De Laarderhoogtroute

De Laaderhoogtroute is een mooie route van Wandelnetwerk Noord-Holland van bijna 9 kilometer. Je wandelt door het prachtige Laren, door bos en over de heide. Onderweg steek je de A1 over via Natuurbrug Laarderhoogt.

Thuiswerken en videobellen

Wij werken nog steeds thuis. Ik weet zo langzamerhand niet eens meer hoe ons kantoor eruitziet. Soms denk ik zal ik een huisje huren en van daaruit gaan werken. Dan kunnen we tijdens het werken genieten van de eekhoorns in de tuin, maar ja wie moet dan thuis de deur opendoen voor al die pakjesbezorgers?

De Laarderhoogtroute
Als we in Duitsland zijn maken we van bijna alle uithangbordjes foto’s. Deze is ook heel gaaf en gewoon in Nederland.

Eén van mijn collega’s werkt vanuit de Canarische eilanden. Als hij klaar is met werken ligt hij zo in het zwembad. Tijdens het videobellen zorgt het weleens voor rare situaties. Zo liep zijn partner in een zwembroek door het beeld.

Sommige microfoons zijn ook een beetje te goed. Ilse heeft een medecursist, die nooit in beeld is, maar die wel door de les heen hijgt. Wij noemen hem Darth Vader.

En gisteren zaten mijn collega en ik tegen de borstharen van een leverancier aan te kijken. “Man knoop dat overhemd dicht.” wilde ik schreeuwen, maar ik heb net gedaan of het heel gewoon was.

Wat een mooi parkeerterrein

De Laarderhoogtroute
Het hertenkamp tegenover het parkeerterrein.

Laren is een mooi dorp omringd door prachtige natuur. Op het parkeerterrein is het al gelijk leuk. We parkeren tegenover het hertenkamp en natuurlijk staat Adriaan zodra hij zijn schoenen aan heeft, de hertjes, kippen en ganzen te fotograferen. We horen een boomklever, een specht en een Vlaamse gaai. Het begin is in ieder geval al goed.

In de Zaanstreek hebben we geen molens

Het is even zoeken, welk straatje we in moeten, omdat je zo’n pijl soms op meerdere manieren kunt interpreteren. Maar als we het gevonden hebben gaat het gelijk goed achter de rode pijlen aan.

De Laarderhoogtroute
De Korenmolen van Laren.

We komen langs een groenstrook met wilde hyacinten. Ha, ze zijn er weer! En daarna langs een molen. De molen moet natuurlijk van alle kanten op de foto. Want we hadden nog geen foto’s van een molen.

Als we genoeg foto’s hebben vervolgen we onze weg, het dorp uit. Ik zeg tegen Adriaan: “Wat een mooi paadje en wat wonen die mensen hier mooi”. En dat zo dichtbij de A1. We lopen een klein stukje langs de snelweg, maar natuurlijk zit er dit keer geen roofvogel in een boom te wachten op zijn prooi. Als we straks in de auto zitten vast weer wel.

De Laarderhoogtroute
Wat wonen, die mensen hier mooi.

Een eekhoorn

We lopen onder de snelweg door en komen op een plek waar heel veel vogeltjes zitten. We turen met de verrekijker en constateren dat we naar een heggemus loeren. Ook mooi, maar verder niet zo heel bijzonder. We lopen weer verder en vlak voor ons steekt er een eekhoorntje de weg over van de ene tuin naar de andere tuin. Wat jammer dat de telelens er niet op zit. Zouden de mensen weten dat ze een eekhoorn in de tuin hebben?

De Laarderhoogtroute
Foto’s van eekhoorns genoeg, dus die telelens mag thuis blijven.

Rondje op de parkeerplaats

We lopen weer verder deze dag kan al niet meer stuk. We komen langs een begraafplaats en een geologisch museum met een mooi uithangbordje. Daarna komen we bij een drukke weg met aan de overkant La Place. Wij lopen braaf achter de pijlen aan, die naar knooppunt 61 gaan. Hier kun je ook de wandeling beginnen maar als je al aan het wandelen bent hoef je natuurlijk niet het parkeerterrein op te lopen. Je kunt rechtdoor lopen langs de weg en dan kun je na een paar meter onder de weg door.

De Laarderhoogtroute
Het Sint Janskerkhof.

We komen op de Westerheide uit. Wandelnetwerk Noord-Holland heeft daar net allemaal nieuwe paaltjes neergezet, dus we hoeven geen één keer op de app. te kijken. Ook weleens fijn. We lopen langs mandarijnenschillen en Adriaan zegt: “kijk een mandarijnzwam”.

De Laarderhoogtroute
Wat een drukte op de hei en wat praten die mensen veel en hard.

Wat praten die mensen hard

Het is best druk op de heide met veel wandelaars en hardlopers. Je kunt ook zo ver kijken dat je iedereen die er is ziet. Misschien is het in het bos ook wel zo druk, maar daar staan de bomen ervoor en zie je al die mensen niet.

De Laarderhoogtroute
In de recensie van deze wandeling stond dat er nagenoeg geen pijlen waren op de heide.
Er staan nu wel pijlen! De wandeling is super goed aangegeven.

We gaan op een bankje zitten. Er komen allemaal mensen langslopen en de meesten zijn hevig in gesprek. Ik zeg tegen Adriaan: “Wat praten die mensen hard. Praten wij ook zo hard?” “Nee” zegt Adriaan “Wij praten niet zo hard, nou ja jij praat wel zo hard maar ik praat niet zo hard.” We hebben weer lol om zijn droge eerlijke antwoord wat natuurlijk helemaal niet waar is.

De Laarderhoogtroute
Er loopt ook weer zo’n gek met een felgekleurde jas en een veel te klein rugzakje.

We hebben het gezellig op ons bankje het is net alsof we op een terras zitten. Er komt een  hardloper met een korte broek over een lange broek langslopen. Ik denk dat het een trend is. Kan iemand aan ze vertellen dat het echt niet staat?

Er loopt een vrouw met glimmende witte lakschoenen langs. Ik zeg alleen maar: “Wat zeg ik nou altijd over witte schoenen.” We hebben weer heel veel lol. Het valt op dat er veel oudere hardlopers langslopen. Ik denk dat ze een lange afstand lopen want het is net of ze een luier aan hebben.

De Laarderhoogtroute
Als de heide bloeit is het hier nog mooier en ook veel warmer.

Een kuifmees

Natuurlijk moeten we weer verder. We zijn niet naar de heide gewandeld om de rest van de dag op een bankje door te brengen. Ondanks dat het 4° is, is het hartstikke warm en ik ben blij dat ik mijn rode jas niet heb aangedaan. Als het niet waait voelt 4° met een zonnetje heel anders. We lopen nog een stuk over de heide en dan gaan we het bos in. Hier is het gelijk een stuk rustiger.

Jaaaaaaa, ik zie een kuifmees!

Adriaan moet natuurlijk weer foto’s maken zoals altijd en van verveling ben ik aan het verrekijkeren naar twee pimpelmeesjes. Het is helemaal geen pimpelmees, maar een kuifmees. Wat zijn ze toch leuk. Adriaan mag ook even de verrekijker vasthouden. We zijn helemaal blij. Een eekhoorn en een kuifmees op één dag, wat een belevenis.

Er valt trouwens nog wel meer te zien op de Westerheide. Er vloog al een roodborsttapuit rond en we zagen ook een specht. Tijdens eerdere wandelingen zijn we ook meerdere keren reeën tegengekomen.

Honden met rare namen

Achter dit hek verblijven alle dieren, die de brug zijn overgekomen.

Als we bijna bij de natuurbrug Laarderhoogt zijn cirkelen er twee buizerds in de lucht. Zijn ze aan het baltsen of gewoon op zoek naar een lekker hapje? Ondertussen vraagt er ook weer een hond om aandacht hij/zij heet Muffin en ik snap wel waarom hij aandacht van mij wil. Ik ben dol op muffins. We waren ook al een hond tegengekomen die floppy heette en Adriaan had er een vriendje bij verzonnen “Disc”. Wat een rare hondennamen wat is er mis met Bello of Karel?

Een natuurbrug over de snelweg

Net te laat om de rare step vastteleggen.

De Laarderhoogt is een brug over de snelweg. Je kunt er overheen wandelen of fietsen, maar ook dieren maken hier gebruik van. Op de brug is het net de Sahara, veel te warm voor een winterjas. Er staan een paar prachtige bomen met bloesem, bloeiende katjes en verderop een ribes. We maken wat macrofoto’s en lopen nadat we alle bloemen gefotografeerd hebben weer verder.

De Laarderhoogtroute
bloesem!

Aan de andere kant van de brug lopen we langs een natuurgebiedje, waar alle dieren zitten die over de brug zijn gegaan, maar wij zien ze niet. Na een stukje lopen komen we weer in Laren uit. Langs prachtige huizen met mooie tuinen en een veldje met een schilderij, waar in de zomer prachtige bloemen bloeien.

Ribes op de natuurbrug Laarderhoogt.

We lopen nog even door het centrum, maar als de horeca niet open is dan mis je toch wat. Voordat we het weten zijn we weer terug bij het parkeerterrein.

Dit huis is groot genoeg voor ons en voor de studio.

Adriaan kan bijna geen afscheid nemen van de herten op de hertenweide, maar gelukkig hebben we de foto’s nog.

In de zomer is dit een prachtig veldje vol met wilde bloemen.

Meer over ons en informatie over de Laarderhoogtroute

Start: Stationsweg 1, 1251 KC Laren

Provincie: Noord-Holland

Afstand: 8,69 kilometer

Bewegwijzering: Rode pijlen en knooppunten

Link naar onze komoot, of naar de route op de site van wandelnetwerk Noord-Holland.

Op deze pagina kun je je abonneren, dan hoef je geen blog meer te missen. Volg je ons al op Instagram, Facebook of Pinterest?

Wandelingen in ‘t Gooi

Wandelen over de Westerheide en door Laren
Bommelsteinroute – Nederhorst den Berg
Huizen haven van ‘t Gooi
De Laarderhoogtroute
s-Gravelandse Buitenplaatsen en het Spanderswoud
Wandelen rondom Naarden-Vesting

6 reacties

 • Ha, ha, ha wat leuk André. We moeten ook nog werken hè. Er komt zeer binnenkort een nieuw blog voor Wandelnetwerk Noord-Holland. Deze zijn alleen wat minder grappig. Ik denk dat er volgende week zaterdag weer één van ons zelf komt.

  groetjes Laura

 • Ik ben bevoorrecht dat ik jullie al wat langer volg ,elke keer kijk ik uit naar weer een leuke wandeling.
  Jullie animeren de mensen om te gaan wandelen en fotograferen .
  Zo blij dat ik jullie volg .
  Wanneer komt er een nieuwe blog . Deze heb ik nu al 3x gelezen . Groetjes André

 • Dankjewel Alice voor je reactie. Zo leuk dat je het gelezen hebt en dat je kunt mee lachen met ons.

  groetjes Laura

 • Genoten van je verhaal en de foto’s van Adriaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *