Welkom op Landgoed Staverden

Start: Staverdenseweg 287, 3852 NV Staverden

Provincie: Gelderland

Afstand:6,5 km

Bewegwijzering: blauwe en rode paaltjes

Deze week moet er op zaterdag gewandeld worden, omdat we zondag andere afspraken hebben. We hebben een wandeling uitgezocht in Den Helder, maar het weer is grijs en er is regen voorspeld. Dus na een uurtje naar diverse weerapps staren, besluiten we naar Ermelo te vertrekken. Naar kasteel Staverden, een prachtig landgoed met een witte pauwen verblijf. Op de website van het “Geldersch Landschap en Kasteelen” kun je de wandelfolder downloaden.

Zoek het blauwe paaltje.

Staverden is echt een aanrader in de herfst. Wandelpaden met bomen in herfsttooi, heel veel bladeren op de grond, waardoor je soms niet ziet waar het pad is, het water van de beek dat sneller stroomt . Allemaal redenen om het landgoed in de herfst te bezoeken.

In de lente van 2010 waren we hier voor het eerst, hiervoor hadden we nog nooit een witte pauw gezien. We konden onze ogen niet geloven. Wat een prachtige vogels. Jammer genoeg ruien pauwen en is de staart in de herfst nog niet aangegroeid.

We rijden eerst naar Putten om daar te lunchen. bij Grand Cafe de Marktmeester. Gelukkig is het zaterdag, want op zondag is alles dicht in Putten. Ook dit restaurant waar we heerlijk hebben geluncht, is op zondag gesloten.

Wij deden de blauwe route van 3 kilometer en de rode route van 3,5 kilometer en samen is dat 7,29 volgens mijn wandelapp. Misschien moet ik toch een andere telefoon of app.

De blauwe route

Wij begonnen met de blauwe route. Deze route gaat eerst langs de tuin en het kasteel. Het is een prachtig gebouw omringd door water. We maken veel foto’s, blijkbaar hebben nog meer mensen ontdekt dat het leuk is om op het landgoed te fotograferen. Er lopen twee fotografen rond, die allebei bezig zijn een familie te portretteren. Adriaan is een paar HDR-foto’s aan het maken, dus ik heb tijd genoeg om de fotografen te volgen. Ik mag me echter niet bemoeien met het creatieve proces, want als ik een tip probeer te geven, kijkt de fotografe me aan met een blik: waar bemoei je je mee. Ik zag het zo voor me, maar zij niet.

De ene helft van de familie stond aan de ene kant van het watervalletje en de rest aan de andere kant. Terwijl één van de zonen er overheen sprong. Het leek me een geweldige foto.

We lopen eindelijk verder. De route is goed bewegwijzerd en aangegeven met blauwe houten palen. We lopen langs de landschapswinkel/bezoekerscentrum, maar slaan het vandaag even over. Daarna lopen we langs een schattig huisje met leuke luiken. Wij zeggen altijd voor de grap “Luike leuken” op z’n Zaans.

Leuk huisje met leuke luiken.

We steken de weg over en komen in een mooi bos, af en toe weet je niet meer waar het pad is, omdat er zoveel bladeren liggen. We maken een paar herfstplaatjes. Jammer genoeg zijn er geen dieren te zien op een paar vogeltjes na. Ook de paddenstoelen hebben hun beste tijd gehad.

We maken een beetje vaart, want de eerste kilometer ging wel erg langzaam. Voordat je het weet, ben je weer terug bij het kasteel, maar dan vanaf de andere kant. Deze kant is ook mooi, dus het fototoestel wordt weer veelvuldig gebruikt. Net als ik begin te denken dat we de rode route, niet meer kunnen doen, is hij klaar met foto’s maken en vervolgen we onze weg.

Mooi detail bovenop het kasteel.

De rode route

We komen weer terug op de parkeerplaats en daar starten we de rode route. Deze loopt langs een stroompje waar we een keer een ijsvogel hebben gezien, maar nu is de vogel gevlogen. Als eerste loop je langs het verblijf van de witte pauwen. Prachtige beesten, maar blijkbaar hebben ze er vandaag geen zin in, want ze zitten binnen, Je kunt ze dan wel zien, maar fotograferen is bijna onmogelijk.

Hydrangea paniculata “Grandiflora”

De blauwe route is mooier maar de rode route is ook zeker de moeite waard. We komen langs het jachthuis, met dezelfde leuke luiken, in de kleuren van de stichting Geldersch Landschap en Kasteelen.

Het jachthuis.

We komen uit op een breed bospad, daar hebben we nog geen foto’s van. Geen wonder dat we over 6.5 kilometer 2 uur en 22 minuten doen. Het begint een beetje te waaien, maar het weer blijft goed. Ik app even naar Ilse en thuis is het nog steeds grijs. We hebben de goede keuze gemaakt. Het is altijd gokken met dat weer.

Herfst, herfst, wat heb je te koop? Duizend kilo blaadjes op een hoop……

De rode route is gewoon een rondje door het bos en daar is niets mis mee. We lopen lekker door en voordat we het weten zijn we weer terug bij het parkeerterrein.

Staverdense beek.

We hebben weer lekker gewandeld, snel naar huis kijken hoe de foto’s zijn geworden.

Lees ook ons avontuur op de Noord-Veluwe: Instameet voor Visit Veluwe

Overnachten in de buurt

Kun je er geen genoeg van krijgen en wil je in de buurt blijven slapen? Boek dan een huisje bij Camping de Vriendschap een “adult only” camping, gericht op 2-persoons volwassen gezelschappen en soloreizigers.

Meer over ons

Op onze pagina kun je je abonneren. Dan hoef je geen blog meer te missen. Volg je ons al op Instagram of Facebook?

Wandelingen in de buurt

De Trage tocht Heerde
Wandelen over landgoed Staverden
Wandelen door het Kootwijkerzand
Het Speulderbos vanuit Camping de Vriendschap
Logeren en wandelen in de buurt van Hattem
Zigzaggen over de heide bij Oud-Groevenbeek
De Poolse Driesten en een ommetje naar de Bostoren
Natuur op de Noord Veluwe
Oldenallerpad
1 2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *