Buitenplaatsenpad Leyduin

De Belverdère van binnen en buiten.

Start: Parkeerterrein bij de Kakeleye, Buitenplaats Leyduin

Provincie: Noord-Holland

Afstand: 4 km

Bewegwijzering: bordjes buitenplaatsenpad

Er zijn meerdere routes

Buitenplaats Leyduin is prachtig en vooral in de herfst. Je kunt er verschillende routes doen en je kunt de routes ook combineren. Op https://www.landschapnoordholland.nl/activiteiten/routes/buitenplaatsenpad kun je gratis de routes downloaden, die je onderling ook goed kan combineren. Uit ervaring weten wij dat Rondje Hartenkamp & Overplaats ook erg mooi is. Voor het rondje Groenendaal moeten we nog een keer terug komen.

De bewegwijzering

Weer problemen met de pijltjes

Wij kozen voor het ommetje Leyduin, omdat we naar het Belverdère wilden. Soms ontbreken er bordjes, of staan de pijlen zo vreemd dat je ze makkelijk anders interpreteert. Wij maakten er daardoor een ander langer ommetje van 5,5 km van.

Als we aan komen rijden zien we het al aan het parkeerterrein, het is druk vandaag. Het is ook prachtig zonnig weer, niet koud en zondagmiddag. Wandelen is in.

Mooi hè, die herfstkleuren.

Nog maar net op pad en het treuzelen begint al

We zijn nog maar net het parkeerterrein af en het hek door als we prachtige bomen zien in herfstkleuren. Het fototoestel en Adriaan hebben het weer druk. Na een paar meter komen we langs huis Leyduin en natuurlijk moeten we daar ook foto’s van.

Leyduin

Horeca op Leyduin

Later zien we waarom het op de parkeerplaats ook zo druk is, je kunt hier niet alleen heerlijk wandelen, maar sinds 2017 is er ook horeca geopend op het landgoed: “Gasterij Leyduin”. Wij hebben het niet uitgeprobeerd, want na ons fiasco vorige week hebben we gewoon brood meegenomen, wat we verderop op een bankje opeten.

Wat een mooie spiegelvijver

Er lopen een groot aantal 65 plussers deze wandeling. Ze groeten aardig en wensen ons smakelijk eten, maar een toevallige gekke ontmoeting is er niet bij. We halen, ondanks dat we zelf de jongste niet meer zijn, de gemiddelde leeftijd erg naar beneden.

Het voelt een beetje armoedig, de meegenomen boterham, maar het scheelt veel tijd. Tijd die wij liever besteden aan fotograferen en verdwalen en het brood smaakt heerlijk.

onze lunchplek, toch niet verkeerd eigenlijk.

Fotograferen verboden

Afgelopen vrijdag waren we naar Amsterdam naar het Moco museum. We gingen terug naar huis met de Noord-Zuidlijn en wilde een fotootje nemen van de roltrappen. Toen kwam er een man in uniform naar ons toe om te vragen of we een pas hadden met toestemming om te fotograferen. Natuurlijk hadden wij die niet en de foto ging niet door. Ik wilde nog in discussie gaan, maar Adriaan had er geen zin in. Als ik op instagram zoek naar #noordzuidlijn, denk ik dat we voor de gek gehouden zijn. Gelukkig lopen er in de natuur geen mensen rond, die ons vertellen dat we geen foto’s mogen maken. Dat zal pas erg zijn.

Groot kind op stapstenen.

Ha stapstenen!

We vervolgen onze weg en zien stapstenen over het water, dat moet natuurlijk veelvuldig gefotografeerd worden. We lopen over de stapstenen aan het einde staat een pijl die een richting aan geeft, die wij anders interpreteren. Je moet gewoon rechtdoor na de stapstenen. Wij lopen naar rechts en als we geen pijlen meer tegenkomen lopen we terug via het fietspad, naar het Belverdère. Later blijkt dit ook niet helemaal de juiste route te zijn, maar we komen er wel.

Het Belverdère en de vrouw met de rode jas

Het Belverdère is een klein rond koepeltje dat gelegen is op een heuvel. De paden er naar toe zijn geflankeerd door bomen en de grond is bezaaid met bladeren. Kortom een prachtige plek om te fotograferen. We blijven aan de gang. Ook boven is het uitzicht mooi en de trap en de toren zelf zijn ook fotogeniek en als er dan ook nog een vrouw met een rode jas voor gaat staan zijn we helemaal blij.

Herfst wat ben je mooi! Op de achtergrond de Belverdère.

We vervolgen onze weg en pakken hier de pijlen weer op. Natuurlijk moet de Belverdère ook van de achterkant op de foto. We schieten al aardig op ;). Het bos is ook zo mooi. Jammer dat het zo druk is. Op het informatiebord staan reeën en eekhoorns, die laten zich niet zien. Soms denk ik dat die borden ons ook voor de gek houden. Wel zien we veel vogels: roodborstjes, boomkruipers, vlaamse gaaien, kool- en pimpelmeesjes.

De Belverdère aan de achterkant.

Kip kerrie paddenstoelen

We volgen de pijlen dit stuk gaat aardig goed. Zou het aan ons liggen, dat we altijd verkeerd lopen? Altijd met ons hoofd in de lucht, camera of verrekijker in de aanslag. Zo mis je natuurlijk weleens een pijl.  Vlak nadat we langs de andere kant van Huis Leyduin lopen, zien we een paddenstoel. Volgens twee Portugese vrouwen die achter ons lopen zijn het net batatas. Wij vinden het net kip kerrie.

Het ruikt in ieder geval niet naar eten.

Wij snappen echt niets van de pijlen, het is maar goed dat het landgoed niet zo groot is

We lopen nog een stukje rechtdoor en lopen het bos uit. Dan staat er geen pijl meer, alleen een paaltje met een witte stip. Daar moet je in, dat wij dat ook niet snappen, maar wij lopen gewoon rechtdoor. We lopen zelfs het landgoed af. Er staat een bord met informatie en alle pijlen wijzen naar links, dus gaan we naar links.

Na een stukje lopen komen we langs een mooi huis, dat ook weer op de foto moet. Verderop komen we de pijlen weer tegen en vervolgen we de route. Verdwalen kun je niet echt.

Wat wonen die mensen mooi, zij zien vast vaak eekhoorns en reeën.

Nu we de pijlen weer hebben gevonden gaat het hard. Er is niet zoveel bijzonders meer te zien, behalve de oude mooie statige bomen en een voorbij vliegende specht. We worden bijna omvergereden door kinderen op een trapauto, waarom kunnen die kinderen niet gewoon lopen. Nu al lui in een auto ;).

Nog meer mensen zonder rijbewijs

Voordat we het weten zijn we weer bij het parkeerterrein. Adriaan wil niet verder lopen en wil naar huis en weet mij zoals altijd te overtuigen.

Op het parkeerterrein hebben we nog lol. Het terrein is een beetje krap en de parkeervakken zijn bedoeld voor mini’s. Er is een vrouw, die wel 100 x haar auto naar voren en naar achteren rijdt waarop ik hardop verzucht “Haal toch een rijbewijs”. Mensen, die net langslopen moeten er hartelijk om lachen en ik zelf het hardst, omdat ik geen rijbewijs heb.

Jammer geen toevallige ontmoeting vandaag, geen praatje gemaakt met andere mensen en de wandeling was wat abrupt afgelopen, maar gelukkig hebben we de foto’s nog.

Meer over ons

Op deze pagina kun je je abonneren, dan hoef je geen blog meer te missen. Volg je ons al op Instagram, Facebook of Pinterest?

Wandelingen in de buurt

Amsterdamse Waterleidingduinen

Herfst op Buitenplaats Elswout
Wandelen door de Kennemerduinen naar zee
Buitenplaatsenpad Hartenkamp, Overplaats en wandelbos Groenendaal
Rondwandeling in Haarlem
Brederoderoute, met een twist
Op zoek naar het Konikpaard
Wandelen door en rond Spaarndam
Buitenplaatsenpad Leyduin

2 Responses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *