Logeren en wandelen in de buurt van Hattem

Op weg naar de ommuurde tuin in Hattem.

Start: parkeerterrein P1 Centrum “Jachthaven”: Geldersedijk, 8051 EP Hattem

Provincie: Gelderland

Afstand: 11 kilometer

Bewegwijzering: Deels klompenpad Hoenwaardsepad (oranje klompen).

Link: https://www.wandelzoekpagina.nl/wandeling/landgoedwandeling-hattem/15870/

Link naar ons komoot bestand: https://www.westphil.nl/download/routes/2022-08-07_LW_Hattem.gpx

Voordat we het stadje inlopen maakt Adriaan overal foto’s van.

Fairytale House

Van 20 t/m 22 juli verbleven wij in het “Fairytale House”. In ruil voor foto’s van het chalet mochten we daar twee nachten verblijven. Klinkt natuurlijk fantastisch, maar zo’n huisje fotograferen is best veel werk en afzien helemaal als je aankomt op de heetste dag van de eeuw. Nou ja één na heetste dag, want de dag ervoor was het nog warmer.

De tuin, tuinkamer en het chalet.

Maar natuurlijk was het hartstikke leuk, zo’n onverwachte minivakantie. We doen het zo nog een keer! Van zo’n fotogenieke plek blijf je ook foto’s maken. De omgeving is prachtig. Je loopt zo het park af de Wezepsche Heide op, waar je als je mazzel hebt Schotse Hooglanders tegenkomt. Je kunt er ook vanaf het park het 17 kilometer lange Wiseperpad starten. Dat deden wij natuurlijk niet, veel te lang.

De knusse binnenkant van het chalet.

Dineren in Nunspeet

Na alle hoekjes en gaatjes op de foto te hebben gezet is het tijd om uit eten te gaan. Ik heb een tafeltje besproken bij de Roskam in Nunspeet. Als we in de auto zitten zegt Adriaan: “Hadden we nog verder weg kunnen gaan eten?” Ik vat het op als kritiek en wil me al gaan verdedigen, maar hij bedoelt het anders. Hij wil nog verder rijden, omdat het zo heerlijk koel is in de auto met airco.

Waar zijn de Schotse Hooglanders?

Nadat we heerlijk gegeten hebben lopen we nog even over de heide. Jammer genoeg zien we geen Schotse Hooglanders, maar wel schapen, hazen en roofvogels en genieten we van een prachtige zonsondergang.

Hattem

De volgende dag is alles anders, weg is de hitte en in half Nederland regent het, maar gelukkig heeft het in Hattemerbroek alleen ’s nachts geregend. We besluiten meteen na het ontbijt naar Hattem te rijden, waar de landgoedwandeling begint.

De kanonnen.

De auto parkeren we op het grote parkeerterrein bij de Jachthaven. Voordat we de weg oversteken, moet Adriaan meteen al weer foto’s maken van de kanonnen en de bloembakken en….. Als we bij de stadspoort zijn, een stukje van nog geen 200 meter, heeft hij alweer een heel rolletje vol geschoten. Zo’n dag wordt het dus.

De stadspoort en het fantastische huis met de geraniums.

Als we een foto willen maken van de poort en het huis ernaast. Komen er mensen aanfietsen. Ze wachten geduldig want ze zijn de eigenaren van het huis en moeten de poort in. Ze glimmen van trots om onze complimenten over het mooie huis, de plek en de geraniums en nu staan ze ook nog in ons blog.

De stapspoort van de andere kant met ernaast een ieniemienie huisje van de vroedvrouw.

Als je onder de poort doorloopt kom je langs bonbon atelier A3, waar je heerlijke ijsjes kan kopen. Dat doen we ook alleen wel pas de volgende dag.

Nog meer Hattem

Je kunt er gezellig iets drinken, of lunchen. Op woensdag lunchten wij bij de Jongens een goede tip van Margo van der Tol.

Eerst ben ik nog streng tegen Adriaan, we mogen geen omweg maken. Maar als we eenmaal Hattem in lopen en al die leuke straatjes zien doen we natuurlijk wat we altijd doen allemaal omweggetjes maken, die later helemaal niet nodig blijken te zijn, omdat de route er ook langskomt.

De ommuurde tuin met rietgedekte prieel.

We lopen een leuk rondje om de kerk en langs een ommuurde tuin met prieel.

Mooie straatje bij de kerk.

Ook komen we langs het bakkerijmuseum, waar het heerlijk ruikt en waar het heel druk is. Waarschijnlijk is er net een voorstelling afgelopen. Het gebouw van het bakkersmuseum ziet er erg mooi uit en de bijbehorende winkel ook.

Het terras van het bakkersmuseum.

Oh nee een omleiding

Als we het stadje uitlopen moeten we linksaf over een brug en gelijk weer rechtsaf. Vanaf de brug zien we dat we nog niet ver gelopen hebben. We kunnen het parkeerterrein waar we gestart zijn bijna aanraken. We negeren het bord dat aangeeft dat het een doodlopende weg is en lopen vrolijk langs het kanaal.

Aan de overkant zien we grappig klompenbootjes.

Op de dijk staat een man met een telefoon en een hond. Hij laat de hond uit, maar is ook fanatiek aan het typen op zijn telefoon. Het lijkt net of hij probeert zijn hond te besturen met zijn smartphone. Als de hond een heel eind verderop een dode gans besnuffeld, gaat de man toch over op stembesturing: “Hé weg daar!” Van zo’n afstand lukt het hem niet meer met ingetypte commando’s.

Alweer op de terugweg.

Het is een lang stuk langs het water. Als we bijna bij de brug zijn waar we het water over moeten steken zien we dat er werkzaamheden zijn en dat de brug is afgesloten voor voetgangers en fietsers tot november 2022. Er zit niets anders op om weer dezelfde weg terug te lopen. Als we terug zijn bij het bord waar de doodlopende weg op aangegeven staat hebben we al bijna 3 kilometer gelopen en we zijn nog steeds 200 meter van de parkeerplaats verwijderd. Ook zien we dat er een klompenpad sticker op het bord is geplakt, met een waarschuwing voor de omleiding. Natuurlijk hebben we dat op de heenweg niet gezien en gelezen.

Nog eentje dan van het centrum van Hattem.

We zitten weer op de goede weg

Als we naar de wolken kijken, twijfelen we of we terug moeten gaan, maar besluiten toch door te wandelen. Het wordt vast nog erg leuk en het begin was al fantastisch.

Aan de overkant van het kanaal is het eigenlijk mooier.

Op de website van Klompenpaden komen we er achter dat het “Het Hoenwaardsepad” een soortgelijke wandeling is als de onze, dus volgen we een stukje de oranje klompenbordjes. We komen langs de parkeerplaats “De Bleek” en langs het andere kant van het kanaal. Waar het ook prachtig is.

Uitzicht op de Wiessenbergschekolk.

Vervolgens lopen we ook nog over een lelijk industrieterrein en zijn we blij als we bij een bos uitkomen. Het zit ons echter niet mee vandaag. Het toegangshek van het bos is dicht, omdat er schapen ongestoord de heide moeten begrazen. Gelukkig vinden we verderop wel een pad waar we het bos in mogen.

Landgoederen

Dit is alleen nog maar het koetshuis. Voor mij groot genoeg.

We lopen langs een golfterrein en vangen af en toe een glimp op van prachtige grote huizen met gigantische tuinen. We waren even het klompenpad kwijt, want we zijn weer overgegaan op de instructies van Komoot, maar de hele dag blijven we bordjes met klompen tegenkomen. Hier wonen vast rijke mensen, dit zie je niet alleen aan de huizen maar ook aan de sportvelden. We komen langs een golfterrein, een tennisbaan en een hockeyveld.

Het mooie Gelderse landschap.

Landgoed Molecaten

‘t Olde Spiker.

Als we eindelijk de buitenwijken van Hattem achter ons laten lopen we landgoed Molecaten op. Het is gelijk genieten. We lopen tussen hoge bomen en al gauw komen we uit bij een prachtig huis. Het is Spijker Watervliet, ook wel ‘t Olde Spiker genoemd. Op het informatiebord staat dat het vroeger een opslagplaats was voor graan. Natuurlijk moet deze Spijker van alle kanten op de foto en daarna vervolgen we onze weg.

Voordat we aan de wandeling begonnen, kende ik Molecaten alleen van de vakantieparken. En om de verwarring nog groter te maken is er ook een Molecatenpark op dit landgoed. Er is gelukkig nog veel meer.

Onder deze bult liggen geen Spaanse soldaten begraven.

Als we verder lopen komen we in een sinister bos. De bomen zijn er kronkelig, het is er erg donker en op een bordje staat de tekst “Spaanse Graven”. Dat er geen Spanjaarden begraven liggen, ontdek ik pas tijdens het maken van het blog. Het is geen grafheuvel, maar een aarden wal, waar de Spaanse soldaten zich achter verstopten.

Bankjesapp

Molencatense Beek

We lopen door het prachtige bos, heuvel op en heuvel af. Natuurlijk is het niks in vergelijking met onze vakantie in Duitsland, maar voor Nederlandse begrippen is het best heuvelachtig. Inmiddels zijn we een beetje moe en willen we graag even zitten. Natuurlijk is er nergens een bankje te bekennen. Adriaan zoekt op de bankjesapp en ziet dat we er straks eentje tegenkomen. Toch wel leuk zo’n app. Gelukkig is het doordeweeks en zit er niemand op het bankje. We eten onze meegebrachte broodjes met een geweldig uitzicht op de Molencatense Beek. Als we verder lopen komen we natuurlijk nog meer bankjes tegen. Zo gaat dat altijd met bankjes.

Geen foto’s van het bankje, maar wel van de museumwinkel van het bakkersmuseum en andere leuke pandjes.

Snelweg geluiden

Waar we ook lopen we horen constant de A50. Het is goed dat hij er is, anders kom je nergens, maar het is wel jammer van zo’n mooi landgoed. Ik ben wel wat gewend, vroeger woonden wij bijna naast de A8 en viel ik in slaap met het geluid van zoevende auto’s. Ik kan me er goed voor afsluiten, maar als je dat niet kan dan is deze wandeling misschien niets voor jou.

Herberg Molecaten

Na de lunch lopen we verder en komen langs landhuis Molecaten. Ik zou het huis wel van dichtbij willen bekijken, maar dat mag niet. Dan maar een foto van een afstand.

Landhuis Molecaten.

We lopen nu van de ene bezienswaardigheid naar de andere. Als eerste komen we langs de watermolen van Hattem-Molecaten.

Er komen drie mensen op een fiets aanrijden. Een oma, moeder en kind. De oma legt aan het kind uit hoe een watermolen werkt. Het kind begrijpt het hele verhaal niet en vraagt zich af wat een rat en een watermolen met elkaar te maken hebben. Natuurlijk bedoelt de oma geen knaagdier, maar een waterrad. Ja, oma leg dat maar eens uit.

De watermolen met het waterrad en dus geen rat.

Bij de herberg de Molecaten kun je tappas eten en de andere kant van de watermolen bekijken. Wij zijn gisteren al twee keer uit eten geweest en gaan vanavond weer, dus slaan we de tapas over.

Herberg Molecaten.

Nog een mooi stukje Hattem

Eén van de vele zonnebloemen.

Aan alles komt een eind, dus ook aan onze wandeling over landgoed Molecaten. We lopen het bos uit en komen door een woonwijk in Hattem. We lopen richting “de Waa”, langs volkstuintjes waar prachtige zonnebloemen en dahlia’s bloeien. Adriaan grapt: “Dit is de Waa en verderop heb je Ter.” Flauwe grap weer, maar ik vind hem leuk.

Hoe we ook zoeken nergens “Ter” gevonden. Dit is “De Waa”.

Verderop op de stadswal komen we ook nog langs Molen de Fortuin. We lopen bij de molen het trappetje af langs het water waar we prachtige waterlelies zien. De officiële route gaat bovenlangs waar je ook nog langs het Anton Pieck Museum komt.

Molen de Fortuin.

Voordat we het weten zijn we weer terug bij het parkeerterrein. Nog één nachtje slapen in het Fairytale House en daarna weer naar huis, maar gelukkig hebben we de foto’s nog.

Meer info

Het Anton Piek Museum.

In ons GPX bestand hebben we de route aangepast, zodat je gelijk goed loopt.

Als je na november 2022 deze wandeling loopt en er geen werkzaamheden meer zijn langs het kanaal, dan kun je het beste de GPX downloaden van de Wandelzoekpagina.

De volgende dag doen we nog een korte wandeling en bezoeken we het bakkersmuseum. Foto genomen uit het zolderraam.

Op deze pagina kun je je abonneren, dan hoef je geen blog meer te missen. Volg je ons al op Instagram, Facebook of Pinterest?

Info over het Fairytale House

De gezellige tuinkamer met het prachtige schilderij van Daniel Douglas – Alice in Wonderland (New Light).

Ook verblijven in het fairytale House

Het is er brandschoon, er liggen handdoeken klaar en de bedden zijn opgemaakt. Het is er klein maar gezellig. Er is geen WIFI maar dat gaat er ooit wel komen. In de tuinkamer ontbijten is echt heel leuk, iedere keer zie je weer wat nieuws. Wat ook geweldig is dat er goudvissen zijn. Kortom een hele belevenis.

Wandelingen in de buurt

De onderstaande routes zijn 21 en 26 minuten rijden vanaf Hattem. Rond den Aalshorst, en een route door de Duursche Waarden.

Of probeer één van deze routes:

De Trage tocht Heerde
Wandelen over landgoed Staverden
Wandelen door het Kootwijkerzand
Het Speulderbos vanuit Camping de Vriendschap
Logeren en wandelen in de buurt van Hattem
Zigzaggen over de heide bij Oud-Groevenbeek
De Poolse Driesten en een ommetje naar de Bostoren
Natuur op de Noord Veluwe
Oldenallerpad
1 2

8 reacties

 • Ha die Karin,

  Je loopt achter, heb er daarna alweer twee geschreven :D. Ja Hattem is fantastisch en dat Landgoed Molecaten ook. Ook erg geschikt voor een fietstochtje. Echt een aanrader!

  groetjes Laura

 • Prachtige omgeving hoor, leuk stadje, zou ik weleens willen bezoeken. En weer een heerlijke blog Laura en Adriaan 😉.

 • Wat leuk Marian, fijn dat je het weer gelezen hebt. Margo had zo leuk geholpen met tips voor restaurantjes :D.
  Het is geen B&B hoor, want je moet zelf voor je ontbijt zorgen, maar het was fijn en zeker voor herhaling vatbaar.

  Groetjes Laura

 • Wat een heerlijke wandeling is dit weer geworden. En weer meer dan genoeg om op de foto te zetten. Erg leuk weer om te lezen.
  Leuk dat Margo ook is genoemd!
  En die B&B, helemaal geweldig!
  Was weer genieten.
  Gr Marian.

 • Wat leuk Aritha, ja Hattem is zo schattig en de omgeving is ook super leuk!

  groetjes Laura

 • Heel leuk! Alles. Prachtige foto’s. Wat een leuke bnb. Ik heb hem even bekeken.
  Het stadje komt op onze lijst.

 • Wat leuk Maria, we waren er ooit met het werk. Ik denk dat jij er toen ook bij was. Wij vonden Hattem fantastische.

  groetjes Laura & Adriaan.

 • Wat een prachtige en afwisselende omgeving!
  Het Fairytale House ziet er ook heel romantisch uit. Wie weet misschien…….
  In Hattem zijn wij al een paar keer geweest. Leuk om rond te wandelen en de musea te bezoeken. Leuk om ook weer eens de prachtige foto’s van de omgeving te zien.
  Veel plezier en succes met de volgende wandelingen! (Alvast bedankt!)
  groetjes van Peter en Maria

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *