperveld is prachtig, deze wandeling start bij station Wormerveer waar je eerst langs industrieel erfgoed komt. Bij de Trickel en in de Schaalsmeerpolder kun je genieten van de weidevogels. Als extraatje gingen we mee met een vaartocht door het mooie gebied. Laag Holland is schitterend!

Met de trein naar het startpunt

De wandeling begint bij station Wormerveer en dat is handig als je met het openbaarvervoer reist, maar ook geen probleem als je met de auto komt. Er is genoeg ruimte om te parkeren en het is gratis.

Alvast een voorproefje van de wandeling aan de overkant van de Zaan.

Het wandelstartpunt en de rode pijlen hebben we al snel gevonden. We lopen door de Stationsstraat richting de Zaan en slaan rechtsaf de Zaanweg op. Als je eerst wil beginnen met koffie met gebak kun je ook naar links lopen en een bezoekje brengen aan de koffiezaak, of Banketbakkerij Buter.

Wij volgen braaf de pijlen langs de winkels, maar als we voorbij het parkeerterreintje zijn lopen we naar de overkant om foto’s te maken van de pakhuizen.

Een zwaluw op een paaltje. Nog even doorlopen en dan kom je veel vogels tegen.

De Zaanbocht

De bocht in de Zaan ter hoogte van Wormer en Wormerveer is vanwege de monumentale pakhuizen en fabrieken langs de oever één van de mooiste stukken van de Zaan. Vroeger hielden ze zich in dit deel van de Zaanstreek bezig met rijst en gortpellerij.

De Lassiefabriek

De Lassiefabriek en de bijbehorende silo’s en pakhuizen worden nog steeds gebruikt voor de productie en opslag van rijst en granen.

In de andere pakhuizen zijn bedrijven gevestigd. Wij bewonderen dit alles vanaf de overkant en natuurlijk maken we foto’s.

Pakhuizen aan de overkant van de Zaan.

De Zaanbrug

Normaal kun je ter hoogte van Batavia de Zaan oversteken, maar er wordt gewerkt aan de Zaanbrug. Waarschijnlijk duren de werkzaamheden tot eind 2023, maar gelukkig is er verderop een noodbrug gemaakt en zijn de pijlen, die we moeten volgen ook aangepast aan deze situatie. Aan de overkant van de Zaan kun je niet gelijk naar links de Veerdijk op, want je kunt niet langs de Lassiefabriek wandelen. Dus lopen we een stukje om. Op de hoek van de Mercuriusweg komen we langs een leuke muurschildering met een picknicktafel, verder is dit niet zo’n fraai stuk van de wandeling.

Een leuke muurschildering.

Inmiddels is de noodbrug gesloopt, de nieuwe in gebruik en de pijlen zijn aangepast. Dit maakt deze wandeling nog leuker en een klein stukje korter.

Langs de Zaan

Al snel lopen we richting de Zaan, om langs de mooie gerestaureerde panden te wandelen. We komen langs Batavia waar een restaurant in is gevestigd, pakhuis Saigon, pakhuizen Hollandia I en II en Java. Batavia is dagelijks open van 10.00 – 00.00 uur, maar voor ons is het nog te vroeg om iets te eten.

We genieten van het mooie en lelijke langs de Zaan. We lopen langs het graanpakhuis Riga, dat er heel anders uitziet dan de pakhuizen die we net gepasseerd zijn. Het pand is volledig gerestaureerd en is nu een woonhuis met een bed & breakfast en luistert naar de toepasselijke naam “Saenliefde”.

Bed & breakfast “Saenliefde”.

Kijk ook even achterom als je de bocht in de Zaan voorbij bent ter hoogte van een braakliggend veldje. Dan kun je de Lassiefabriek en de pakhuizen vanaf daar bekijken.

De Poelboerderij

De wandeling gaat langs de Poelboerderij met het mooie veenweidepark de Trickel. Wij kunnen niet langs de Trickel lopen zonder even een bezoekje te brengen aan de vogelkijkhut. We vragen de sleutel en maken een praatje. Als we vertellen dat we de Schaalsmeerpolder gaan bezoeken zegt de vrijwilliger van het bezoekerscentrum, dat we net te laat zijn voor de grutto’s. We zullen het zien.

De Poelboerderij.

Vanuit de vogelkijkhut zien we in ieder geval van alles scharrelen en een kievit broeden. Inmiddels zijn de eieren vast al uitgekomen. Dat zal een leuk gezicht zijn, want jonge kieviten zijn zo schattig.

De volgelkijkhut en ernaast een kijkwand.

Bij het bezoekerscentrum kun je koffie of thee drinken, rondneuzen in het winkeltje en vergeet vooral niet even naar het beeldscherm te kijken waarop een nestkastje is te zien van een valk en ook eentje van een koolmees.

Vroeger stond hier een molen. Deze werd vervangen door gemaal ‘Ceres’

We lopen weer terug om onze wandeling te vervolgen en wandelen de Veerdijk op. Daar komen we langs het gemaal ‘Ceres’  en de Poelsluis.

Met mooi weer kan het druk zijn in de Poelsluis.

Bij Arend Bloem lopen we rechtsaf, maar je kunt daar ook rechtdoor blijven lopen. Bij dit kanocentrum, huren wij weleens een kano om het Wormer-en Jisperveld vanuit de kano te ontdekken. We komen langs restaurant de Hofjes waar je heerlijk aan het water kunt zitten onder het genot van een hapje en een drankje.

Schaalsmeerpolder

Vervolgens lopen we langs het fietspad van de Wormerringdijk. In de verte zien we de polder al. We zijn benieuwd of we wel grutto’s te zien krijgen. We horen ze wel “Grutto, Grutto” roepen in de lucht. Voor mij is de deur uitstappen en een overvliegende Grutto horen, het signaal dat de lente is begonnen.

De weidsheid van de polder.

Als we rechtsaf de Schaalsmeerdijk oplopen zien we ze in het veld staan en lopen langs de slootjes . Gelukkig had de vrouw van het bezoekerscentrum ongelijk, maar als we verderop bij het uitkijkpunt zijn waar altijd grote groepen grutto’s bij elkaar staan snappen we wat ze bedoelt. Er scharrelt er nog maar eentje rond. De meeste zijn al opzoek naar een partner om mee te broeden.

Grutto.

We zien natuurlijk nog veel meer weidevogels. Ontelbaar veel ganzen, maar ook tureluurs, kieviten en pleviertjes. Daarnaast zien we ook nog een paar hazen rennen

Tuureluur.

Beheerboerderij van Natuurmonumenten

We wandelen langs de beheerboerderij van Natuurmonumenten. Nu staan de koeien nog op stal. Later in het jaar worden ze met de boot naar de eilandjes in het Wormer- en Jisperveld gebracht. Daar kunnen ze lekker grazen.

Een bergeend.

We genieten van het uitzicht en schieten niks op. Iedere keer staan we stil om door de verrekijker te kijken, of foto’s te maken.

Wat een mooie plek om te wonen.

Op een gegeven moment houdt het pad op, maar wandelaars kunnen gewoon verder lopen over het graspad langs het water.

Een fijne wandeling.

Ging en Gaan

Veel te snel komen we weer uit in de gewone wereld op de Poelweg waar ze wel een heel grappige richtingaanwijzer hebben. We lopen langs de mooie huizen en kiezen er eentje uit waar we “later” in gaan wonen.

Ging en gaan.

Wij lopen terug via de Wormerringdijk, om niet helemaal dezelfde route te doen als op de heenweg. Als je voorbij de Poelboerderij bent kun je via de brug over de Zaan wandelen en daar zo snel mogelijk naar links lopen om aan de overkant van de Zaan te lopen.

Wij kiezen voor dezelfde weg terug als op de heenweg.

Batavia 1894

Bij Batavia 1894 stoppen we even om te genieten van een heerlijke lunch. Je kunt buiten op het terras plaatsnemen, maar vergeet vooral niet om even binnen te kijken bij dit prachtige monumentale pand.

Op de terugweg komen we weer langs de mooie pakhuizen.

Varen vanaf de Poelboerderij

Een paar weken later staan we al om 6.45 uur op de parkeerplaats bij de Poelboerderij. De zon komt op en het is een beetje mistig. We gaan om 7 uur varen door het Wormer- en Jisperveld.

We hebben een mooie ochtend uitgekozen.

Snel maken we nog even wat foto’s voordat we in de boot stappen. We krijgen een vogelkaart en dekentje mee. Tot onze verbazing is de boot helemaal volgeboekt er zijn blijkbaar nog veel meer mensen vroeg opgestaan.

Links het boothuis met de boot waar we straks op gaan varen.

Het is prachtig op het water. We zien heel veel weidevogels rondscharrelen en vliegen en ook dit keer zien we weer hazen rennen. De vrijwilliger van natuurmonumenten wijst ons de vogels aan en geeft achtergrond informatie. Hartstikke leerzaam en interessant. We zien wulpen vliegen en we mogen even de boot uit om te voelen hoe trilveen voelt.

De Trickel is prachtig.

We varen langs een eilandje met bomen, waar het stikt van de kleine vogeltjes o.a. groenlingen en putters, maar de meeste eilanden zijn kaal. Zo kan er geen roofvogel vanaf een boom op de nesten loeren en kan een vos zich nergens verstoppen. Ideale omstandigheden voor broedende weidevogels.

Heel veel ganzen met pullen.

Vroeger zag het er hier heel anders uit

Je kunt je bij het zien van deze prachtige natuur niet voorstellen dat het hier rond 1600 een industriegebied was. In Jisp stonden de waterwegen nog in open verbinding met de Zuiderzee en leefden men van de walvisvaart. Buiten het dorp stond het vol met Traankokerijen. In deze fabriekjes werd het spek van walvissen verwerkt tot traan – een olieachtig goedje dat gebruikt werd om lampolie, zeep en schoensmeer te maken. Ook de botten van de walvis werden gebruikt.

Op de boot.

Je kunt deze vaartocht ook combineren met de wandeling. Wel vooraf een plaatsje reserveren voor de boot. Wij vinden het een aanrader en gaan graag nog een keertje terug.

Rennende hazen en opvliegende kieviten.

In augustus vliegen de grutto’s weer naar Afrika, maar gelukkig hebben we de foto’s nog.

Ook vanuit de boot zien we veel grutto’s

Meer over ons

Op deze pagina kun je je abonneren, dan hoef je geen blog meer te missen. Volg je ons al op Instagram, Facebook of Pinterest?

Informatie over de wandeling en de vaartocht

Start: Station Wormerveer of bij de Poelboerderij Veerdijk 106, 1531 MB Wormer

Provincie: Noord-Holland

Afstand: 11 kilometer, maar korter als je begint bij de Poelboerderij (4,24 kilometer).

Bewegwijzering: pijlen en wandelkeuzepunten van het Wandelnetwerk Noord-Holland

Link naar ons Komootbestand en het GPX-bestand. Let op bij de Zaanbrug niet verder lopen, maar de brug over en gelijk linksaf langs de Veerdijk.

Link naar de route op de site van Laag Holland: https://www.laagholland.com/routes-overzicht/1130489547/wormer-en-jisperveld-een-weidevogelparadijs

Op het eilandje met bomen zien we dit zangvogeltje.

Volg de wandelkeuzepunten en de rode pijlen 34, 84, 38, 30 ga dan over op de groene pijlen en de knooppunten: 11, 4, 98, 29. Daarna loop je weer terug via de rode pijlen 30, 38, 84 en 34. Als je niet terug wil wandelen langs dezelfde weg kun je bij de Prins Clausbrug de Zaan oversteken en via de andere kant langs de Zaan teruglopen naar het station. Je komt dan ook langs leuke winkels en langs Hemels, waar je lekker kunt lunchen of een heerlijk ijsje kunt eten.

Info over de vaartochten vanaf de Poelboerderij vind je hier

Even uit de boot om het trilveen te voelen onder je voeten.

Tip van westphilwandelt

Met Pinksteren kun je vanaf station Wormerveer wandelen over water in het Guisveld

Het speciaal uitgezette pad voert je afwisselend door rietlanden, bloemrijke weiden en slootjes. Misschien hoor of zie je één van de vele soorten rietvogels die hier leven, zoals blauwborst of baardmannetje. Om over te steken tussen de landjes, zijn voor deze wandeling tijdelijk vlotbruggen neergelegd.

Nog eentje dan vanaf de boot.

Laag Holland

Deze route is ontwikkeld door Bureau Toerisme Laag Holland, in opdracht van het Recreatieschap Twiske-Waterland, het Recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer en de Provincie Noord-Holland en is onderdeel van het Interbestuurlijk Programma Vitaal Platteland.

Naar de site van: Laag Holland.

Meer tips o.a. over winkelen en lunchen in Wormerveer vind je in dit blog

De tuin van de Poelboerderij.

Nog meer wandelingen van ons in Laag Holland

Ommetje van de maand – Laag Holland
Leuke dingen doen in de Zaanstreek
Wandelen en varen door het Wormer- en Jisperveld
Wakker worden op de Zaanse Schans
Toerist in eigen land van Monnickendam naar Volendam
Wandelen in Broek in Waterland
Rondje De Rijp, Graft, Noordeinde en de Eilandspolder
Rondje Marken
Seedijckroute en Edam centrum
1 2

2 reacties

  • Wat leuk om te lezen, hartstikke bedankt voor je complimenten Ilse. Leuke naam trouwens (onze dochter heet ook Ilse)

    Groetjes van Adriaan en Laura

  • Leuk om jullie wandelweblog te lezen en te kijken hoe jullie er vorm aan geven. Mooi, de fraaie foto’s & het beeldende verhaal zo elkaar opvolgend en aanvullen. Heel informatief en inspirerend. Heerlijk om te lezen. Veel wandelplezier, groetjes, Ilse en Ruut ook uit de Zaanstreek

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *