Brederoderoute, met een twist

Echt een leuke D-tour een park dat lijkt op een bos.

Start: Station Santpoort-Zuid: Willem de Zwijgerlaan 59, 2082 BB Santpoort-Zuid

Provincie: Noord-Holland

Afstand: 8 km

Bewegwijzering: Knooppunten en diverse kleuren pijlen. Wij pasten de route een beetje aan zie onderaan het blog bij meer info.

Link: https://www.wandelnetwerknoordholland.nl/themaroutes/brederoderoute/26150/

Drie keer is scheepsrecht

Aan deze kant staan tenminste niet zoveel bomen. Waardoor je de ruïne beter kan zien.

Op zondag 30 augustus liepen we de Brederoderoute van Wandelnetwerk Noord-Holland.

Deze wandeling deed ik al drie keer eerder, de eerst keer met Adriaan, de tweede keer met Tessa en nu weer met Adriaan als westphilwandelt.

Je zal toch denken dat we dan de weg wel weten, maar we krijgen het toch weer voor elkaar om weer verkeerd te lopen, daarover later meer.

Hier moet je dus niet de rode pijlen blijven volgen, maar overgaan op oranje!

NS-wandelroute

Je kunt deze route beginnen bij Santpoort-Noord en Santpoort-Zuid. Je kunt er dus heen met de trein, maar wij waren gewoon met de auto. Ik heb het niet zo op de trein en al helemaal niet nu we een mondkapje op moeten.

Ik was die week wel al met de trein geweest om te winkelen met Tessa in Haarlem. Mijn collega noemt het winkel, omdat we maar naar één winkel gaan. Je moet er wel wat voor over hebben. We zaten gemuilkorfd in de trein en vonden het allebei erg benauwd. Wat ben ik toch een bevoorrecht mens dat ik lekker op de fiets naar mijn werk kan.

Nieuw shirtje, voor een roze deur.

Ik heb een hele berg kleding gekocht, omdat ik al meer dan een half jaar bijna niets gekocht heb. Het meeste zit nu nog in de papierentas. Ik kom nergens, dus waarom zou ik mijn nieuwe kleren verslijten. Voor deze wandeling heb ik een broek en shirtje uit de tas gepakt. Een begin is er.

Het eerste afsnijdertje

Wij beginnen bij Santpoort-Zuid omdat dat parkeerterrein daar erg rustig is en slaan gelijk een stukje van de route over. Misschien is het mooi, maar alle drie de keren hebben we dat stuk niet gelopen. Wij lopen vanaf het parkeerterrein gelijk naar knooppunt 70.

Vanaf daar volgen we de rode pijlen richting knooppunt 16. We komen door een straat met prachtige huizen en natuurlijk maken we daar foto’s van. Als er tenminste geen lelijke auto voor staat.

Wat wonen die mensen mooi.

De vorige keer dat ik hier met Tessa liep was er een straat opgebroken, dezelfde straat is nu helemaal klaar, maar ze zijn zoals gewoonlijk vergeten de pijlen terug te plaatsen.

Deze keer kan ik naar Adriaan luisteren

We gaan een straat in, maar ik twijfel of het de juiste is. Adriaan weet het zeker en zegt: ”Je kunt deze keer best naar me luisteren, want ik heb het goed.” Ik denk, waar heeft hij het over, maar opeens begint het te dagen. Hij heeft het vorige blog gelezen, waarin ik schreef dat ik soms wel en soms niet naar hem moet luisteren.

In de winter zijn er niet zoveel bladeren.

Hij heeft gelijk na een klein stukje lopen, komen we aan bij de ruïne van Brederode. De ruïne kan bezocht worden, maar als je het wil bezichtigen dan moet je eerst reserveren. Dus lopen we maar door.

Je kunt deze wandeling beter in de winter doen

De vorige keer dat we hier waren was het winter en de ruïne was dicht. In de winter kun je mooiere foto’s maken, omdat dan de bomen kaal zijn en je de ruïne beter kan zien. Toen ik er met Tessa was, was de ruïne overgenomen door ganzen. Dat was een erg leuk gezicht.

Maar nu we hier toch zijn maken we voor de zekerheid toch maar een paar foto’s.

Making of ……
deze foto.

We lopen verder om de ruïne van de ander kant te bekijken en om nog meer foto’s te maken, achter de rode pijlen aan.

Er staan bankjes langs de weg om naar de ruïne te kijken. We zagen de vorige keer een ooievaar in het gras. Kortom het is nooit saai bij de ruïne van Brederode.

Ze lopen weer verkeerd

Bij knooppunt 16 moet je de oranje pijlen gaan volgen en niet rechtsaf als een slaaf achter de rode pijlen aan. Het ergste is dat ik hier de vorige keer met Tessa ook stond te twijfelen en toen zijn we wel rechtdoor gegaan. Maar met Adriaan ga ik gewoon rechtsaf.

Te koop!

We komen langs een huis op een landgoed dat te koop staat. Het is uitermate geschikt voor een fotostudio, een atelier en een kijkhut in de tuin, maar wij kunnen het vast niet betalen.

De eigenaar heeft in ieder geval gevoel voor humor.

We zien een kind, dat heel hard rent voor haar leven. Ze wordt achternagezeten door een paard, maar niet alles is wat het lijkt. ze zijn  gewoon aan het spelen  We komen langs een heel mooi huisje en we komen meisjes tegen te paard. Pas als we bijna bij de volgende kruising zijn kijkt Adriaan op de Wandelnetwerk Noord-Holland app. en ziet dat we helemaal verkeer zijn gelopen. Terug maar weer, maar anders hadden we dit alles gemist.

De paardenmeisjes en het mooie huisje. De foto van het huisje komt natuurlijk op Instagram.

Landgoed Duin & Kruidberg

Deze keer hebben we niet de stoelen uit het prieeltje gesleept. Zie ons blog: ” Opzoek naar het Konikpaard

Als we weer op de juiste weg zijn en nu braaf de oranje pijlen volgen komen we op het Landgoed Duin & Kruidberg. Wat is het daar toch mooi.

Altijd mooi dit imposante landhuis.

Het hele landgoed en het prachtige huis wordt weer op de foto gezet en we eten er even snel een broodje. Het scheelt veel tijd en veel calorieën, maar binnenkort wil ik toch wel weer een keer een wandeling met een horeca lunch doen.

fietsje huren? Doe mij maar een witte.
Bijgebouwtje “Nova Zembla”

We vervolgen onze weg, en lopen nu richting het station Santpoort-Noord. We komen langs een prachtige bomenlaan met een schattig huisje op de hoek en weer een mooi landhuis.

De straten worden spiegels na een regenbui.

Aan het einde van de laan is een manege en dat verklaart het dat we zoveel mensen met paarden tegenkomen.

Sommige mensen zitten op een paard en sommigen lopen ernaast.

Het lelijke tunneltje

Station Santpoort noord is niet zo mooi als Zuid. We lopen door het spuuglelijke tunneltje maar toch vallen me de mooie glittertjes op. Ook in lelijke dingen kan ik iets moois zien. Er liggen her en der mondkapjes op de grond. Wat is er toch met mensen die alles wat ze weg willen gooien gelijk op de grond smijten. Terwijl er verderop gewoon een prullenbak staat. Ik snap dat niet en ik erger me er dood aan.

Misschien denken ze, het is toch al lelijk. Wat kun je hier nu aan verpesten.

Tessa is geweldig zij heeft bij de gemeente een afvalgrijper aangevraagd en nu ruimt ze wekelijks samen met haar zoontje een stukje van hun wijk op. Als er een vriendje mee is dan willen ze allebei de grijper vasthouden. Eigenlijk vind ik dat het niet nodig zou moeten zijn, maar bij deze: Tes ik ben zo trots op je.

Geen paraplu, wel een afdakje

Tot overmaat van ramp gaat het ook nog regenen, maar gelukkig kunnen we schuilen onder een afdak bij het station.

Het is een buitje van niks, dus we lopen weer verder. Wij weten van de vorige keer dat er nu een saai stuk komt, dus wij slaan een stuk over. Bij meer info leg ik uit, waar je de wandeling kunt afsnijden, maar je kunt natuurlijk gewoon braaf de pijlen blijven volgen.

Het huis zonder de krokussen. Wat zal ik daar graag eens een keer willen rondkijken.

Dit stuk loopt door een gewone woonwijk, pas ter hoogte van knooppunt 14, wordt het weer leuk. Je loopt langs de molen de zandhaas. Op de hoek van straat staat een prachtig huis. Het is nu ook mooi, maar de vorige keer stond het gras voor het huis vol krokussen.

Deze D-tour is de moeite waard

Hier start onze D-tour, omdat wij een stukje het Burgemeester Rijkenspark in willen. Het is een bosachtig park en we zien al een paar paddenstoelen. We volgen een klein stukje de rode pijlen, hé daar zijn ze weer, maar blijven in het park. We zorgen dat we weer uitkomen bij restaurant Boschbeek, waar we een keer van een heerlijke lunch hebben genoten.

Fontein bij restaurant Boschbeek, het twaalf uurtje is heerlijk!

We maken natuurlijk nog een paar fotootjes en voordat we het weten zijn we weer terug bij het station. Ook nu slaan we het laatste stukje over, maar ondanks de afsnij weggetjes komen we toch op 8 kilometer uit.

Voordat je het weet is het weekend weer voorbij, maar gelukkig hebben we de foto’s nog.

Het stationnetje!
Meer info:

Vanaf het parkeerterrein loop je rechtsaf en vervolgens rechtdoor naar knooppunt 70. Volg de rode pijlen naar knooppunt 16 en vervolgens de oranje pijlen naar knooppunt 17 en 89, loop dan richting 88, maar sla rechtsaf de Burgermeester Enschedelaan in. Je pakt dan vanzelf de oranje pijlen weer op. Vervolg de weg naar knooppunt 14 en vervolgens 15. Loop het park in tegenover de molen en maak een klein ommetje door het park. Zorg dat je bij de vijver met de fontein weer het park uit loopt. Sla rechtsaf  en volg de rode pijlen tot het station.

Meer over ons

Op deze pagina kun je je abonneren, dan hoef je geen blog meer te missen. Volg je ons al op Instagram, Facebook of Pinterest?

Wandelingen in de buurt

Ommetje van de maand – Zuid-Kennemerland
Wandelen door de duinen bij Heemskerk
Herfst op Buitenplaats Elswout
Wandelen door de Kennemerduinen naar zee
Buitenplaatsenpad Hartekamp
Rondwandeling in Haarlem
Brederoderoute, met een twist
Op zoek naar het Konikpaard
Wandelen door en rond Spaarndam
1 2

6 reacties

  • Ja, hè…. maar ik ben niet jaloers hoor. Ik woon hier ook goed.

  • Wat een leuke reactie Irene, zeker een keer gaan!

  • Hoi José, het is echt een leuke route en zeker de moeite waard. Ik wil ook meer tijd om nog meer leuke dingen te doen :D. Bedankt voor je reactie.

  • Leuk weer Laura … ik heb ‘m opgeslagen, om ooit (ik wil meer tijd) ? een keertje die kant op te gaan ??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *