Rondje kersenpracht

Rondje Kersenpracht
Wat een mooi gezicht al die fruitbomen.

Start: TOP Kersenpracht Cothen, Graaf van Lynden van Sandenburgweg 2, 3945 PB Cothen

Provincie: Utrecht

Afstand: 8 kilometer

Bewegwijzering: Oranje bordjes met blauwe pijlen en knooppunten

Link naar onze komoot en de website van Routes in Utrecht.

Kanoën bewaren we voor een andere keer

Ook wel leuk om te doen.

Gelukkig zijn de fruitbomen laat dit jaar, zodat wij op 1 mei nog een mooie bloesemwandeling kunnen doen. Als we aankomen bij de parkeerplaats zien we dat je bij het Familie Restaurant de Jonge Graaf een kano kan huren. We nemen een kijkje en het ziet er hartstikke leuk uit. Dat willen we ook wel een keer, kanoën langs de Kromme Rijn.

We zijn zeker weer in Utrecht

We moeten een drukke weg oversteken. Ze rijden hier als gekken, maar gelukkig komen we heelhuids aan de overkant. En daar zien we al de eerste boomgaard. Wat een prachtige kersenbomen. Het eerste stuk gaat langs de weg. We grappen tegen elkaar dat we weer in Utrecht zijn. Zo’n prachtig provincie, maar zoveel (snel)wegen.

Rondje Kersenpracht
De eerste boomgaard is duidelijk één met kersenbomen.

Cothen is één gigantische boomgaard

Gelukkig is het maar een klein stukje langs de weg en voordat we het weten lopen we langs de tweede boomgaard. Dit schiet niet op zullen we de macrolens op het fototoestel doen of niet? Het is allebei leuk, de bloemen van dichtbij en de rijen met bomen. Na 600 meter zijn we al de tel kwijt. Zoveel boomgaarden achter elkaar! Of is het één hele grote boomgaard?

Rondje Kersenpracht
Hier staat geen bordje bij.

Fruit herkennen

We moeten van de herfst maar weer terugkomen. Dan weten we welke bomen we tegen zijn gekomen. Fruit herkennen we wel maar de bloemen? Wij zien geen verschil. Ik heb geen idee wat een appel-,  kersen-, pruimen-, of perenboom is. Er staan ook geen bordjes bij, zoals bij een tuin in een kasteel. Misschien zijn het wel allemaal kersen. Het rondje heet niet voor niets kersenpracht. Alleen dacht ik dat kersen iets eerder bloeiden.

Rondje Kersenpracht
peren bloesem

Een klein afstekertje

We lopen het dorpje Cothen in. Volgens de route moeten we rechtdoor over de Dorpstraat en dan rechtsaf bij de Brink. Wij hebben nog steeds het Kloosterpad in ons hoofd dus als we een kerk zien slaan wij eerder af. Bij de kerk is een grasveldje met een boombankje. Wij vinden het een prachtig plekje en zijn blij dat we hier afgeslagen zijn. Net als Adriaan een foto wil maken, zet een vrouw haar fiets voor de kerk. Ze vraagt of we even binnen willen kijken, maar wij hebben liever dat ze haar fiets weer weghaalt. Dat zeggen we natuurlijk niet. Als we doorlopen komen we uit bij De Brink waar we de route weer oppakken.

Wat een leuk grasveldje bij de kerk.

Cothen wat een leuk dorp

Verder maar weer achter de pijlen aan. We lopen over een brug over de Kromme Rijn, maar niet voordat we aan beide kanten foto’s hebben gemaakt van het uitzicht.

Mooi riviertje de Kromme Rijn.

Cothen nog nooit van gehoord, maar echt een leuk dorpje. We komen langs kasteel Rhijnestein en daar moeten we natuurlijk ook foto’s van. We schieten weer aardig op.

kasteel Rhijnestein.

Na nog een paar foto’s van het dorp met de Korenmolen “Oog int Zeil” lopen we het dorp uit. Het is jammer dat we niet vlak langs de molen komen. Misschien een volgende keer.

Cothen van een afstand met de Korenmolen “Oog int Zeil”.

We lopen door een tunnel onder de weg door met gekleurde tegeltjes ik wil zeggen: Kijk wat een mooi kleurtjes”, maar tegelijkertijd zegt Adriaan: “Kijk wat een mooi klaproos.” Dus op het laatst pas ik mijn zin aan zodat we allebei tegelijk klaproos zeggen. Zo goed kennen we elkaar, dat we dezelfde dingen zeggen. Al speel ik een beetje vals.

De tunnel met de klaproos.

Het onvermijdelijke stuk langs de weg

Jammer dat we nu weer een saai stuk langs een weg moeten, minstens wel 1,5 kilometer. Het is ook wel weer fijn. Kunnen we tenminste een beetje doorlopen.

Er passeren twee fietsers, met een hondje die er naast loopt. Het ziet er een beetje zielig uit. Het is toch wat die elektrische fietsen, die honden moeten ook steeds harder rennen

De dreigende lucht (al is dit niet langs de weg).

Het is best warm, we stomen onze jassen uit. Als we naar rechts kijken is het mooi weer en links hangt een dreigende lucht en natuurlijk heb ik mijn regenjas niet mee. Paste niet in de tas.

We zien een hele leuk vogeltje op een hek zitten. Het is waarschijnlijk een kneu. Wat een schatje! Adriaan gaat proberen de lens te wisselen en ondanks dat er al twee mensen zijn langs gelopen vliegt hij niet weg. Toch lukt het niet op tijd. Snap je dat nou? Heeft hij twee camera’s, maar toch de telelens niet paraat.

Landgoed Kronenburg

Leuk landgoed met leuke bruggetjes.

Ter hoogte van huisnummer 47 mogen we oversteken en mogen we de weilanden in. Goed opletten dat je de pijltjes niet mist.  Wij zijn blij dat we van de weg af mogen. Er begint hier ook een kastelenpad, die je een stukje volgt, maar we hebben geen kasteel gezien.

Zoek de haasjes.

We lopen een leuk wandelpaadje in langs het water. Aan de overkant zien we een veldje met allemaal pinksterbloemen en paardenbloemen. Ik zie iets bewegen en pak de verrekijker erbij en ja hoor we hebben weer geluk: vier spelende hazen. Wat jammer nou weer dat ze zo ver weg zitten maar we hebben het gewoon meegemaakt we kunnen niet alles delen met jullie.

Waar is iedereen

In het begin van de route kwamen we nog wel veel mensen tegen maar op dit stuk loopt er bijna niemand. We verbazen ons er over want wandelen is toch een hobby van bijna iedereen tegenwoordig?  Waarschijnlijk kiezen wij toch voor de minder populaire wandelingen, of zal het aan het onvoorspelbare weer liggen? Net voelde we nog een paar druppels en nu is het alweer te warm.

Hier was in ieder geval niemand thuis.

We lopen langs een landje met resten van planten, die de schapen niet lusten. In de rechtopstaande stengels gaan steeds vogels zitten. Zo’n leuk gezicht. Het zijn tapuiten en verderop zien we ook nog puttertjes.

We zien weer een paar hazen, maar weer een heel eind verderop. Met de verrekijker kunnen we ze goed zien, maar we vinden het heel jammer dat ze niet gewoon vlakbij ons gaan zitten om een paardenbloemetje te eten.

De carnavals hits zijn vroeg dit jaar

Hier kun je zien dat het vroeger een landgoed is geweest, net een oprijlaan.

Er staat om de haverklap een bordje met “Klompenpad verkorting”. Daar maken wij onderweg een liedje van: “Klompenpad met korting” vreselijk het gaat niet meer uit ons hoofd. Op het wijsje van “Vamos a la playa” net zoals die oude Albert Heijn reclame.

Was ik maar een eend

Bij knooppunt 87 gaan we rechtsaf. Dit paadje komt uit bij een hele mooie boomgaard en een bankje. We zijn blij dat we eindelijk ergens kunnen zitten om onze lunch op te eten. In de boomgaard loopt een moeder eend met kleine pulletjes. Ze lopen keihard door de boomgaard. Zij wel, maar wij mogen er niet in. Dat is het enige wat echt heel jammer is, dat we niet even tussen die mooie bomen mogen lopen.

Rondje Kersenpracht
Jammer dat we niet even door de boomgaard mogen lopen.

Waar zijn de ooievaars?

Na de lunch vervolgen we onze weg achter de pijlen aan. We lopen langs boerenweggetjes, waar verder niet veel te beleven valt, maar we zien nog wel puttertjes en dat is altijd leuk. We zijn al een paar ooievaarsnesten tegengekomen, maar allemaal onbewoond. Het vijfde ooievaarsnest dat we tegenkomen is eindelijk eentje die bewoond is. We zien nog net een klein kopje van een ooievaar er boven uitkomen

Klein maar fijn het Vikinghof

Mooi natuurgebiedje het “Vikinghof”

Gelukkig volgt er weer een mooi natuurgebiedje langs de Kromme Rijn het “Vikinghof”. Er gaat ook een paadje rechtsaf het gebied in, maar wij lopen braaf rechtdoor. Ook wel leuk om even langs de rivier te lopen, ook al is het maar een klein stukje. We komen uit bij een recht fietspad en zien verderop de rivier en de drukke weg, waar we vanochtend overgestoken zijn. Voordat we het weten zijn we terug bij de TOP, maar eerst maken we nog een paar foto’s bij de rivier en ontdekken we een eend die aan het broeden is en nog een paar fruitbomen.

Wat wordt alles weer heerlijk groen.

Gelukkig hebben we de foto’s nog

Op de terugweg rijden we nog even langs Wijk bij Duurstede waar we een bezoekje willen brengen aan de hoogstamboomgaard de Horden, maar de appelbomen staan nog niet in bloei. De goudrenetten zijn laat dit jaar.

Wat hebben we weer genoten en wat jammer dat het voorbij is, maar gelukkig hebben we de foto’s nog.

Nog even zitten en genieten van de Kromme Rijn.

Epiloog

Ik vertel aan Ilse wat we allemaal gezien hebben. Het wordt een saaie opsomming van vogels en bomen die we tegengekomen zijn. Ilse begint het liedje te zingen: “On the first day of Christmas my true love gave to me: A partridge in a pear tree.”

En wij verstaan: “a party in a panty” Dat lijkt ons wel wat krap al maakt het natuurlijk wel uit van wie die panty is.

Meer over ons en nog meer wandelen

Op deze pagina kun je je abonneren, dan hoef je geen blog meer te missen. Volg je ons al op Instagram, Facebook of Pinterest?

Wandelen door de Soesterduinen, Onthazen rondom Haarzuilens en Wandelen op en rond vliegbasis Soesterberg zijn in de buurt.

Als je dol op bloesem bent kun je ook deze routes proberen: Bloesem route Beesd (Betuwe) of in Belgisch Limburg.

Nog een leuke tip!

Vlak bij de start kun je een omweggetje maken naar Landwinkel de Kersenhut (3 minuten lopen). Daar is een kersenmuseum, waarbij je een wandeling door een boomgaard kunt maken.

Landwinkel de Kersenhut, Groenewoudseweg 18, 3945 BC Cothen (op maandag gesloten)

Door de bossen bij Doorn en langs landgoed Beukenrode
Wandelen bij Huis Doorn
Wandelen over de Amerongse Berg
Het is prachtig in Amerongen – Het Cotlandenpad
Pyramide van Austerlitz en het Henschotermeer
Rondje kersenpracht
Natuurpad Prattenburg
Landgoederen rond Renswoude
Twee korte wandelingen in de buurt van Rhenen

10 reacties

 • Ha leuk Aritha, wel jammer dat de bomen niet zo lang bloeien, maar fruit is ook leuk natuurlijk. Ik kreeg ook nog een tip over de Landwinkel De Kersenpracht. Daar kun je door een boomgaard lopen. De route komt er bijna langs.
  Het adres staat op de site van routes in Utrecht (de link op onze pagina).
  Bedankt voor het lezen waar en alvast veel plezier met wandelen.

  groetjes Laura

 • Heerlijk. Lekker gelezen terwijl op de achtergrond de ministers wat uitleggen over versoepelingen. Wat een pachtige foto’s en wandeling. Ik sla hem op. Iets voor ons.

 • Hoi Nicole, Leuk dat je het blog gelezen hebt en ik kreeg al een tip om de landwinkel te bezoeken en de bijbehorende boomgaard. Ik ga het zeker onthouden en misschien doen we een andere route in de buurt in de herfst.

  groetjes Laura

 • Wat een leuk verslag en wat een mooie route. Wij komen hier toch regelmatig, maar wist niet van deze route. Normaal heb je bij de boomgaard naast de landwinkel in juni altijd kersenfestival. En in september is het appelplukdag en ga je met een treintje de boomgaard in en mag je zelf appels plukken. Leuk om eens te doen.

 • Hoi Maria, er zaten ook stukjes weg tussen. Dus niet alleen maar natuur, maar zeker een leuke wandeling vooral als de bomen bloeien.

  groetjes Laura

 • Jullie hebben weer een prachtige wandeling gemaakt. Dit stukje van Nederland kenden wij nog niet als wandelgebied. Een nieuwe uitdaging voor ons om deze wandeling te gaan maken.
  Bedankt voor deze route en de prachtige foto’s.
  Peter en Maria

 • Hoi Karin, wat leuk je reactie. Wij hebben weer erg gelachen en we moeten terug als er fruit aan de bomen hangt. Ook al is het dan misschien alleen voor een rondje Cothen.

  groetjes Laura

 • Hoi Ada, wal leuk dat je hier ook een reactie achter laat. We gaan de landwinkel met boomgaard zeker een keer bezoeken.
  Bedankt voor de tip! Groetjes Laura

 • Tip, ga naar Landwinkel De Kersenpracht om, door middel van pijlen uitgezette wandeling, te lopen door de boomgaarden.
  De Landwinkel is op maandag gesloten.

 • Wat een leuke route! Dank voor het delen en dank voor de mooie plaatjes en leuke tekst. Party in a panty….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *