Door het Renkums Beekdal

Hartensepad

Door het Renkums Beekdal is een blog over een prachtige wandeling. Wij liepen 9 kilometer van het Hartensepad. Je komt door bossen, over een vlonderpad, langs de beken en het dal. Leuk begin en eindpunt bij het bezoekerscentrum, waar je iets kunt eten of drinken.

Dol op vlonderpaden.

Altijd weer die autolol

Het is weer januari en dan moeten we goede voornemens hebben. Onderweg naar Renkum horen we een reclame op de radio: “Je fit voelen? Begin nu!”, maar ik versta: “Je vet voelen begint nu.” Zou ook kunnen toch? Of is dat meer een reclame voor de feestdagen? In ieder geval hebben we alweer lol.

Even naar de paarden kijken.

Wij hebben geen goede voornemens, nog steeds dezelfde slechte en goede gewoontes. Zo zit ik tijdens het autorijden, Adriaan rijdt, naar mijn telefoon te kijken. Adriaan kijkt voor zich, en geniet van een prachtige zonsopgang. Hij zegt: “Kijk wat mooi.” Ik hoor hem niet en zie niks. Ik ben druk met wandeltips geven en liken op Instagram. Als ik opkijk zie ik het ook en zeg: “Oh wat mooi.” Adriaan rolt met zijn ogen en zegt “Dat zeg ik.”

De hardloopgroep

Bezoekerscentrum Renkums Beekdal.

Als we aankomen op het parkeerterrein is het nog niet zo druk, maar gelijk met ons komen er meerdere auto’s aanrijden. Deze mensen voelen zich fit en gaan vandaag met een groep hardlopen, maar eerst moeten ze wachten totdat ze compleet zijn. Eén van hen heeft het hoogste woord, dat is duidelijk de gangmaker van het stel. Wat een lawaai op de vroege ochtend. Een ander vindt het nodig om aan zijn geslacht te krabben, ongegeneerd terwijl iedereen het kan zien. Wat is dat toch met die mannen?

We beginnen de wandeling bij Bezoekerscentrum Renkums Beekdal, wat een leuke en gezellige plek. Er is een restaurantje bij dat al open is en we mogen gewoon gebruik maken van het toilet. Het gebak dat al klaar staat, ziet er heerlijk uit. Voor of na de wandeling kun je hier iets lekkers eten of drinken.

Tegenover het bezoekerscentrum staat dit landhuis.

De wandeling kan beginnen, maar eerst maken we een foto van het huis aan de overkant van de weg. De hardlopers gaan een andere kant op. Wat een rust.

Klompenpad met korting

Kennen jullie het liedje “Klompenpad met korting” nog op het wijsje van de AH-reclame? We doen vandaag een klompenpad met verkorting, dus het liedje floepte alweer uit mijn mond en nu zit het in onze hoofden.

Alvast even Westphilzitten, je weet nooit wanneer je een bankje tegenkomt.

Het Klompenpad is heel goed te volgen. Wat mij betreft staan er een beetje te veel bordjes en daarnaast gilt Komootje ook nog: “Ga linksaf, ga rechtsaf” en het cryptische “Wrong direction, have a look at the map.” Adriaan denkt dat het is om vandalisme te ontmoedigen. Als ze het ene paaltje vernield hebben staat het andere er nog.

Dat is wel een hele grote diepe plas. Gelukkig kunnen we er omheen.

Dit zal zeker ook een mooi klompenpad zijn in de zomer, want we passeren meerdere bloemenlinten. Er is nu niet veel meer van over. Er staan alleen nog een paar zwarte bloemen overeind. Misschien iets voor Wednesday Adams.

Een vlonderpad

Na een stukje lopen door het bos komen we uit bij een picknickplek, waar ook nog en kabouterpad loopt. De was van de kabouter, kan wel een sopje gebruiken, want het ziet er erg vies uit.

We vinden het best druk in het bos, dat komt natuurlijk omdat het een bewegwijzerde route is en ook nog eentje met goede recensies.

Een prachtig vlonderpad.

We komen uit bij een vlonderpad, waar wij natuurlijk foto’s van maken en Adriaan gooit de drone even de lucht in. Ik word er een beetje zenuwachtig van, omdat sommige mensen verstoord kijken naar de drone. Er lopen ook drie dames langs, die het hartstikke interessant vinden en van alles aan Adriaan vragen. Ik had ze al bijna onze oude drone verkocht, maar die heeft Adriaan al aan iemand anders beloofd en verkocht.

Als je inzoomt, zie je ons staan.

Hé daar staat onze auto

Na het vlonderpad zien we een mooie plas en natuurlijk lopen wij daarheen om foto’s te maken. Vervolgens lopen we weer terug naar het pad en volgen de pijlen totdat Komootje zegt dat we verkeerd gaan. We hadden meteen naar rechts gemoeten richting de plas. Zoveel bordjes en dan toch nog de verkeerde kant oplopen, daar moet je Westphilwandelt voor heten. Op één van de bordjes staat routeverkorter met een klein pijltje naar rechts. Te veel bordjes, daar word je ook confuus van.

Ook als je niet de verkorte route loopt zou ik er even heen lopen.

We lopen langs de Oliemolenbeek, ik vind het een mooi plekje voor een ijsvogel, maar Adriaan denkt dat er geen vis in zit.

De Oliemolenbeek.

Als we een stukje verder lopen zien we aan de overkant het Bezoekerscentrum Renkums Beekdal en het parkeerterrein waar onze auto staat.

Even zwaaien naar de auto.

Een roofvogel in een roofvogelboom

We lopen stukken langs de beek, maar soms wijkt het pad er ook vanaf. Het is een prachtige wandeling en we genieten enorm. Nu we niet meer dichtbij het bezoekerscentrum en het vlonderpad zijn is het vanzelf ook een stuk rustiger.

We lopen door een leuk bomenlaantje langs een veld en daar zien we een hele grote roofvogel opvliegen. Hij gaat verderop in een kale boom zitten. Zoals gewoonlijk te ver voor de foto, maar wel een geweldig moment. Hij is donkerbruin en zit in een donkerbruine boom tegen een donkerbruine achtergrond. Met de verrekijker moeten we goed turen. Het is maar goed dat hij een gele- snavel en poten heeft en dat wij weten waar hij is gaan zitten. Anders hadden we hem niet eens opgemerkt.

Geen foto van de buizerd, wel een mooi bomenlaantje.

We lopen langs een holletje Adriaan zegt: “Kijk een konijnenhol.” Ik vind het een beetje groot voor een konijn dus opper ik dat het een vossenhol is. Waarop hij zegt: “Misschien was het een kerstkonijn.”

Tijd om te lunchen

We komen langs velden met paarden, Adriaan probeert er mooie foto’s van te maken, maar de paarden hebben honger en willen niet lachen en in de lens kijken.

Meneer de paardenfluisteraar, we hebben geen zin vandaag.

Verderop maakt de beek een bocht en daar staat een bankje. Het is tijd om te lunchen. We hebben een mooi uitzicht en de broodjes smaken weer heerlijk. Grappig dat we dit blijven doen, terwijl ik het in het begin zo armoedig vond om buiten mijn brood op te eten. Meestal treffen we geen restaurantjes in het bos en als het wel voorkomt is het te vroeg of te laat. Bovendien scheelt het veel tijd.

Mooi plekje voor een bankje.

Er komen mensen langs ons bankje, met echte wandelkleren aan, die gaan waarschijnlijk nog een heel eind lopen. De vrouw heeft een outdoorbroek aan met vlakverdeling. Ik zeg tegen Adriaan: “Waarom kun je niet zo’n broek aan als je wandelt? En ik wijs naar mijn broek. Waarop Adriaan zegt: “Omdat jij hem al aan hebt.”

Verder langs de beek

Altijd lachen met die man en we stappen maar eens op om verder te gaan. We volgen nog steeds de beek en komen langs een heel mooi uitzichtpunt. We schieten weer lekker op. Als we verder lopen komen we langs een plek met huizen, die verscholen achter schuttingen of bomen staan, dus daar is niets moois van te maken. Even voorbij de huizen bij een T-splitsing nemen we het rechter weggetje en lopen we langs een grafheuvel. Het is dat er een heel groot bord bij staat anders was het me weer niet opgevallen.

Een T-splitsing, rechts gaat naar de grafheuvel.

We lopen nog een klein stukje verder langs de beek en dan moeten we rechtsaf slaan over een bruggetje naar de overkant. Nu lopen we aan de andere kant en zien we alles wat we net al hebben gezien maar dan van de andere kant.

Dravende paarden en schapengeiten

Het klinkt saai, maar dat is het zeker niet. Ook aan deze kant is van alles te zien. We lopen langs de Molenbeek en we komen langs het natuurkampeerterrein Quadenoord, waar in de winter niet echt veel van te zien valt.

Hier is helemaal niets te zien van de camping.

Ook komen we weer langs de paarden, die nu heerlijk aan het draven zijn. Een fantastisch gezicht en natuurlijk zijn we vergeten om het te filmen. We blijven amateur-influencers! Verderop komen we langs geiten met een krullerige vacht waardoor ik denk dat het schapen zijn.

De geiten-schapen.

We lopen lekker door ondertussen foto’s makend van bijna alles wat we tegenkomen. We steken de Bennekomseweg over en vervolgen onze weg naar rechts langs de beek en voordat we het weten zijn we weer terug bij het parkeerterrein.

Dit stond ook nog in het bos er hipten allemaal vogeltjes omheen.

Alles taartjes zijn waarschijnlijk al op, zolang hebben wij over de wandeling gedaan. We hebben weer genoten en voor het nagenieten hebben we gelukkig de foto’s nog.

Hier vind je meer wandelingen met vlonderpaden!

Meer over ons en informatie over de wandeling

Nog één plaatjes dan.

Op deze pagina kun je je abonneren, dan hoef je geen blog meer te missen. Volg je ons al op Instagram, Facebook of Pinterest?

Start: Nieuwe Keijenbergseweg 170, 6871 VZ Renkum

Provincie: Gelderland

Afstand: 9 kilometer. 14 of 6 kan ook.

Bewegwijzering: Rode Klompenpadenbordjes

Link naar ons GPX-bestand, of naar komoot.

Link: https://klompenpaden.nl/klompenpad/hartensepad/

Wandeling in de buurt

Het natuurgebied Planken Wambuis is nog geen kwartiertje rijden vanaf Renkum. De volgende wandelingen zijn allemaal korter dan een half uur rijden vanaf Renkum: Landgoederen rond Renswoude en Herten spotten in het Deelerwoud.

De onbekende Posbank route
Wandelen over landgoederen tussen Arnhem en Oosterbeek
Wandelen bij kasteel Doorwerth
Door het Renkums Beekdal
Bergje op bergje af in Arnhem
Heidewandeling Veluwezoom
Het Rozendaalse Bos & kasteel Rosendael

10 reacties

 • Wat leuk Mascha, we maken graag mensen aan het lachen. Vaak moet ik er zelf ook om lachen als ik het terug lees.

  groetjes Laura

 • Hahaha ik heb weer gelachen hoor. Ik zie jullie helemaal zitten samen in die auto. Jij met je neus in je telefoon en Adriaan genietend van de zon. Dank je wel weer voor dit heerlijke lach-moment.

 • Ha ha, nee je kunt ze gewoon in de winkel kopen rode jassen. Ik vond dit pad ook wel wat druk, maar geen file lopen hoor. Heb ik een keer meegemaakt op de Veluwezoom.
  Ja, die humor houden we er in en we zien altijd wel wat waar we om moeten lachen. Leuk je complimenten en ik ga nu jouw blog lezen 😀

  groetjes Laura

 • Wat een mooie wandeling weer, de klompenpaden zijn echt leuk, doen wij ook regelmatig in onze vakanties (maar eigenlijk nooit tussendoor omdat wij het in de weekenden te druk vinden in veel natuurgebieden. En ik moet altijd lachen als ik de teksten lees, die humor. En had je het gezien op het vlonderpad, je bent niet de enige met een rode jas 😉 .
  Eens kijken of het nu lukt via mijn laptop te berichten, anders moet ik via mijn telefoon, en dan typt dat niet zo makkelijk.
  groetjes Ghita

 • Wat leuk Aritha, je kunt ook de lange route van 14 kilometer doen, maar dat vonden wij te lang.
  Hartstikke bedankt weer voor je leuke reactie en je complimenten!

  Groetjes Laura

 • Dank je wel. Deze willen wij ook eens doen. We deden de helft maar nu zie ik door je blog dat er nog andere paadjes zijn 🙂 Bedankt voor je leuke humor, de goede tekst en gave foto’s

 • Hoi Ineke,

  Dankjewel voor je leuke compliment! Zijn we blij mee.

  groetjes Adriaan en Laura

 • Hoi Anja, dankjewel voor de leuk complimenten. Als we weer een keer in die omgeving overnachten ga ik het zeker onthouden. We hadden weer eens te lang over de wandeling gedaan en het is meer dan een uur rijden naar huis. Vandaar dat we de taart met thee hebben overgeslagen.

  groetjes Laura

 • Heerlijk blog weer! Ga zeker nog een keer in de zomer terug voor deze wandeling en neem dan een taartje en/of een drankje op het terras van het restaurant bij het bezoekerscentrum. Een heerlijke plek met lieve mensen die je bestelling komen brengen!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *