Planken Wambuis

Welk pad zullen we nemen?

Start: Parkeerplaats Oud Reemst, 6731 ST Otterlo

Provincie: Gelderland

Afstand: 8 kilometer

Bewegwijzering: Stenen met een gele stip

Link: https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/planken-wambuis/route/wandelroute-planken-wambuis-vlak-bij-ede

Adriaan blijft foto’s maken van dit soort paadjes.

De avondwandeling

Inmiddels zijn we alweer een weekje thuis, maar we hebben zoveel leuke dingen gedaan deze vakantie, dat ik er nog een blog aan wil wijden. Zo deden we een fantastische avondwandeling. We hebben het er altijd over, maar we doen het bijna nooit. Na het eten een wandeling maken. Zonde eigenlijk want in de zomer is het nog zo lang licht dat je nog uren buiten kan zijn.

Hoe krijg je Adriaan Chagrijnig

We gingen naar de Borkeld in Markelo. In 2017 hebben we een weekje in Markelo op een camping gestaan. We hadden een echte Nederlandse week, met alsmaar regen. Om toch wat te doen deden we toen een wandeling van 5 kilometer in de Borkeld. Waarbij Ilse en ik steeds meliger werden en Adriaan steeds chagrijniger. Maar we hadden toen al gezien dat het een fantastisch gebied is en dat er veel reeën zitten.

In 2017 kleddernat in de Borkeld.

Ja ze zijn er nog

We nemen ons voor om een beetje door te wandelen, want we willen toch voor het donker terug zijn bij de auto. We hebben het Westphilwandelt tempo ietsje opgevoerd, maar als Adriaan na een klein stukje lopen al een ree ziet zijn we ons nieuwe tempo alweer vergeten. Jammer genoeg is de ree niet meer te zien als we dichterbij komen. Verder maar weer, totdat we weer een ree zien.

We zien er uiteindelijk twaalf, maar de meeste staan erg ver weg. We spreken een vrouw, die vertelt dat er soms wel dertig reeën tegelijk te zien zijn en dat ze dichterbij staan als ze geen jongen hebben. In de lente of herfst maar weer een keer terug naar deze mooie plek. We hebben erg genoten van de wandeling en zijn nog net voor het donker terug bij de auto.

Ze stond er zo mooi, tussen de bloeiende dopheide, maar een beetje te ver weg.

Naar de Veluwe vanuit Twente

Wij komen al heel lang in Overijssel en natuurlijk hebben we daar nog niet alle wandelingen gedaan. Maar toch rijden we op dinsdag 29 juni naar Otterlo. Het is dubieus weer en er worden buien voorspeld. Als we er bijna zijn begint het te regenen. Het is nog wat vroeg om te lunchen, maar toch eten we alvast onze broodjes op. Zodat we straks niet in de regen op een bankje hoeven zitten.

Paadjes met bomen, altijd leuk.

We zien vanuit de auto puttertjes, dus we vermaken ons best. Als de broodjes op zijn en we de wandelschoenen aangetrokken hebben is het droog.

Dat uitkijkpunt moet je niet overslaan

We vinden het fantastisch in natuurgebied Planken Wambuis. Van elke centimeter maken we foto’s, dat wordt weer een lange middag. We komen langs een veld waar paarden en runderen staan. Er grazen hier new Forest pony’s en Spaanse runderen. We passeren een bordje naar een uitkijkpunt, maar de wandeling is net begonnen, dus slaan we het uitkijkpunt over.

Er zijn ook paddenstoelen in de zomer.

We komen langs een zwavelzwam. Ik probeer Adriaan te laten doorlopen, door te zeggen dat we daar al een foto van hebben. Maar daar laat Adriaan zich niet door tegenhouden. Hij heeft nog geen foto van deze paddenstoel en zeker niet één met dit fototoestel. Paddenstoelen in de zomer, dat komt natuurlijk door het rare vochtige weer.

Ja! Een ree

Wat een prachtige bomen.

Het is een erg afwisselend gebied heide- en wilde bloemenvelden, een dichtbegroeid berkenbos en prachtige lanen met bomen. Als we op de heide lopen zien we een ree voor ons op het pad staan. Een geluksmomentje, maar op het moment dat Adriaan een foto wil nemen komen er verderop fietsers langs waar ze van schrikt.

Adriaan heeft het onder het wandelen steeds over de naam Planken Wambuis. Een wambuis van planken, dat zit toch niet lekker? Ik heb er beeld bij en zie een mannetje voor me met een soort regenton om zijn middel. We hebben weer veel lol.

De paarden en runderen lijken zo wel erg ver weg.

We worden achtervolgd

Het is vandaag niet druk, maar er lopen wel mensen achter ons. We proberen ze voor te blijven, want als ze voor ons gaan lopen jagen ze ons wild weg. Natuurlijk halen ze ons op een gegeven moment in. Westphil treuzelt gaat nu eenmaal niet zo hard.

Het is inmiddels weer zachtjes gaan regenen en omdat de mensen een verkeerde afslag nemen halen we ze weer in. Verderop gaan we wat drinken en zijn bang dat de mensen weer voor ons gaan lopen, maar ze zijn verdwenen. Waarschijnlijk zochten ze naar het restaurant Planken Wambuis en hadden ze het gevonden, maar het kan ook dat ze onder een bankje zaten te schuilen en ook dat zie ik voor me.

Er staat nog veel vingerhoedskruid.

In Zandvoort heb je zoveel reeën

Verderop zien we weer een ree. Ze verstopt zich tussen de bomen als ze ons ziet, maar met de verrekijker is ze nog goed te zien. Er lopen drie vrouwen langs, die vragen wat we zien. Ik wijs waar de ree zit en we praten even. Zegt één van de vrouwen: “Bij ons in Zandvoort stikt het van de reeën.” Volgens mij zijn dat damherten, maar ik kan het natuurlijk verkeerd hebben.

Westphil zitten!

Wildkijkscherm zonder wild

Verder komen we geen mensen of reeën meer tegen, heerlijk wandelen op een dinsdag. De route is goed aangegeven en we lopen geen één keer verkeerd. Aan het einde van de wandeling komen we langs een wildkijkscherm. Daar zijn opeens wel weer mensen, maar geen wild te bekennen. Wel een leuke plek om te onthouden voor een vroege ochtend als we weer een keer in de buurt zijn.

Ik kijk me suf, maar zie niks.

Voordat we het weten zijn we bij het beginpunt van de wandeling. We lopen toch nog even naar het uitkijkpunt, want we zijn nu toch wel nieuwsgierig of we wat gemist hebben. We zien verderop de runderen en paarden grazen. Het is een prachtig gezicht. We hadden gehoopt op een edelhert of een wild zwijn, maar je kan niet alles hebben.

Op de terugweg toch nog even naar het uitkijkpunt.

Een leuke ontmoeting

Als we bij het huisje zijn komt José (66jose13) van Instagram langs. Wonen we beide in de Zaanstreek ontmoeten we elkaar in Twente. Wat een gezelligheid.

Jammer dat we alweer aan het werk zijn, maar gelukkig hebben we de foto’s nog.

Zo ontzettend mooi daar op de Veluwe.

Als je net als wij ook een keer reeën wil spotten in de Borkeld: Borkeldweg 6, 7475 RV Markelo. De route is 5 kilometer en blauw gemarkeerd

Meer over ons

Op onze pagina kun je je abonneren. Dan hoef je geen blog meer te missen. Volg je ons al op Instagram, Facebook of Pinterest?

Wandelingen in de buurt

Wandelroutes in de buurt zijn: Landgoederen rond Renswoude, Bergwandeling in Arnhem en Natuurpad Prattenburg

Wandelen over de Hemelseberg
Wandelen over de heide van het Deelerwoud
Planken Wambuis
Herten spotten in het Deelerwoud
De onbekende Posbank route
Wandelen over landgoederen tussen Arnhem en Oosterbeek
Wandelen bij kasteel Doorwerth
Door het Renkums Beekdal
Bergje op bergje af in Arnhem
Heidewandeling Veluwezoom
Het Rozendaalse Bos & kasteel Rosendael

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *