Haaldersbroek met een twist

Start: Guisweg 2, Zaandijk

Provincie: Noord-Holland

Afstand:7,26 km

Bewegwijzering: groene pijlen, maar bij punt 47 kies je voor de oranje pijlen

Wandelen in je eigen woonplaats

Omdat we nu een blog maken, moeten we ook als we geen tijd hebben elke week wandelen. We kiezen daarom voor een wandeling in de buurt. We hebben de wandeling van Wandelnetwerk Noord Holland Haaldersbroek groen, een beetje aangepast. Deze wandeling begint bij startpunt 24 Kalverpolder, maar wij beginnen bij startpunt 43 op de hoek van de Lagedijk en de Guisweg. De reden dat we dat doen is omdat parkeren op de Zaanse Schans erg duur is en omdat het laarzenpad “Schanszicht” voor onbepaalde tijd gesloten is. Inmiddels is het pas weer open (juli 2023).

De Zaan vanaf de Juliana brug, met links de Lagedijk in Zaandijk en rechts de Zaanse Schans

Je moet geen haast hebben op de Zaanse Schans

We lopen de Juliana brug over richting de Zaanse Schans en doen wat de toeristen doen, we maken foto’s. Alleen zijn wij niet zo van de selfies. Als we de Zaanse Schans oplopen, doen we gelijk een D-tour. We lopen even over de aanlegsteiger onder de brug door om een paar fotootjes te maken. Op de Zaanse Schans kun je sowieso niet zo hard doorlopen en we doen daarom ook rustig aan. We maken foto’s van het theekoepeltje, de groene huisjes en de molens.

Theekoepeltje op de Zaanse Schans

Een drukke weg, met mooi uitzicht

Pas na de laatste molen wordt het rustiger. Bij knooppunt 33 slaan we rechtsaf. Wel opletten, want deze weg wordt ook gebruikt door auto’s. We lopen door de Enge Wormer en hebben uitzicht op weilanden en op de Schans met op de voorgrond de molens en daarachter de fabrieken langs de Zaan. In de weilanden zitten ganzen en soms ook hazen. We lopen door even wat vaart maken, want op de Schans ging het wel heel erg langzaam. Net als je begint te denken is het nog lang, mag je naar rechts het fietspad op richting de Amerikaanse Windmolen de Herkules.

Knooppunt 35

Een praatje met een hardloper

Bij de Herkules staat een picknicktafel en daar gaan we even zitten om iets te eten en te drinken. Een hardloper loopt langs. We zitten blijkbaar op z’n rek en strek bankje. Hij vraagt ons of we Nederlands zijn en begint een praatje over wandelen, hardlopen en natuurlijk over de dam tot damloop. Als we even later weglopen en we kijken achterom is hij zich aan het opdrukken op de picknickbank. Wat een sportiviteit weer. We maken snel nog een foto van de molen en lopen door.

Windmolen de Herkules

Goed opletten hoe je op de Braakdijk terecht komt

We steken de Leeghwaterweg over. Dit is een vrij drukke autoweg. Op het moment staat er een bord Braakdijk afgesloten. Dit geldt niet voor voetgangers, want het is de bedoeling dat wij over de Braakdijk wandelen. We lopen rechtdoor en als we niet verder kunnen lopen we naar rechts. Steek niet over bij het kruispunt waar de fietsers en auto’s oversteken. Dan kom je namelijk uit op het Kalf en dan mis je een leuk stuk. Er wordt wel duidelijk gewerkt aan de Braakdijk, wij lopen deze wandeling op zondag, dus daar hebben we geen last van.

Huisje langs de Braakdijk

Haaldersbroek

We lopen langs de woonboten, tuinen en leuke huisjes. Er is weer veel te fotograferen. Er vliegt een reiger over, die bovenop een huis gaat zitten. De huizen spiegelen mooi in het water en ook dat moet weer uitgebreid gefotografeerd. Aan het einde van de Braakdijk slaan we rechtsaf richting Haaldersbroek. Een buurtje met Zaanse huisjes. Als je tijd hebt, moet je voordat je linksaf slaat richting knooppunt 47 even rechtdoor lopen het doodlopende gedeelte van Haaldersbroek in. Het is echt een leuk buurtje en er is veel te zien. Je moet dan wel weer teruglopen, want het loopt echt dood ook voor wandelaars.

Haaldersbroek

En als afsluiter de rest van de Zaanse Schans

Tot aan knooppunt 47 hebben we de groene pijlen gevolgd, maar wij vinden het leuker om het laatste stuk over de Zaanse Schans te lopen ipv langs de fabrieken. Dus gaan we bij 47 rechtsaf richting knooppunt 24. Aan je rechterhand is het Zaans museum, dat is ook zeker de moeite waard. Wij lopen echter linksaf over de Zaanse Schans, het is al wat later en de meeste toeristen zijn al naar huis en het museum is al dicht. Ook hier kun je de route verlengen, je kunt niet verdwalen. We nemen nog wat foto’s en lopen terug naar onze auto over de Juliana brug

Melkbussen op de Zaanse Schans bij de Catharina Hoeve

Knooppunten, die je moet volgen en verdere tips

Dit zijn de knooppunten die we hebben aangehouden 43, 42, 41, 40, 33, 35, 34, 28, 47, 24, 42, 43. Wel even de app van Wandelnetwerk Noord-Holland gebruiken, want wij hebben bijna geen pijlen gezien. Gelukkig weten we de weg, ik liep al over de Zaanse Schans toen ik drie was.

Altijd leuk toerist in eigen dorp, de rest van de week zijn we weer druk met werken en andere verplichtingen, maar gelukkig hebben we de foto’s nog.

Meer over ons

Op deze pagina kun je je abonneren, dan hoef je geen blog meer te missen. Volg je ons al op Instagram, Facebook of Pinterest?

Nog meer wandelingen in de Zaanstreek en Laag Holland

Leuke dingen doen in de Zaanstreek
Wandelen en varen door het Wormer- en Jisperveld
Wakker worden op de Zaanse Schans
Toerist in eigen land van Monnickendam naar Volendam
Wandelen in Broek in Waterland
Rondje De Rijp, Graft, Noordeinde en de Eilandspolder
Rondje Marken
Seedijckroute en Edam centrum
Haaldersbroek met een twist

2 reacties

  • Wat leuk Annet, dat je deze wandeling gedaan hebt. Ze willen ook overal geld aan verdienen in Zaanstad. Gelukkig dat je op zondag gegaan bent. Als ik tijd heb fiets ik wel even langs om te kijken, waar we dan gratis kunnen parkeren.

  • Bedankt voor deze route en alle tips.
    Vandaag gelopen op zondag. Vroeg gestart voordat de toeristen er waren, terug was het er dan ook veel drukker. Parkeertip was super!
    10 euro bespaart.
    Wel is er op de meeste plekken nu een blauwe zone en mag je er 2 uur staan.
    Op zondag wel de hele dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *