Voorne-Putten jouw wandeleiland

Afgelopen weekend waren we op Voorne-Putten. We hebben daar gewandeld, heerlijk gegeten, op een bijzondere plek geslapen, een lichtshow bijgewoond en een bezoek gebracht aan een wijngaard. Alle linkjes en adressen vind je onderaan dit blog.

De wandeling komt langs deze ruïne. Kijk op de site van de ruïne voor de openingstijden.
Passiebloem in de tuin van ‘t Koethuys.

Wandeling Grasland en Waterwegen

Had ik al gezegd dat het koud is

We moesten over dat bruggetje, maar vonden de steiger ook leuk.

We zijn aardig vroeg vertrokken van huis en daarom is het nog best koud als we uit de auto stappen. Toch besluit ik alleen een vestje aan te doen en mijn jas in de auto te laten. Zo geen zin om de hele wandeling met een jas te slepen. Adriaan heeft het ook koud, ondanks dat hij wel een jas aan heeft gedaan en dat moet ik horen ook. “Wat is het koud hè” of “Had ik al gezegd zat ik het koud heb?” Dat wordt nog wat met die man in de winter.

De Bernisse

Als eerste lopen we langs de Bernisse. In de vroege middeleeuwen vormde de Bernisse de verbinding tussen de (Brielse) Maas en het Haringvliet en was het een belangrijke waterweg. Nu is het een recreatiegebied, die bestaat uit meertjes kommen en plassen. We maken wat foto’s en lopen verder langs het water. De route is goed aangegeven en goed te volgen via knooppunten en pijlen.

Mooi plekje langs de Bernisse.

We komen een man tegen op de fiets, die ons gedag zegt. Wat een vriendelijke mensen op Voorne-Putten.

Heenvliet

We lopen richting Heenvliet, waar wij na de wandeling gaan inchecken bij ‘t Koetshuys. We zijn heel benieuwd en nieuwsgierig.

Mooi licht onder de brug, gelukkig heeft Adriaan de geur niet gefotografeerd.

We moeten onder een viaduct door en daar stinkt het een beetje naar rotte eitjes, maar het licht is er wel heel mooi en er zwemt een fuut met puberende jongen. Dus neus dicht en foto’s maken. Als we verder lopen komen we langs een beeld van een paard. Het beeld moet Bucephalus voorstellen het paard van Alexander de Grote, gemaakt door kunstenaar Martien Hendriks. Jaarlijks wordt er met Pinksteren in Heenvliet een grote paardenmarkt gehouden.

Het prachtige marktplein van Heenvliet.

Na een stukje lopen komen we uit bij de mooie kern van Heenvliet. We lopen een rondje om de Markt en maken foto’s van het Koetshuys en restaurant de Hoecksack. Wat een mooie historisch pandjes, maar wat jammer dat er auto’s staan op dit fraaie plein.

In het rechterpandje gaan we vanavond slapen.

De markt met zijn mooie gevels en de tolpoort zijn het eerste beschermde historische stadsgezicht van Nederland.

Ruïne Ravensteyn

Achter deze mooie pandjes bevindt zich Ruïne Ravensteyn. De ruïne is toegankelijk voor gasten van het Koetshuys en meerdere keren per jaar worden er evenementen gehouden. Ook kun je proberen de beheerder te bellen om te vragen of je in de tuin mag. Zijn nummer hangt aan de poort. Loop dan voorbij het grote huis, links het straatje in. Daar is de ingang van de tuin. Misschien heb je geluk en is de beheerder aanwezig.

Alvast een voorproefje van de ruïne.

Wij zien de ruïne later wel en lopen eerst verder richting Geervliet

Geervliet

We zijn Heenvliet ook zo weer uit. Zoals gewoonlijk hebben het weer over de lunch. Het is nog lang geen 12 uur maar wij hebben al trek. In paniek denk ik dat ik mijn brood ben vergeten en Adriaan bedenkt al een heel scenario, waarbij hij zijn meegebrachte broodjes moet opeten en ik een lekker bakje kibbeling verorber. Ik hou helemaal niet van kibbeling en gelukkig heb ik gewoon mijn brood meegenomen. Je schijnt ook heerlijk te kunnen lunchen bij de Hoecksack in Heenvliet, maar dan hadden we moeten wachten totdat het open ging.

De Bernisse Molen.

Geervliet is ook een heel mooi dorpje, maar waarom staan er toch overal auto’s voor en waarom staat de kerk in de steigers? Er is ook een historische stadswandeling door Geervliet dan kom je langs de mooiste plekken door de bordjes te volgen.

Wij volgen gewoon de knooppunten en pijlen van onze route en komen langs het oude stadhuis en verderop langs de Bernissemolen. De Bernisse Molen is gebouwd op een voormalige verdedigingstoren.

Mooi plekje in Geervliet.

Wat een leuke historische plek. We lopen verder langs het water en maken nog een paar spiegelende foto’s. Het mooiste stuk van de wandeling hebben we nu gehad, maar dat weten we op dat moment nog niet. Nog 8,3 kilometer te gaan.

Een drukke weg

We verlaten Geervliet en moeten een weg oversteken. De automobilisten zouden hier 50 moeten rijden, maar er is niemand, die zich daar aan houdt. Gelukkig is er een vluchtheuvel en lukt het ons na enkele minuten om de weg over te steken.

Uitzicht op de weilanden.

Als we de weg over zijn lopen we wat landelijker, maar nog steeds over een verharde weg. We komen langs schapen. Volgens Adriaan blaten ze: “Westphilwandelt” en als ik goed luister hoor ik het ook. Het is fijn dat het geen druk weggetje is, maar verder valt er niet veel te fotograferen. In de verte zien we de Bernisse Molen, de industrie van de Botlek en dichtbij zien we landerijen. We blijven een tijdje staan kijken naar kraaien, die ruzie hebben met een torenvalk en we maken wat foto’s.

We komen langs boerderij Hof van Heden, waar we dit tafereel aantreffen.

Wijndomein de Vier Ambachten

We komen langs Wijndomein de Vier Ambachten, als je tijd hebt moet je echt een bezoek brengen aan deze wijngaard, als het open is natuurlijk. Later in het blog vertel ik er meer over. We hebben morgen een afspraak om het wijndomein te bezoeken dus we lopen verder.

Als wij in onze auto zitten en mensen zien lopen langs een weg vragen we ons altijd af wat zij daar doen en nu zijn we het zelf. Ik zie de mensen in de auto’s meewarig naar ons kijken.

De Ringdijk gaat over in de Biertsedijk.

Af en toe spotten we een haas verderop in het weiland, maar ruim 4,5 kilometer langs de weg is voor ons echt niet te doen. Wij zijn geen lange afstandswandelaars en vinden 1 kilometer langs een weg al saai.

Eindelijk een onverhard pad

We juichen als we een doodlopende weg bord zien en ja hoor eindelijk lopen we een gebied van Staatbosbeheer in en mogen we zelf ook tussen de landerijen lopen. Er staan schapen en er zijn hazen eigenlijk niet zo heel veel anders dan langs de weg, maar dit loopt zoveel relaxter zo zonder auto’s.

Heerlijk zo zonder auto’s.

Weer langs de Bernisse

De laatste twee kilometer lopen we langs een fietspad, langs de Bernisse. Voor ons uit vliegt een groene specht, die steeds verderop in het gras landt. Ook zien we twee fazanten, dit laatste stuk maakt weer wat goed.

Nog maar een foto van het uitzicht langs de weg, want we hebben geen foto van de specht en het fietspad.

Sneller dan verwacht zijn we terug bij de auto en rijden we naar Heenvliet om in te checken in ’t Koetshuys

Ons appartement en het avondprogramma

’t Koetshuys in Heenvliet

De keuken van ‘t Koethuys.

Na de wat teleurstellende wandeling zijn wij wel toe aan een verrassing en het appartement is dat zeker. Het is eerder een huis! We krijgen een rondleiding door het appartement en Elmar, de beheerder, laat zien waar alles staat. Wat een fantastische plek! Er is een keuken , woonkamer, badkamer en twee slaapkamers. Daarnaast mogen we gebruik maken van de tuin. Er wordt geen ontbijt verzorgd, maar de Albert Heijn is slechts twee minuten lopen.

De woonkamer van ‘t Koethuys.

Natuurlijk lopen we meteen de tuin is en komen drie parelhoenders tegen en een kat die een spitsmuis heeft gevangen. De parkachtige tuin is prachtig en de ruïne Ravesteyn met de slotgracht er omheen is een plaatje. Bovendien spotten we een passiebloem, die we later op de foto zetten.

Er staat een ruïne in de tuin.

La Cubanita Spijkenisse

Het volgende onderdeel staat op het programma. Van al dat wandelen krijg je honger. We rijden naar Spijkenisse om tapas te eten bij La Cubanita. Het eten is heerlijk en het personeel heel aardig. We voelden ons erg welkom. Natuurlijk gaat er bij ons van alles mis met het bestellen via de smartphone, maar het aardige personeel zorgt ervoor dat we toch ons eten en drinken krijgen.

Allemaal kleine lekkere hapjes.

Een tip en een reminder voor onszelf: Als je in Spijkenisse bent neem dan een statief mee. Molen Nooitgedacht is prachtig verlicht en spiegelt schitterend in het water.

Magisch Heenvliet

In onze achtertuin is er die avond een voorstelling. Jaarlijks wordt magisch Heenvliet, een licht en klank spektakel, bij de ruïne van Ravensteyn gehouden. Wij mogen er gratis heen, maar omdat je dan het lichtspel bij de vijver mist gaan we toch in de rij staan met onze kaartjes. Het is een hele lange rij, maar het is gezellig en het wachten duurt niet lang. De voorstelling is schitterend. Als eerste is er een mooie lichtshow bij de vijver en daarna is er een voorstelling bij de ruïne.

Het beeld van Bucephalus het paard van Alexander de Grote, komt ook nog langs bij de lichtshow.

We krijgen het verhaal te horen van het kasteel, dat in brand is gestoken door de geuzen om ons te bevrijden van de Spanjaarden. Er komt van alles langs in de voorstelling en het eindigt met de tegenwoordige tijd.

Afscheid van ’t Koetshuys en de tuin

De volgende dag kleden we ons zo snel mogelijk aan, om nog even een wandeling te maken door de tuin. Gisteren zijn we niet verder gegaan dan de ruïne, maar het landgoed is nog veel groter. Adriaan maakt foto’s van de zonsopkomst, die aan de andere kant van het dorp is, maar de lucht kleurt achter de ruïne ook prachtig roze.

De ruïne ‘s ochtends vroeg.

We hebben spijt dat we onze wandelschoenen niet hebben aangetrokken, want onze gewone schoenen worden kleddernat en modderig, maar wat is dit fantastisch. Heerlijk wandelen in de eigen achtertuin. Als we teruglopen naar het huis komen we de parelhoenders weer tegen en een witte pauw.

De achterkant van het huis, waar je lekker buiten kunt zitten.

Nachtegalenroute

Het bezoekerscentrum

We hebben eerder een hele mooie route op Voorne-Putten gewandeld in de buurt van Rockanje. Dat was in april 2015. Het pad was overstroomd, waardoor we onze eigen route moesten zoeken. Makkelijk was het niet, maar wel een avontuur waar we nog steeds over praten.

Vandaag hebben we daar geen last van. We rijden naar het bezoekerscentrum van het Zuid-Hollands landschap waar meerdere routes starten. Wij hebben de nachtegalenroute van 6 kilometer gedownload van hun website. Geen nachtegaal gezien, maar wel een fijne wandeling.

Daar gaat ze!

Het bezoekerscentrum is groot en mooi met een ruim parkeerterrein en heel fijn een toilet. Hoeven we niet wild te plassen.

Parasolzwammen

We doen een knooppuntenroute en volgen de rode pijlen van het wandelnetwerk Zuid-Holland. Er zijn hier ook allerlei paaltjesroutes, dus de Komoot kan thuis blijven.

We komen langs een groepje parasolzwammen, bij ons beter bekend als tietenpaddenstoelen. We zeggen het maar niet hardop, want er staat een klein jongetje bij. Nadat ik het jongetje heb wijsgemaakt, dat deze nog geverfd moeten worden, door de kabouters, vervolgen we onze weg.

We komen langs meerdere plassen en poelen.

Het is best druk in de duinen. Dat is niet zo gek, want het is fantastisch weer en zondagmiddag. Gelukkig is er ruimte genoeg, maar ik raad toch aan om ‘s ochtends, of doordeweeks de wandeling te doen.

Een Schotse hooglander in de bosjes

Normaal hebben we altijd gezonde tussendoortjes mee, maar nu hebben we een gevulde speculaas koek. We vinden een bankje om de koeken te verorberen. Achter ons horen we geritsel en geloei. Er staat een enorme Schotse hooglander in de bosjes te grazen en ze komt steeds dichterbij. Ze zal toch geen koek lusten? Gelukkig heeft ze het regelement gelezen en houdt afstand.

Nog niet zoveel herfstkleuren in de duinen.

Als de koeken op zijn lopen we verder. Er is nog niet zoveel herfst te ontdekken in de duinen, maar verder is het een prettige wandeling met kleine heuveltjes, die we op- en aflopen. We komen langs plassen en poelen, waar we natuurlijk  foto’s maken.

Naar zee

Langs het fietspad.

We komen uit bij een fietspad en aan het einde van het pad bij een groot parkeerterrein. Het is geen wonder dat het hier druk is, je kunt overal je auto kwijt. Voor ons zien we een uitkijktoren, die we natuurlijk beklimmen. Vanaf daar heb je een prachtig uitzicht op de Slikken van Voorne en op de industrie van Rotterdam Europoort.

Het uitzicht.

De uitkijktoren staat op het dak van het restaurant “Aan Zee”. We nemen plaats op het terras en eten daar een lunch. Ik eet een salade met hele lekkere kippendijen, maar verder zijn de gerechten niet helemaal onze smaak en er is iets te weinig keus. Je zit er wel heel lekker en het uitzicht is bijzonder mooi.

De uitkijktoren.

Natura 2000

Ik dacht dat deze wandeling een stukje over het strand zou gaan, maar dat is niet echt het geval. We lopen langs het slikken landschap en om de paar meter staan er bordjes. Natuurlijk zijn het weer Natura 2000 bordjes en mogen we het gebied niet betreden. Als we eindelijk op het strand belanden moeten we meteen de duinen weer in.

Mul zand goed voor de beenspieren.

Werkzaamheden in de duinen

Het pad is afgezet met een afzetlint. Het is maar goed dat het zondag is anders hadden we ook nog moeten teruglopen. Ik hou van wandelen, maar aan omlopen heb ik een hekel. Bovendien hebben we al een afspraak bij het wijndomein. De werkzaamheden zijn t/m 12 oktober 2022, dus als het goed is kun je er weer door.

De werkzaamheden zijn als het goed is afgerond.

Aan het einde van de route komen we uit bij de Tenellaplas een prachtig plekje waar we, ondanks dat we te laat komen op onze afspraak, toch nog even een westphilzitten doen.

De Tenellaplas met het bezoekerscentrum. Voor de Westphilzitten foto moet je op Instagram zijn.

Wijndomein de Vier Ambachten

Als laatste rijden we naar Wijndomein de Vier Ambachten. We krijgen een rondleiding en de eigenaar verteld honderduit over het bedrijf, de druiven en de appels. We proeven wat druiven en maken heel veel foto’s.

Wat fantastisch is dit en wat is het leuk om door de boomgaard en langs de druivenranken te lopen.

Het bedrijf is ontstaan uit een hoveniersbedrijf waar een kwekerij en wijngaard aan toegevoegd zijn. Er  worden ook familiefeesten, wijnproeverijen, rondleidingen en thema-avonden verzorgd. Daarnaast is er dagbesteding voor mensen met een handicap en worden er vakantiehuisjes verhuurd.

In totaal staan er 12.000 druivenstokken met wel 400 verschillende druivenrassen. Daarnaast staan er 350 hoogstam appelbomen met meer dan 100 verschillende appelsoorten. Speciaal voor de appelwijn- en cider productie. Er worden geen chemische plantbeschermingsmiddelen, geen kunstmest en dergelijke gebruikt.

We kijken onze ogen uit en dan hebben we de varkens, die ergens rondlopen nog niet gezien.

Het uitje naar Brielle bewaren we voor de volgend keer. Moe maar voldaan rijden we naar huis.

Het fantastische weekend is weer voorbij, maar gelukkig hebben we de foto’s nog.

Praktische informatie

Dankjewel Marketing Op Voorne-Putten voor de uitnodiging om het prachtige eiland te ontdekken!

Route 1: Grasland en Waterwegen

Afstand: 12,8 kilometer

Start: TOP Bernisse-Oost, Oud Hoenderhoeksedijk 1, 3211 LH Geervliet

Link: Grasland en waterwegen

Route 2: Nachtegalenroute

Afstand: 6 kilometer

Start: Bezoekerscentrum Tenellaplas, Duinstraat 12a, 3235 NK, Rockanje

Link: https://www.zuidhollandslandschap.nl/routes/wandelroute/nachtegalenroute

Appartement ’t Koetshuys Heenvliet

http://www.landgoedravesteyn.nl/nl_NL/ – Adres: Markt 10, 3218 AM Heenvliet

Evenementen Ruïne Ravesteyn

Wanneer de ruïne en de tuin te bezichtigen zijn kun je vinden op de site van de ruïne.

De beeldentuin Ravesteyn is van 3 mei t/m 26 mei 2024. Tijdens de expositieperiode is de tuin geopend van donderdag t/m zondag van 12.00 – 17.00 uur. Verder worden er roofvogelshows gehouden en jaarlijks Magisch Heenvliet.

La Cubanita Spijkenisse

https://lacubanita.nl/tapas-spijkenisse – Adres: Havenplein 23, 3201BK Spijkenisse

Wijndomein de Vier Ambachten

https://www.domein-de-vier-ambachten.nl/ – Adres: Biertsedijk Oost 8, 3212 LW Simonshaven

Wandelingen in de buurt:

De Kwade Hoek is niet ver vanaf Voorne-Putten.

Deze wandeling langs de Kwade Hoek op Goeree-Overflakkee is 22 minuten rijden vanaf Heenvliet. Ook bij de Rhoonse Grienden in de buurt van Barendrecht kun je leuk wandelen, of rij naar de Hoekse Waard voor een wandeling van 9 kilometer bij Strijensas.

Meer over ons

Op deze pagina kun je je abonneren. Dan hoef je geen blog meer te missen. Volg je ons al op Instagram, Facebook of Pinterest?

Nog meer wandelingen in het Zuiden van Zuid-Holland

Brielle ontdekken
Voorne-Putten jouw wandeleiland
Door de duinen van Goeree. De koploper (deel 2)
Het Vossenpad van het Zuidhollandslandschap
Ontdek Strijensas

2 reacties

  • Dankjewel Hans, hartstikke leuk om te horen. Bedankt voor de complimenten.

    groetjes Laura

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *