Herfst op Buitenplaats Elswout

De info is verplaatst

Hoe fijn het is om over de paden te lopen van Buitenplaats Elswout kun je hier zien en lezen. Alle info over de wandeling vind je onderaan het blog.

Het poortgebouw

Wij komen graag op landgoederen en buitenplaatsen. Wandelen over Buitenplaats Elswout deden we eerder, maar we hebben er nog nooit een blog over geschreven en daarom werd het hoog tijd. Tegenwoordig is het betaald parkeren bij Elswout want baas bosbeheer moet ook geld verdienen. Het eerste kwartier is gratis, dat heeft Adriaan zo op. Hij doet een hele tijd over het vastleggen van het poortgebouw dat aan alle kanten mooi is.

Het poortgebouw is prachtig en moet van alle kanten op de foto.

Ondanks dat het nog hartstikke vroeg is zijn er al heel wat mensen op de been. Veel stellen zonder kinderen en groepjes fotografen. Eén van hen draagt een wollen muts, terwijl wij ons afvragen of onze jas niet te warm is. Allemaal lopen ze onder het poortgebouw door en ik wil ook zo graag, maar ik zeg niks en oefen in geduld hebben.

Aan de andere kant is het poortgebouw nog mooier.

Buitenplaats Elswout

Het grote huis en de kale boom vormen een prachtig plaatje.

Als eerste beginnen we met de rode route. Wat is het hier toch mooi in de herfst, prachtige rechte lanen en kronkelende paadjes omzoomd met bomen in herfstkleur. Al gauw lopen we de eerste keer langs het landhuis van Elswout. Voor het huis staat een kale boom waar een groene specht in vliegt. Altijd leuk en bijzonder om te zien. Er is een hertenweide voor het huis, maar de herten staan erg ver weg vandaag. Dat geeft niks, want wij zijn al blij met de groene specht en de herten zien we later wel.

Kijk daar zit de groene specht.

Het fazantenverblijf

We zijn gekomen voor de paddenstoelen en mooie herfstplaatjes, maar het is natuurlijk ook erg fijn dat er overal folly’s en gebouwtjes staan. Er is altijd wat te zien op zo’n landgoed. Bij een gebouwtje dat vroeger het fazantenverblijf was staan prachtige paddenstoelen. Adriaan heeft zichzelf echter vol gehangen met camera’s. Eén met telelens en één met een groothoek en daarom heeft hij geen zin om op zijn knieën te gaan en één van zijn lenzen te wisselen voor een macrolens. We lopen straks na de wandeling wel even terug nemen we ons voor.

Het fazantenverblijf kan wel een likje verf gebruiken.

Om het fazantenverblijf heen staan hele hoge taxussen vroeger sliepen hier de fazanten in. Bij bijna alle gebouwtjes staan borden, waar Staatsbosbeheer vraagt om een vrijwillige bijdrage via een tikkie voor onderhoud. Als je niet oplet ga je arm terug naar huis.

We kijken heel veel naar de grond opzoek naar paddenstoelen, die zien we ook veel, maar we zien ook opvallend veel cyclaampjes staan.

Een ontsnapt of verdwaald damhert

Na het fazantenverblijf lopen we verder achter de rode pijlen aan. We moeten een bruggetje over, maar er staat een damhert op. Hij ziet ons eerder dan wij hem, maar toch vlucht hij niet. Het damhert wil onze kant op, wij doen niets, maar dat weet hij niet.

Wij willen ook over dat bruggetje.

Gelukkig heeft Adriaan niet van lens gewisseld, want nu kan hij mooi zonder het dier te storen een foto nemen. Wij wisten niet dat je op Elswout damherten kan tegenkomen dus we zijn blij verrast. Op een eerdere wandeling zagen we wel een ree. Als er verderop een man met een hond aan komt lopen vlucht het hert een heuvel op. Later als we om de heuvel lopen zien we hem nog een keer.

Prachtig hè die herfstkleuren.

Verderop komen we langs een open weide. We zien prachtig paddenstoelen, maar de vliegenzwam is er iedere keer niet bij. Of we zien een uitgedroogd exemplaar, die niet rood meer is.

Tonderzwammen.

De leuke bruggen

Eén van de redenen om te wandelen bij buitenplaats Elswout zijn de leuke houten bruggen. Als wij de eerste brug passeren wil Adriaan een foto van de brug en ik sta alweer te poseren. Er komt een groep mannen aan, die wel met mij op de foto willen. Als ik zeg dat het best mag zegt één van de mannen dat daar niemand blij van wordt. Ik had het wel grappig gevonden.

Daar sta ik weer helemaal alleen.

Vooraf had ik gelezen dat er mul zand op de paden lag en ook dit wordt met bordjes aangekondigd. Op de website van Staatsbosbeheer had iemand er een klacht over ingediend. Adriaan en ik roepen bij elk mul paadje: “Oh wat erg niet doorheen te komen.” In werkelijkheid valt het reuze mee, het ligt er ook alweer een tijdje.

Eén van de vele huisjes, die je tegenkomt.

Ook dichtbij de brug komen we langs een schattig huisje. Binnen in de meeste huisjes staan bankjes, dus als het regent kun je er schuilen.

Een afwisselend gebied, met open landschap en bos.

Nog een doorkijkje naar het grote huis

Een weer lopen we langs het grote huis. Ook hier moeten we foto’s maken, want vanaf dit punt ziet de omgeving er weer heel anders uit. Daarna lopen we richting de ingang om daar te beginnen met de blauwe route.

Het grote huis vanaf de andere kant.

Maar eerst eten we even wat op een bankje. Ik heb een banaan en een cracker en Adriaan eet ontbijtkoek. Dat heeft hij natuurlijk zo naar binnen gepropt, maar ik doe er wat langer over. De banaan is nogal groot en de cracker droog. Adriaan vraagt zich af wanneer we verder gaan, want voor zijn gevoel zitten we al een eeuwigheid op het bankje. Ik zeg: “Even wachten hoor, die cracker is zo droog. dat kan ik niet zo snel opeten. Jij hebt een smeuïg ontbijtkoekje, dat is zo weg.” Waarop hij zegt: “Ik heb helemaal niks.”

Overal mooie bruggetjes.

Waar de blauwe route begint en de rode eindigt

We lopen langs de hertenweide richting het grote huis. Ik heb het idee, dat er altijd aan dat huis gewerkt wordt en ook nu staan er containers en andere lelijke bouwspullen voor.

Dan maar een foto met het huis achter ons.

Iedereen loopt hier dezelfde rondjes, dus komen we de mannen van de brug weer tegen. De ene zegt: “Wat een lelijk huis is dit toch.” Wij zijn het er niet mee eens. Het is een opknappertje, maar er is zeker wat moois van te maken. Wij zien het wel zitten, met zo’n tuin erbij en alle ruimte voor Adriaan’s fotostudio. Ik denk alleen dat ons salaris net niet genoeg is.

De Orangerie.

We lopen langs de Orangerie, waar je zo te zien op zondag heerlijk op het terras kunt zitten. Er staan fruitbomen voor en dat zal een geweldig gezicht zijn in het voorjaar.

We komen langs een mooi veldje met schapen en er vliegen halsbandparkieten af en aan.

Daar zijn de schapen.

Het bos mee naar huis nemen

Omdat wij zo treuzelen zijn inmiddels de mensen met kinderen ook gearriveerd. Voor ons lopen twee vrouwen met een stuk of vijf kinderen. Alle kinderen dragen een grote plastic zak, waar ze het bos in mee naar huis willen nemen. Ik kan het niet laten om te zeggen dat ze niet alles mee mogen nemen en dat er ook voedsel voor de dieren moet overblijven. Natuurlijk tref ik weer iemand, die dat echt niet doet. Er zitten alleen bladeren en takken in de tas, waar bemoei ik me ook mee.

Weer zo’n prachtige plek.

We vervolgen onze wandeling en komen langs een kleine houten brug. Het landgoed heeft zoveel fotogenieke plekjes.

De paddenstoelen boom

De boom zit onder de paddenstoelen.

Als we bijna aan het eind van de wandeling zijn komen we langs een boom, die belaagd wordt door wel tien soorten paddenstoelen. Ondanks dat we ons voorgenomen hebben om eerst de wandeling af te maken wisselen we toch van lens. Adriaan is niet bij de boom weg te slaan en ook een andere man blijft van elke millimeter een foto maken. Het is ook wel erg mooi gezicht al die paddenstoelen.

Een porseleinzwam.

Na een eeuwigheid lopen we verder, om een paar meter verder op de knieën te gaan voor een paar ieniemienie geweizwammetjes. Je snapt het al, die broek krijg ik niet meer schoon.

Inmiddels wordt het wat kouder en als het zachtjes begint te regenen, besluiten we de wandeling af te maken en niet meet terug te gaan naar het fazantenverblijf.

Niet alleen mooie gebouwen en bruggetjes, ook nog leuke hekjes.

Een ommetje van de maand

Wandelnetwerk Noord-Holland is bezig met het uitbreiden van hun wandelgebied en ook op Elswout komen paaltjes. Wij kunnen haast niet wachten. In 2023 komen we terug voor een super leuk ommetje.

Jammer dat het ging regenen, maar gelukkig hebben we de foto’s nog.

Nog één foto van het huis. Zo zie je niets van de werkzaamheden.

Meer over ons

Op deze pagina kun je je abonneren, dan hoef je geen blog meer te missen. Volg je ons al op Instagram, Facebook of Pinterest?

Oh ja, westphilzitten was ook mee.

Info over de wandeling

Start: Buitenplaats Elswout, Elswoutlaan 14, 2051 AE Overveen

Parkeerkosten: 6,50 € per dag 1,50 per uur

Provincie: Noord-Holland

Afstand: 6,5 kilometer

Bewegwijzering: Wij deden eerst grotendeels de rode pijlen en daarna de blauwe.

Link naar ons GPX-bestand, of komoot.

Link: Rode route van 4 kilometer en blauwe route van 2,5 kilometer.

De wandeling begon ook al met zitten.

Wandelingen in de buurt

Ommetje van de maand – Zuid-Kennemerland
Wandelen door de duinen bij Heemskerk
Herfst op Buitenplaats Elswout
Wandelen door de Kennemerduinen naar zee
Buitenplaatsenpad Hartekamp
Rondwandeling in Haarlem
Brederoderoute, met een twist
Op zoek naar het Konikpaard
Wandelen door en rond Spaarndam
1 2

4 reacties

 • Bedankt voor je leuke reactie Karin en je tip. De paddenstoelen overal zijn ook geweldig.

  groetjes Laura

 • Prachtig prachtig, dank weer voor de fijne blog. En wat mooi hè al die paddenstoelen nu overal?! De natuur biedt ons zoveel, als je het maar ziet. Tip voor reizigers met het OV: station Overveen is slechts op 24 wandelen vanaf Buitenplaats Elswout. Er zit ook een aardige restauratie, heb ik me laten vertellen. https://overveen.klein-centraal.nl/over-kc/

 • Hoi Maria,

  Ja, eindelijk weer een keertje in de buurt. Dankjewel voor je leuke compliment!

  groetjes Laura

 • Laura en Adriaan,

  Bedankt weer voor dit gezellige wandelverhaal en de prachtige foto’s!
  Een mooie wandeling niet ver van Zaanstad!

  Liefs en groetjes van Peter Luke en Maria van den Berg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *